Päivä Varustelekassa

Pääsin kutsuttuna tutustumaan Varustelekan kulissien taakse ja tietysti käytin tilaisuuden. Varusteleka lienee käytetyin esimerkkini markkinoinnin koulutuksissa, kun olen puhunut sähköisestä sisältömarkkinoinnista. Yritys onnistuu kerta toisensa jälkeen hyvin omaperäisellä tavallaan saavuttamaan merkittävää mediahuomiota hyvässä mielessä - ainakin oman kohderyhmänsä näkökulmasta. Ja kaikkiahan ei tarvitse miellyttää!

Varusteleka on armeijafriikin huvipuisto
Varusteleka on armeijafriikin huvipuisto​

Varusteleka yrityksenä

Vaikka tarkoituksena oli ihmetellä tuotteita, konsultti takaraivossani ei koskaan hiljene. Ihmisiä jututtaessani aloinkin pommittamaan väkeä heti kysymyksillä heidän markkinoinnin tavoistaan. Yrityksen järkkymätön arvomaailma loi todella mielenkiintoisen taustan - tai kontrastin - heidän varsin rohkealle huumorilleen, joka jatkuvasti hakee poliittisen korrektiuden rajaa.

Siinä missä konsultti näkee myynnin, keskioston ja asiakkaan palvelemisen uusia mahdollisuuksia, Varustelekassa karvat nousevat pienestäkin epäilystä, että toiminta koettaisiin tyrkyttävänä. Tinkimättömät arvot seuraavat myös tuotekuvauksiin, joissa paska tuote nimetään paskaksi tuotteeksi!

Pääsin reppumalliksi - kuvaajana Varustelekan toimitusjohtaja Henri
Pääsin reppumalliksi - kuvaajana Varustelekan toimitusjohtaja Henri​

Tuotevalikoima

Varusteleka kuivailee itseään armeijatavaran erikoiskaupaksi. Oma katseeni on kääntynyt yleensä Varustelekaan silloin kun on tarvittu eräkamaa tai työvaatetusta/jalkineita maatilalle. Armeijatavaran lähtökohtahan on juuri kestävä, konstailematon ja kustannustehokas tarvikkeisto erä- ja raskaaseen rasitukseen päätyvään käyttöön.

Löysin puolisolle huikean hienot työmaiharit. Kuvatessa iski väistämättä pieni kateus.
Löysin puolisolle huikean hienot työmaiharit. Kuvatessa iski väistämättä pieni kateus.​

Omat hankintani (esim. nämä Haix maiharit) ovat olleet yleensä jalkinepuolella ja niin tälläkin kertaa. Nappasin puolisolleni mukaan kunnon työmaiharit - näistä myöhemmin lisää.

Maastohousuja joka lähtöön
Maastohousuja joka lähtöön​

Varusteleka on myös vahvoilla, jos sattuu etsimään rehellistä kunnon maastohousua ilman turhia kikkoja tai Ed Hardy pääkalloja. Valikoimaa on varsin runsaasti.

Paitatakkeja löytyi kesävalikoimasta paljon. Tämä oli raskaammasta päästä.
Paitatakkeja löytyi kesävalikoimasta paljon. Tämä oli raskaammasta päästä.​

Muutamia mielenkiintoisia poimintoja myös katutyylien osalta saattaa löytyä, vaikkei arkena Kotiteollisuuden huppariin pukeutuisikaan. Esimerkiksi mielenkiintoisia olivat Varustelekan oman brändin perinteiset A2 nahkarotsit. Tosin malli oli tehty hartioistaan todella skrodelle kaverille! Eikä 150-200€ nahkarotsi materiaaleiltaan tietenkään vertaudu meidän pahimpien hifistien haikailemille Schottin tai TOJ:n tonnin rotseille. Myös paitatakin etsijä saattaa yllättyä varsin positiivisesti Varustelekan valikoimasta.

Yrityksessä on muutoinkin panostettu ilmeisen merkittävästi omaan tuotantoon. Silmään pistivät heti ovelta Varustelekan omana tuotantona käsityönä Virossa teetetyt katumaiharit. Jälki ja laatu olivat kohdillaan hintaluokkaansa.

Vaikka Varustelekasta ei omiin arki-/työtyyleihin vaatteita juuri kesällä löydykään, niin talvitakkien osalta Varustelekan valikoima on mielenkiintoinen jopa business-pukeutujalle. Näitä ei kuitenkaan vielä ollut myymälässä hypisteltäviksi.

Varustelekan pakolliset tuliaiset / Varusteleka essentials

Nämä perustäydennykset olivat välttämättömät:

Hanskat, kalvolankki, särmärit ja purkki Scho-Ka-Kolaa lähtivät matkaan kassan kautta
Hanskat, kalvolankki, särmärit ja purkki Scho-Ka-Kolaa lähtivät matkaan kassan kautta​

Näistä on hehkutettava Mil-Tecin hanskoja, jotka ovat yhdet harvoista, joissa sormet eivät jää itselle liian pitkiksi. Hanskat ovat eleettömät eikä niihin jää turhia saumoja ulkopuolelle käytettävyyttä hankaloittamaan. Nämä hanskat taitavat olla minulle neljännet laatuaan. Yksiäkään en ole vielä puhki saanut, vaikka olen käyttänyt niitä työhanskoina tallilla täysin surutta jo kolme vuotta - mutta kahdet olen kadottanut. Hoitona on ollut vain kosteudesta koppuraksi menneiden hanskojen hierominen ympäriinsä vajaalla ruokalusikallisella Chelsea Leather Food rasvaa. 

Vanhat kovaa työtä nähneet nahkasormikkaat vs uudet lyömättömät
Vanhat kovaa työtä nähneet nahkasormikkaat vs uudet lyömättömät​

Nyt voin jättää toiset vain white-collar käyttöön ja toiset sitten raskaampaan rasitukseen.

Yhteenveto

Varustelekan stereotyyppinen asiakas lienee nuori mies, joka vaihtaa hupparin tai bändipaidan kerran viikossa. Maalaiselle tai eräilijälle se kuitenkin tarjoaa hyvää funktionalistista peruskamaa kovaan käyttöön. Urbaanille hipsterille sen sijaan voinee löytyä joitain hienoja vaatekappaleita - nyt etenkin tuolta paita/takki osastolta. Business-pukeutujalle puolestaan saattaa löytyä varsin varteenotettava vaihtoehto talvitakin valintaan.

Itse olen aina diggaillut firman meiningeistä, joten oli siistiä päästä katsomaan myös hieman esiripun taakse.

Edelliset artikkelit:

ETUSIVU

comments powered by Disqus