Jeep Wrangler, rättikatto ja sen vaihto

Kesä päättyi viime viikolla, kun oli aika vaihtaa rouvan Jeep Wranglerin rättikatto kovaan kattoon. Auto hankittiin keväällä, kun kaksikymmentä vuotias Cherokee sai lähtöpassit.

Jeep Wrangler - se oikea Jeeppi

Wrangler on aina ollut minulle se oikea maastoauto. Malli voitti myös puolisoni sydämen puolelleen takavuosien TV-sarjan Gilmore Girls ansiosta, jossa päähahmo kyseistä autoa ajoi. Toisaalta hevoshommissa tarvitaan auto, jonka voimat eivät lopu kesken. Vaikka vetomassa tippuikin Cherokeen huimasta 3500 kg:stä 1,5 tonnia, ei edelleenkään tarvitse laskeskella voiko autolla lähteä hevosia meidän kopeillamme vetämään.

Kuvan lähde: Gilmore Girls (hitting a dear)

Wrangler on suora jälkeläinen jenkkien toisen maailmansodan aikaisesta maastoautosta Willys MB:stä. Sen muotoilu ei ole edes viimeisten vuosikymmenien saatossa muuttunut merkittävästi ja edelleenkin keskeisimpänä arvona on funktionaalisuus. Autosta on karsittu kaikki mukavuudet, jotka kovassa käytössä saattaisivat aiheuttaa häiriöitä, ja kaikki korin perusosat ovat helposti irroitettavissa - tuulilasia ja ovia myöden.

Kuvan lähde: Wikipedia

Wranglerissä voi pukumieskin tuntea hetken itsensä oikeaksi tosimieheksi. Viimeistään AC/DC:n Highway to Hell -kappale alkaa soimaan mankasta - live levy, joka tuli kaupanpäällisenä aikanaan Cherokeen soittimessa ja oli ollut tuolla kuulemma jo sitäkin edeltäneen ostajan aikaan.

Rättikatto Wrangleriin

Auto tuli pelkällä kovalla katolla, mutta hankin siihen välittömästi myös kangaskaton. Olisihan synti omistaa Wrangler ajamatta sillä ilman kattoa kesäisin!

Valikoima ja hinnat Suomessa sekä Euroopassa olivat karmeita. Katse oli suunnattava Atlantin tuolle puolen. Useimmat punaniskojen pyörittämät etelävaltioiden Jeeppi verkkokaupat eivät kuitenkaan vaivautuneet edes vastaamaan eurooppalaiselle kyselijälle. Viimein kuitenkin tutun suosituksesta löysin Quadratec -verkkokaupan, jossa oli loistava valikoima Jeepeille ja postituskin onnistui.

Rättikatoksi valikoitui Bestopin Supertop NX, joka on mielestäni markkinoiden ylivoimaisesti laadukkain vaihtoehto. Bestop on ilmeisesti myös Jeepin virallisten rättikattojen valmistaja ja tämä Supertop NX on virallisen rättikaton parannettu versio, joka mahdollistaa myös "sun roof" -toiminnon.

Kuvan lähde: Bestop

Samassa tilauksessa otin myös muutaman kromiosan sekä kunnon kurakaukalot autoon. En ole koskaan ymmärtänyt, miksi autoihin ylipäänsä tehdään näitä kankaisia mattoja! Maalaisella kun kuraa ja paskaa (kirjaimellisesti) kerääntyy senttitolkulla noihin laareihin, vaikka kuinka askeltaisi nahkapohjaisissa kengissä.

Muita huolto- ja öljynvaihto-osia sitten tuleekin tilailtua ihan koti-euroopasta esim. www.autonvaraosatpro.fi. Oman käyttöauton kyllä vien aina huoltamolle, mutta olisihan suoranainen sääli olla itse huoltamatta tällaista todellista äijä-autoa.

Katon vaihto

Nappasin muutaman fiilistelykuvan kattoa purkaessani. Ensimmäisenä vinkkinä kuitenkin itselleni ensi syksyä varten toteaisin homman olevan huomattavasti mukavampi, jos auto olisi ennalta pesty.

Ensin purettiin ikkunat ja laskettiin katto.

Tehokkuuteen pyrkivänä päätin sohlata koko katon rakenteineen irti yhtenä palana, jotta sen asennus taas keväällä olisi myös nopeaa. Saapa nähdä kuinka käy - ainakin toisen käsiparin tuohon tulee tarvitsemaan.

Ovien ympärillä olevat muovirakenteet piti napata kovan katon alta niin'ikään talteen.

Kovakaton nostoon piti hälyttää appiukko kaveriksi. Tähänkin on näppäriä nostureita olemassa, mutta kyllähän tuon kahteen pekkaan nostaa.

Edestä vain salvat kiinni ja taakse mutterit. Wrangler on todellakin tehty yksioikoiseksi...

Kunnon työkalut vieressä heti alusta saakka ovat suuri apu. Tämä hylsysatsi on vanhojen työkavereiden läksiäislahja aiemmasta työpaikasta ja siten toi auton parissa touhutessa mieleen vanhoja mukavia muistoja.

Lopuksi virrat ja pissapojan letku kiinni. Jeeppi on valmis ajoon!

Lue myös:

ETUSIVU

comments powered by Disqus