Ratsastuskentän valaistus: LED valonheittimet

Illat pimenevät entisestään ja ratsastuskenttä alkaa hämärtyä illan viimeisten ratsastusten osalta. Hankin jo vuosi sitten uudet valonheittimet tallille ja kentälle, mutta en saanut niitä vielä tuolloin asennettua. Tuolloin oli konsulentin Suomen kiertue täysillä käynnissä eikä ylimääräistä aikaa näille askareille löytynyt. Sillä, että syksyn räntäsateet olivat tuolloin jo alkaneet, ei tietenkään ollut osuutta saamattomuuteeni.

Vanha ratsastuskentän valaistus: Halogeenit ja elohopeahöyrylamput

Ratsastuskentän valaistus on aina ollut haaste. Talvella maan ollessa valkeassa lumipeitteessä heikompikin valo riittää. Syksyn ja kevään vesi- ja räntäsateet kuitenkin vaativat enemmän.

Aikoinaan kenttää valaisi yksi 1000W halogeenivalaisin. Tässä valoteho oli kyllä kova, mutta pinta-alaltaan kuitenkin kovin vajavainen 40x60 metrin ratsastuskentälle. Energian kulutus puolestaan vain yhdellä tällaisella oli jo enemmän kuin koko tilalla ja omakotitalossa muutoin yhteensä.

Halogeeni vaihdettiin myöhemmin neljään 120W elohopeahöyrylamppuun, jotka sytyttäessä alkoivat vaatimattomasti luoda tunnelmavalaistusta - joskin paljon tasaisempaa kuin aiempi ratkaisu. Pikkuhiljaa kirkastuessaan valo tuli toki välttäväksi ja lumella jopa riittäväksi. Kuitenkin jo parin vuoden käytön jälkeen lamput alkoivat olemaan jo ulkoisestikin kärsineitä ja useimmat olivat hörpänneet kunnolla vettä sisuksiinsa.

LED valonheittimien valinta ratsastuskentälle

Nyt, kun erilaisilla ratkaisuilla on leikitty, halusin valaistuksen kerralla kuntoon. Päädyin tässä pohdinnassa kuuteen 50W LED valonheittimeen. Olen työssäni törmännyt useampaankin LED kauppiaaseen ja tutustunut erilaisiin ratkaisuihin. Ongelmana LEDissä on usein laatu. Maahantuojan on hyvin vaikea löytää juuri oikeanlaista ja kestävää tuotetta Kiinan hurjasta tarjonnasta. Vakuutuin näistä valonheittimistä, koska pääsin näkemään ne omin silmin ennen ostoa. Toimittajana oli sama verkkokauppa kuin terassin valaistuksessa käyttämässäni valosarjassa.

Hankin itseasiassa nämä sekä muutakin valaistusta (esim. saunavalosarja, jota en myöskään ole vielä saanut asennettua) yhtenä ostoksena kyseisestä verkkokaupasta, koska

  1. tiedän omistajan ja sen, että LED-tuotteet menevät laatuseulan läpi ennen tuotevalikoimaan päätymistä ja
  2. toimitukset ovat ripeitä.

Vaihtoehtona olisi voinut olla myös 100W LED heitin, joka saa naapurin kuvittelemaan UFOn laskeutuneen takapihalle. Hinta oli kuitenkin reippaasti korkeampi ja samoin tietysti kulutus. Tietäen kuitenkin hevosharrastajien tiukkapipoisuuden ratkaisuissaan saattaisin suositella myös tätä toisille ratkaisuksi. Itse olen tyytyväinen 50W heittimiin, mutta kuvat kertonevat riittääkö tämä teille

Valonheittimien asennus

Asennus oli jälleen hyvin mutkaton. Heittimissä oli reipas 1m johto sekä normaali pistoke. Pylväänä käytimme 1 1/2" sinkittyä ja maalattua noin 7 metriä pitkää teräsputkea. Olin jo aiemmin testannut valoa noin kymmenen metrin putken päässä, mutta mitä korkeammaksi valon nostaa sitä heikompi on luonnollisesti valaisun määrä maan tasolla. Vedimme valmiit sähköjohdot, joiden päissä oli ulkokäyttöön tarkoitetut läpälliset pistorasiat, tolppien päihin ja ne kiinnitettiin tolppaan pienellä filmivanerin palalla sekä tolpan ympäri väännetyllä jenkatangolla. Samaa jenkatankoa käytettiin valonheittimen kiinnittämisessä tolppaan.

Suurin haaste oli tietenkin saada seitsemän metrin teräsputki pystyyn ja kiinnitettyä ratsastuskentän aitaan. Tässä tarvittiin kaksi ihmistä nostamiseen. Putki vedettiin kiinni teräsvanteella ja ruuveilla aitaan.

Valoteho ja lopputulos

Valitsin illan, joka oli mahdollisimman pimeä ja jopa hieman sateinen. Otin mukaan kameran sekä jalustan ja lähdin harjoittelemaan kuvaamista hämärässä. En ole valokuvaaja. Mottoni kuvaamisen suhteen on aina ollut: Ei laatu, vaan määrä. Yritin kuitenkin saada mahdollisimman todenmukaiset kuvat valotehon suhteen. Kuvista kuitenkin huomaa heti, että heittimiä pitää vielä suunnata paremmin ja keskemmälle, koska nyt valo tulee liian vahvasti suoraan alas. Uskon, että pienellä suuntaamisella saadaan tulosta vielä paljon paremmaksi.

Oli miten oli, ero on selvä verrattuna aiempiin ratkaisuihin ja valo syttyy välittömästi.

Tallin pihan ja hevostarhojen valaistus

Samassa hässäkässä asennettiin myös vastaavat 30W LED valonheittimet kahteen suuntaan ratsastuskentältä kohti hevostarhoja sekä kahdet 30W LED projektorivalaisimet liiketunnistimella tallin pihaan.

Aika mukavan valon toi myös tämä projektorivalaisin tallin pihaan.

Tässä kuvassa takapihalta myös näkee kuinka suuri merkitys on heijastavilla pinnoilla valotehoon (huom. kuvan valaisin on vain 30W). Mikäli siis harkitsisin maneesin valaistusta, ottaisin tämän huomioon valitessani valonheittimen tehoja.

Yhteenveto

Kuinka monta valoa ratsastuskentälle? Halogeeni vai LED? Kuinka monta wattia? Paljonko tehoa?

Me siis päädyimme kuuteen 50W LED valonheittimeen. Tämä on vasta 300W yhteensä, mikä on vähemmän kuin millään vanhalla ratkaisulla ja samalla valoteho on sekä tasaisempi että voimakkaampi kuin ennen. Jos raha tai energian kulutus ei ole osa päätöksenteon kriteerejä (kuten ei hevosihmisille tietenkään ole - muutoinhan harrastaisivat jotain muuta), suosittelisin toki ottamaan 100W heittimet. En kuitenkaan vaihtaisi omaa mieltäni näistä tehoista, jos tekisin kaupat uusiksi. Muutoinkin parempi ratkaisu lienee useampi valo kuin muutama erittäin tehokas, jotta valo saadaan levittymään tasaisemmin.

EDIT 29.9.2015: Näistä on moni kysellyt, joten täytyy päivitellä tietoja. Ongelmia ei ole ollut ja valot toimivat edelleen kentällä hienosti. Syttyvät heti täyteen valaistustehoonsa ja ratsastustunnit rullaa.

Vahvuudet

  • Erittäin kova valoteho suhteessa kulutukseen ja perinteisiin valaisuratkaisuihin
  • Järjettömän eliniänlupaukset: Laskin, että projektorivalaisin kestää lupauksensa perusteella 80 vuotta, jos sitä polttaa 4 tuntia päivässä. Tämäkin eliniänlupaus tarkoittaa, että tuona aikana vasta 20% valotehosta katoaa. Toisaalta tokko kukaan testannut näitä vielä noin kauaa.
  • Pienet kulutukset

Heikkoudet

  • Asennustarpeet ja -tavan tolppiin joutui innovoimaan itse
  • ...odotellaan käyttökokemuksia loskasäältä...

Lue myös:

ETUSIVU

comments powered by Disqus