Maiharit: HAIX Airpower käyttökokemuksia

Tein kengille syyshuoltoa ja samassa yhteydessä päätin testata tallikenkieni kunnon.

HAIX Airpower maihinnousukengät ovat epäilemättä parhaat maiharit, jotka olen omistanut. Käytössäni maiharit kokevat jatkuvaa ja säälimätöntä käyttöä hevostilan ja maalaiselämän ääriolosuhteissa. HAIX maiharit ovat kestäneet tätä jo neljä vuotta eikä loppua näy siinä missä aiemmat maihinnousukengät ovat joutaneet roskakoriin parin vuoden jälkeen.

Neljä vuotta vanhat Haix maiharit ovat edelleen edustuskunnossa.
Neljä vuotta vanhat Haix maiharit ovat edelleen edustuskunnossa.

Tein maihareille nyt syyshuollon ja samalla päätin laittaa ne kovalle koetukselle testatakseni vieläkö ne pitävät vettä. HAIXeilla on 12 kk materiaali- ja vedenpitävyystakuu. Tämä ei kata normaalia kulumista, joten en elätellyt toiveita kastella niitä täysin veden alla.

HAIX maiharit vs patikointi

Otin puolison ja koiramme Pekun mukaan ja lähdimme hieman tutkimaan tiluksia. Koira oli innosta sekaisin kun pääsi puron uomaan läträämään.

Liikkuvuus HAIXeissa on hyvä. Ne ovat usein istuvammat kuin suurin osa maihareista. Tämä tarkoittaa vahvaa nilkan ja jalkaholven tukea.

Myös pito on hyvä, vaikka syyssateet olivatkin kaatuneita puita liukastaneet. Airpower P3 ja P6 malleissa taitaa pito olla vielä hieman parempi, sillä näissä Pro versioissa on hifistelty pienemmillä urilla, jotka täyttyvät helpommin kivillä.

Olin aluksi arka kastelemaan maihareita, mutta annoin lopulta periksi nahkaisten laatukenkien suojeluvietilleni ja Pekun iloksi liityin hänen polulleen.

Mitä enemmän maihareita kastelin sitä enemmän aloin ihmettelemään, eikö niistä todella mene millään vesi läpi. Tiedän kuitenkin laiminlyöneeni HAIXien huollon suhteessa niiden käyttöön. Peruslankkauksen olen niille nimittäin tehnyt aiemmin vain ehkä kahdesti.

Vanhat maiharit pysyivät kovasta koettamisesta huolimatta täysin kuivina.
Vanhat maiharit pysyivät kovasta koettamisesta huolimatta täysin kuivina.

Pienelle padolle tullessamme testasin kuinka maiharin kieli/lippa, jota voinee yleensä heikoimpana kohtana pitää, kestää virtaavan veden.

Mutta ei – sukat todellakin säilyivät täysin kuivina. Huuhtelin kengät ja jatkoimme tallin kautta kotia kohden.

HAIX maiharit: mallit ja valinta

Omat HAIXini ovat mallia Airpower Pro ja Varustelekalta aikoinaan poistettu. Ostin kengät kun lähdimme reissulle Eurooppaan kiertämään ja halusin pärjätä vain yksillä kengillä. Airpower Pro mallia ei enää ainakaan Varustelekan valikoimasta löydy – se oli erikoismallina vain Suomeen tehty. Prossa oli aavistuksen leveämpi lesti ja enemmän nahkaa. Päädyin malliin siksi, että ne olisivat lämpimämmät ja niihin mahtuisi myös talvella paksumpi sukka. Olen kuitenkin hienosti maihareilla pärjännyt jopa etelä-Euroopan ja tietty Suomenkin helteissä.

Lähimpänä tätä mallia ovat HAIX Airpower X21, joissa nykyään tosin kangasta ei ole edes varressa. Merkittävä ero näissä HAIXin muihin maihareihin on suojauskärki, joka ilmeisesti nahan sijaan on jonkinlaista muovisekoitetta. Pitäisin tätä ominaisuutta erittäin hyvänä enkä ole lainkaan vakuuttunut, että kengät olisivat esteettisesti kärjistään yhtä hyvässä kunnossa, mikäli ne olisivat paljaat kuten HAIXin suositummissa malleissa.

Suosituin maiharimalli HAIXilla on Airpower P3. Siinä on enemmän hengittävää kangasta ja topakampi istuvuus. Henkilökohtaisesti kuitenkin jo esteettisinkin perustein valitsisin täysin vastaavan mutta hieman enemmän nahkaa sisältävän HAIX Airpower P6 –mallin.

Kuvat: Varusteleka.fi

Varustelekalla on todella hyvät kuvaukset tarkemmin malleista ja niiden kokoon liittyvistä seikoista.

HAIX maiharit ja huolto

Maihareiden kauan odottama huolto tuli nyt sitten samalla viimein tehtyä. Kuivuttuaan kengät eivät olleet edustavimmassa kunnossaan, joten kunnon harjaus oli tarpeen.

Valitettavasti olin hukannut kalvokengille tarkoitetun lankin. Älkää siis tehkö kuten minä tein ja käyttäkö SA-Int kiilloketta! Se voi pilata kalvokenkien hengittävyyteen liittyvät ominaisuudet. Otin kuitenkin riskin ja käsittelin toki vain nahka osat. Tätä ennen rasvasin nahan ensikertaa koskaan Collonil Unicremellä ja annoin kuivua. Tämä lähinnä koska olin altistanut kengät liiallisestikin vedelle.

Samalla tein syyshuollon myös toiselle rajussa käytössä tallilla olevalle beater –parilleni Bexleyn Enfield maihareille. Enfieldit ovat hintaisikseen todella laadukkaat maiharit, joskaan eivät lainkaan samassa mittaristossa HAIXien kanssa.

Pienen puurtamisen jälkeen HAIXit olivat jälleen kuin uudet. Seuraavia kuvia katsoessa on todella vaikea uskoa, että näitä on neljän vuoden ajan rankaistu vedellä, kuralla ja paskalla.

Muita artikkeleita:

ETUSIVU

comments powered by Disqus