Snapchat ja diginatiivi tulevaisuus

Minua pyydettiin Latviaan lätisemään digitaalisuudesta ja kansainvälistymisestä. Olemme avaamassa Baltiassa bisnestä, joten keynote-tilaus oli tupla-voitto. Samalla oli kirjailtava auki päivitetty näkemykseni digitaalisuuden tulevaisuudesta, kulttuurisen murroksen muodosta ja uuden polven kuluttajakäytöksestä.

@ Riika, Latvia

Maailma on muuttunut nopeasti. Viisi vuotta sitten appiukko vielä vannoi, ettei tule tietokoneisiin koskemaan. Tänään hän on hankkinut verkon kautta traktorin, moottoripyörän ja kaivinkoneen kotiinkuljetuksella. Iltaisin hän selaa iPadia televisiota katsellessaan - samalla kun anoppi postaa satunnaisen hevoskuvan Facebookiin keräten toistasataa tykkäystä.

Jopa Twitterin nopeiten kasvava käyttäjäsegmentti ovat isovanhemmat. Kyse ei ole siis vain nuorten humpuukista.

Mobiilikäyttö on jo puolet internetin käytöstä ja useammalla ihmisellä maailmassa on nykyään puhelin kuin hammasharja. Samalla kyse ei enää ole internetistä, vaan digitaalisuudesta erilaisten appien kautta.

Toimitusjohtaja Simola kuvailee ajatuksiani erittäin hienosti:

Minäkin olen kuvitellut pysyväni teknologian kehityksen mukana.

Olen käyttöönottanut ERP järjestelmiä, määritellyt toiminnanohjaus -prosesseja, johtanut sovellusten tuotekehitystä, tehnyt ja kouluttanut digitaalista markkinointia ja liiketoimintaa, kirjoittanut blogia ja käyttänyt kaikkia vastaantulevia uusia applikaatioita. Ja olen vasta 31 vuotias. Lähtökohdat ovat siis hyvät. Olen edelleen aikainen omaksuja ja egoistisissa illuusioissani lähes kaikkia tuntemiani ikäisiäni edellä.

Silti.

Olen huomannut olevani hitaampi ja hitaampi omaksumaan uusia digitaalisen kommunikaation kanavia.

Esimerkiksi Snapchat ei auennut minulle ensimmäisellä 30 sekunnin testauksella. Totesin kyseessä olevan huonosti toteutettu sovellus, koska kaltaiseni viisauden suurvisiiri ei sitä tuossa ajassa omaksu. Kuitenkin kahden kuukauden päästä huomasin, että se oli vallannut alaa ohittaen kasvuvauhdissaan jopa Instagramin.

Yritin uudelleen. Ja kolmannen kerran. Käytin jopa kokonaisen puolen tunnin automatkan töihin (for arguments sake: voimme olettaa jonkun muun ajaneen autoa) snäppäämiseen onnistumatta lähettämään yhtään järkevää snäppiä.

Vielä ei tarvinne heittää omaa lusikkaa nurkkaan, sillä tunnin tai kahden oppimiskäyrä uuteen some-kanavaan ei vielä tee minusta digitaalisesti rampautunutta. Mutta vanhan se minusta tekee. Se todistaa, että tulee päivä kun en enää pysy kehityksen kelkassa.

Nuorempi - oikeasti diginatiivi - sukupolvi tulee mukaan työelämään ja hiljalleen he pääsevät vastuutehtäviin. Olen koko ikäni ollut nuori tehtäviin, joissa toimin. Pian olen muinaisjäänne, joka muistaa Hugo-peikon, joystickin, DOOMin ja matopelin. Kuinka noista lähtökohdista johdetaan uutta maailmaa?

Siksi on tehtävä töitä entistäkin kovempaa. Tulen itsepäisesti aiheuttamaan myötähäpeää diginatiivien tulevaisuuden toivojen keskuudessa ja yrittämään omaksua jokaisen uuden merkittävän digitaalisen kanavan.

Juuri nyt tämä tarkoittaa Snapchatia. Tsekkailkaa siis @mikaniemi ja laittakaa viestiä tulemaan. Surffataan uuden aamunkoin hyökyaallolla kohti uudenlaisen kommunikaation ja liiketoiminnan tulevaisuutta.

comments powered by Disqus