Hevostallin ilmanvaihto

Ilmanvaihdon järjestäminen tallissa on aina haaste. Yksi hevonen lisää kosteutta 500 grammaa tunnissa eli yön aikana kymmeneltä hevoselta kosteutta tulee 50 kiloa. Tallin ilmanvaihtoon on olemassa hyvin tarkat määräykset, joista löytyy tietoa Hevostietokeskus.fi ja VTT.fi sivuilta.

Olemmekin aina mitanneet kosteuksia tarkkaan. Jotta tänä talvena saataisiin talli pidettyä entistäkin kuivempana, tuli käsky ylempää (= puolisolta) tehdä jo pitkään suunniteltu ilmastointi tallimme viimeisimpään laajennusosaan. Sunnuntaisuunnitelmista ei siis taas ollut pulaa.

Tallin katossa oli jo tietenkin läpivienti ja pieni imuri. Tämä korvattiin 125mm IV-kanava rakenteella, kolmella ventiilillä sekä kanavapuhaltimella.

IV-kanavasta haarautettiin poistoilmaventiilit T-haaroilla ja jokaisen karsinan päälle tuotiin yksi ventiili. Ilmastointi kokonaisuudessaan kiinnitettiin kattoon ilmastointivanteen pätkillä. Ilmastointi kaataa kaikkialta poistoventiileitä kohden, joten kondensoituvasta vedestä ei pitäisi tulla ongelmia kanavapuhaltimelle.

Tässä tohinassa tuli opeteltua myös itselleni uuden työkalun popniittipihtien käyttö.

Toki myönnettäköön, että appiukolla oli iso rooli koko hommassa. Näin muutoin vähintään kymmenen tunnin tuumailu muuttui muutaman tunnin asennukseksi.

Lopputuloksena oli ilmastointi, jossa aivan varmasti teho riittää kostean ilman poistoon. Ilman tehonrajoitusta voi kuulla ilmavirran vinkunan. Rajoittaminen on kuitenkin tärkeää, sillä ilmanvaihdon tehostaminen ei saa aiheuttaa vetoa hevosille.

Nähtäväksi jää onko korvausilma riitävästi järjestetty. Sen pitäisi olla hyvä, mutta mikäli tarve vaatii sitä tehdään lisää.


Lue myös:

comments powered by Disqus