Itsenäisyydestä ja maanpuolustustahdosta

Olen idealisti ja pasifisti jopa sosialisti. Teoriassa. Arjessa olen pragmaattinen kapitalisti. Ja nyt, reservin yliluutnantti. Tämä sai pohtimaan.

Ylennystilaisuudessa puhuttiin paljon Suomen korkeasta maanpuolustustahdosta ja sen tärkeydestä. Nyt itsenäisyyspäivänä sosiaalinen media oli täynnä ylistystä itsenäisyyden tärkeydestä sekä siihen liittyneistä suurista uhrauksista. Mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella?

Tämä tuli melkoisena yllätyksenä juuri 30 vuotta täyttäneelle.​
Tämä tuli melkoisena yllätyksenä juuri 30 vuotta täyttäneelle.​

Olenko isänmaallinen?

Jos minulta aivan satunnaisesti kysyttäisiin olenko isänmaallinen, epäröisin vastata. Isänmaallisuus on jotain, jonka Suomileijona- ja Kiitos-huppari-sankarit ovat omineet. On sinällään todella valitettavaa, että aikoinaan tervettä kansallista ylpeyttä kuvastanut Suomileijona leimaa nykyään kantajansa. Isänmaallisuudesta on tullut liian monissa yhteyksissä tahaton synonyymi ahdasmielisyydelle.

Isovanhempieni keräämä markkakokoelma kantaa vanhaa itsenäisyyden ja kansallisen ylpeyden symbolia.​
Isovanhempieni keräämä markkakokoelma kantaa vanhaa itsenäisyyden ja kansallisen ylpeyden symbolia.​

Toisaalta isänmaallisuuden voi nähdä seisomisena yhtenä rintamana globaalissa politiikassa ja taloudessa sekä halun ja ylpeyden kansalliseen hyvinvoinnin ja yhteiskuntajärjestyksen kehittämiseen. Olenkin erittäin ylpeä Suomesta hyvinvointivaltiona. Kehitettävää on paljon mutta ei Suomea syyttä ole tituleerattu maailman parhaaksi paikaksi elää. Toisaalta globaalissa näkökulmassa tuntuu vieraalta ajaa vain yhden valtion etua universaalin oikeudenmukaisuuden ja hyvinvoinnin sijaan. Ihmisen elämän arvon ei tulisi riippua synnyinmaasta.

So it is the human condition that to wish for the greatness of one's fatherland is to wish evil to one's neighbours. The citizen of the universe would the man who wishes his country never to be either greater or smaller, richer or poorer.
- Voltaire

Toisaalta vain Suomeen voimme suorasti kukin toimillamme vaikuttaa.

Valmis tappamaan Suomen puolesta?

Isänmaallisuutta voi ajatella myös maanpuolustuksen näkökulmasta. Isänmaallisuuteen liittyy mainittu maanpuolustustahto sekä valmius seistä ja kaatua itsenäisyyden puolesta. Ja tietysti tappaa…

It is forbidden to kill; therefore all murderers are punished unless they kill in large numbers and to the sound of trumpets.
― Voltaire

Onko itsenäisyytemme niin arvokas, että meillä olisi syytä antaa ainoa elämämme sen puolesta tai tappaa vihollisia - toisen maan ihmisiä? Ihmisiä, jotka osana väkivaltakoneistoa ovat pakotettuja hyökkäämään. Olisiko siis vaihtoehto vain luovuttaa itsemääräämisoikeutemme ilman verenvuodatusta toisen vallan uhatessa. Yltiö-relativistisen ajatusleikin voisi kääntää myös toisinpäin: Olisitko valmis tarttumaan aseeseen vallankumouksen luomiseksi, jos nyt asuisit Venäjällä?

Tähän vastatakseen tulisi kai ymmärtää, mitä puolustettavaa meillä on.

Tääll' suorana seistä ja kaatua 
joka miehel' on oikeus. 

Siis te lapset ja vanhukset, 
ja te äidit ja morsiamet, 
niin kauan on teillä suojattu lies 
kun on pystyssä yks'kin mies. 

Miksi Suomi on niin arvokas?

Näkökulmia on monia. Itse näen kuitenkin ehkä tärkeimpänä jokaisen lapsen yhtäläiset mahdollisuudet rakentaa haluamansa elämä riippumatta sosio-ekonomisesta perhetaustasta, sukupuolesta, seksuaalisuudesta tai synnyinmaasta. Ei se kaikille henkisesti yhtä helppoa ole mutta instrumentit löytyvät. Koulutus on ilmaista ja kenenkään ei lähtökohtaisesti tarvitse jäädä ilman lämmintä yöpaikkaa tai ruokaa. Myös korruptio, tasa-arvo ja sananvapaus ovat maailman kirkkainta kärkeä.

Ote isän sotilasmuistelmista...​
Ote isän sotilasmuistelmista...​

Mikäli jokin uhkaisi aseellisesti tätä hyvinvointia, olisinko valmis tappaamaan? Kysymys on vaikea. Mutta lopulta ja kaiken idealismini jälkeen… Kyllä olisin. Suomesta on rakennettu oikeudenmukainen ja tasa-arvoinen vapaa valtio, jossa on entistäkin enemmän puolustettavaa. Suomen valtio sinällään sosiaalisena konstruktiona ei ole minulle itseisarvo. Kuitenkin vapaus, jota se edustaa, on!

Olen ylpeä Suomalaisuudestani ja toivoisin vastaavien ihmisoikeuksien ja vapauksien saavuttavan myös muut ihmiset pallollamme.

comments powered by Disqus