Mikä ihmeen liikkeenjohdon konsultti?
Johdon konsultti. Tuo mystinen ammatti, joka tunnetaan lähinnä Sarasvuon saarnoista sekä TYKY-päivien ulkoistetuista hevonpaskabingoista, on hämmentänyt ja harmittanut kansan syviä rivejä jo vuosia. Vauva.fi foorumilla on kuitenkin osattu tiivistää työn ydin: ”Puhuu paskaa ja nostaa jumalatonta palkkaa” sekä "neuvoo johtoa kaikissa sellaisissa asioissa, jotka johdon pitäisi ihan itse osata ja tietää”. Onko asia näin?
Mikä on tuo moraaliton ja sliipattu sosiaalievoluution harhapolku, jota konsultiksi kutsutaan? Valotetaanpa asiaa nyt kun itse olen vapaa konsultin velvollisuuksista. Onhan aiheeseen kuitenkin useasti blogissa viitattu ja useita kysymyksiä olen siitä saanut. Olkoon tämä siis jatkoa Mitä jään kaipaamaan liikkeenjohdon konsultoinnista? sekä 6 syytä välttää konsultteja postauksille.

Mitä ja miksi johdon konsultti tekee?
Ensimmäiseltä konsulttitoimiston perehdyttämisoppitunnilta mieleeni kirkkaimpana jäi seuraava ohje: Konsultti konsultoi yritystä, ei vain yhtä omistajaa tai toimaria - yritystä.
Konsultin missio on auttaa yritystä pärjäämään paremmin.
Konsultti auttaa johtoa oivaltamaan asioita, joita se ei ole pysähtynyt miettimään. Asioita, joihin tarvitaan uusia näkökulmia. Tässä konsultti auttaa kyseenalaistamalla vanhoja toimintatapoja ja esittämällä uusia ideoita - sparraamalla. Tämä vaatii usein laajaa kokemusta yrityskentästä, analyyttistä ymmärrystä sekä hyvin nopeaa omaksumista uusien liiketoimintojen luonteista ja ongelmista.
Voidaan siis puhua palkkapätijästä, joka on piikkinä asiakkaansa lihassa kuin Sokrates aikanaan Ateenan ylimystön pakaroissa. Palkakseen konsultti ei kuitenkaan esikuvansa tavoin hyväksy myrkkyjuomaa, vaan lähettää laskunsa työpäivä- tai projektikohtaisesti.

Con + insult = consult
Ystäväni avautui minulle liian monen oluen jälkeen ammatistani:
Sä vaan kusetat yrittäjiä ja viet niiden rahat.
Konsultin viitta ei olekaan kovin ylevä, sillä edellinen lienee melko yleinen proletariaatin käsitys kyseisestä ammatista. Siksi on kovin vaikea käsittää, miksi niin moni yritys haluaakin puhua ”konsulteista”, vaikka kyseisille rooleille voisi antaa myös täysin rehellisiä nimiä toteuttavaan työhön liittyen (esim. it-konsultti). Jopa eräs entinen kollegani kertoi esittäytyvänsä tuntemattomille nimikkeellä ”kiertävä kouluttaja”, koska koki konsultin-leiman kiusallisena.
Iso syy konsulttivihaan lienee se, että konsultti koetaan usein järjen, analytiikan ja rationalisuuden ääneksi. Nämä tekijät eivät perinteisesti ole olleet niitä, jotka suoranaisesti lisäävät kotimaista tuotantoa tai työhyvinvointia - ainakaan mielikuvissa.

Onko liikkeenjohdon konsultti pahojen puolella?
On ollut erityisen hienoa toimia nimenomaan pienten ja keskisuurten yritysten konsulttina. Kotimaisella pienyrittäjällä motivaattorina ovat vahvasti myös henkilökohtaiset arvot. Yritystä ohjaa omistajatahto ja todella usein Suomessa siihen liittyy yrittäjillä vahva yhteiskuntavastuu ja henkilökohtaiset moraalikäsitykset.
Omistajatahto on lähtökohta myös konsultille. Tarkoitus on auttaa yritystä tavoitteisiinsa - liittyivät ne sitten monetaarisiin tai henkisiin tuloksiin. Varsin usein pk-yrittäjän tavoitteena lopulta onkin oma onnellisuus ja työntekijöiden hyvinvointi.
Yli kolmestasadasta itse konsultoimastani pk-yrityksestä vain yksi on ollut arvoiltaan sellainen, että olisin kieltäytynyt jatkokonsultoinnista, mikäli sellaista olisi pyydetty. Tämä siitäkin huolimatta, että lukuisissa yrityksissä ollaan jouduttu hankalien henkilöstöpäätöksien eteen. Kuitenkaan näitä päätöksiä ei koskaan ole ohjanneet pelkät eurot, vaan pikemminkin vastuu yrityksestä kokonaisuutena.

Konsultti ajaa mustalla Bemarilla!
Ei ne stereotyypit ylilipevistä henkselien paukuttajista tyhjästä ole temmattuja - olenhan elävä esimerkki? Hankalaksi asian tekee se, että toisin kuin lääkäri tai lakimies, konsultti -titteliä saa käyttää kuka tahansa. Ja kyllä se totuus nyt vain on niin, että toiset ovat hyviä ja toiset… eivät.
Toisaalta konsultteja on myös erilaisia tyyppejä. On teoreetikkoja, analyytikoja ja suunnittelijoita. On strategeja ja ongelmanratkaisijoita. On show-miehiä ja motivaattoreita. Stereotyypit ovat usein liittyneet näistä viimeisiin, mutta jopa näillä ”mä oon paras” -mantran jenkkihymysankareille on vahva oma paikkansa esimerkiksi myyntiorganisaatioiden innostajina.
Kaikki konsultit eivät siis ole samanlaisia ja yllätyksenä saattaakin tulla, että jokainen konsultti ei aja mustalla BMW:llä tai edes Audilla.

Liikkeenjohdon konsultti on salaperäinen, vihattu ja kiehtova työ, josta ei etsivä välttämättä löydä muuta kuin yleistä jargonia - sekä tietty kovaa faktaa vauva.fi ja suomi24 foorumeilta. Oppiakseni ja muistaakseni mitä olen oppinut, puran tätä salaperäisyyden full-windsoria jatkossakin muutamalla satunnaisella postauksella.
Tunnetko sinä yhtään johdon konsulttia? Vahvistaako hän stereotypiaa nuoren Sarasvuon, pölynimurimyyjän ja Stubbin risteytyksestä?
Edelliset artikkelit: