DIY Heinähäkki hevosille

Meille on toivottu jo pitkään heinähäkkejä. Näiden ajatuksena on nostaa heinät pois kuraisesta maasta, hidastaa hevosten syöntiä ja vähentää ruokinnan tarvetta, kun kerralla kyetään antamaan enemmän heinää, joka on päivän mittaan saatavilla. Toistavuotta puheissa ollut projekti sai lähtölaukauksensa, kun puoliso kantoi kotiin vanhoja myymälän hyllyjä.

Heinähäkin rakentaminen

Ensimmäinen heinähäkki rakennettiin pilottina käsillä saatavilla olevista aineksista. Aihioina toimivat kuitenkin kaikissa vanhat myymälän hyllyt, joiden verkko vaikutti asiaansa sopivalta.

Tämän lisäksi tarvittiin:

  • 12mm filmivaneria
  • 2x2 puutavaraa
  • Sinkilöitä
  • Ruuveja
  • Klemmareita
  • Poropeukalo valkokaulustyöläinen

Pilottiversiosta tuli tehtyä ehkä hieman jyrkkä, jonka johdosta tilavuus oli optimaalista pienempi ja päällyverkkoa oli myös tarpeen taivuttaa. Siitä huolimatta heinähäkki kyettiin toteamaan käytössä toimivaksi, vaikka sen saanut hevonen mööpeliä eniten aristelikin.

Kiinnitys klemmareilla aitaan teki kokonaisuudesta erittäin tukevan! Näissä hommissa kuitenkin tulee tuo klemmariavain isoon tarpeeseen, mikäli vääntämistä on paljon. Onneksi appiukon Hiacesta löytyy yleensä kaikki tarvittava.

Heinähäkit sarjatuotantoon

Koska pilotti todettiin toimivaksi, tuli lauantaina väsättyä kolme häkkiä lisää sarjatyönä ja pienillä muutoksilla. Keskeisimpänä muutoksena oli hieman leveämmäksi avautuva takaseinä.

Häkit saatiin myös käyttöön ja sunnuntai osoitti ne jo hyvin toimiviksi. Nämä hevoset sisäistivät häkeistä syömisen heti, vaikka ritilöiden väli tuntuikin itselleni käsittämättömän pieneltä heinän repimiseksi.

Ehkä pitäisi alkaa kokopäivänikkariksi?

Muita artikkeleita:

ETUSIVU

comments powered by Disqus