Budjettikello ranteeseen (Q&A)

Sain lukijalta kysymyksen aiempaan postaukseeni, johon halusin vastata vähän perusteellisemmin. Kysymys kuului:

Mitäs Ohituskaistalla suosittelisi miehelle joululahjaksi ja lähinnä kelloa etsivälle tai sellaista haluavalle? 
Etsin hyvin perus casuaaliin pukeutumiseen sopivaa kelloa, jotenkin tuollainen sinisen värinen kiinnostaisi (tag heuerilla komeita mutta ei meikäläisen tilipussille :/ ), hintaluokka pyörisi siinä 300-500e, maksimissaan 700e luokassa.

Itsekään en ole toistaiseksi ollut valmis maksamaan nelinumeroista hintaa kellosta, mutta silti pieni kellohimo on päässyt puraisemaan. Periaatteenani on kuitenkin ollut, että en lähde ostamaan mitään kompromissiratkaisuja, joihin en varmasti ole tyytyväinen myös useiden vuosien (ja toivottavasti kymmenien vuosien) päästä. Kvartsikello on minulle kompromissi, varsinkin kun muutama oikein toimiva pattereilla varustettu aikarauta jo löytyy. Siksi otan tämän postauksen lähtökohdaksi mekaanisen koneiston, vaikkei sen puute vielä kellosta huonoa tee.

Miksi mekaaninen kello?

Ei kukaan enää tarvitse kelloa! Ajan näkee aivan yhtä näppärästi tietokoneen, auton tai kännykän ruuduilta ja aina jokin näistä tuntuu nenän edessä olevankin. Ei kelloa siis etusijassa hankita ajannäyttäjäksi. Kello on usein pikemmin miehen ainoa koru ja mukana kulkeva taideteos. Pattereilla toimiva taideteos niin'ikään tuntuisi kovin kolkolta. Ei rationaalisuudella ole tämän kanssa mitään tekemistä!

Useimmat yli 1000€ maksavat arvokellot ovat mekaanisia tai automaatteja eli jousi latautuu käden liikkeiden kautta. 500€ hintaluokasta laadukkaiden mekaanisten kellojen löytäminen sen sijaan ei ole helppoa. Tässä siis omat vaihtoehtoni edullisista mekaanisista aikaraudoista (jotka myös osittain kuvastavat omia toteutuneita hankintojani).

Christopher Ward

Tämän valmistajan mainitsin jo myös joululahjavinkki postauksessa. C. Ward on erittäin mielenkiintoinen valmistaja hinta-laatu –suhteeltaan. Valmistajan historia on vain joitain vuosia mutta se on jo rakentanut oman kannattajakuntansa jopa kriittisten kelloharrastajien keskuudessa.

C. Wardin toiminta-ajatuksena on ollut tuoda Sveitsiläisen mekaanisen koneiston laatu sekä Brittiläinen muotoilu laadukkaaseen kelloon, jonka hinta jää kohtuulliseksi. Laatuun suhteessa alhaisen hintansa C. Ward perustelee jälleenmyyjäverkoston sekä brändimainonnan puutteella ja heidän oma verkkokauppansa onkin ainoa kellojen ostokanava. Valmistajan kellojen hinnat ovat kuitenkin jo muutamassa vuodessa osittain nousseet jopa 50% ja he ovat tuoneet jatkuvasti kalliimpia lippulaivakelloja markkinoille. Jos hyvin käy, C. Wardin kellon arvo saattaa kymmenen vuoden päästä olla käytettynä korkeampi kuin uutena nyt.

Itse omistan C70 kvartsikellon, joka on virallinen Royal Air Force –juhlakello ja mallina nyt jo pitkään ollut loppuunmyyty.

Erityisen mielenkiintoisia malleja valmistajalla voisivat olla heidän Rolex GMT Master –mallista häpeilemättä inspiraatiotaan hakevat sukelluskellot.

Seiko 5

Seiko on laadukas ja aliarvostettu merkki. Seikolta löytyy kelloja moneen lähtöön ja makuun. Suomessa Keskisen Kellolla on laajin valikoima Seiko -kelloja. Hyvät vaihtoehdot voisivat olla GMT tai Military henkinen Seiko (80-200€).

Itse olen hankkinut oheisen nylon rannekkeella varustetun Seikon ja korvannut rannekkeen Hirschin nahkaisella rannekkeella. Kelloon olen ollut hyvin tyytyväinen ja hinta on muutoksineen ollut vaivoin toistasataa euroa.

Junghans

Junghansin Max Bill –mallisto on puhutellut itseäni jo vuosia minimalismillaan. Vuosi sitten bongasinkin, että Wanhat Warikset –verkkokauppa oli laittanut kaikki Junghansit poistomyyntiin ja sainkin poistettua sen omaan makuuni kuumottavimman version varsin kohtuulliseen hintaan (+500€). Nämä kellot ovat niin sliikkejä, että solahtavat loistavasti vähän kireämmänkin kauluspaidan mansetin alle.

Nämä mallit sopivat enemmän pukukelloiksi, joten eivät kysyjän tarpeeseen.

Go Vintage!

Laatua budjetilla hakevalle vanhan kellon hankkiminen voi olla loistava vaihtoehto. Pirkanmaalaisena voisin marssia vaikka Kalevan Kelloon katsomaan heidän vintage Omega –valikoimaansa. Kelloliikkeestä ostettaessa voi tietää kellon olevan huollettu ja pitkän tulevaisuuden vielä omaava.

Kuten Junghans, nämä ovat useimmiten enemmän pukukelloja kuin kysyjän kaipaamia kasuaaleja ja näyttäviä kelloja.

Yhteenveto

Oleellisinta on kuitenkin ostaa sellainen kello, joka miellyttää omaa silmää. Ei kukaan tule kelloasi (ainakaan kovin usein) niin läheltä ja tarkkaan syynäämään, että huomaa sen olevan esimerkiksi patteritoiminen. Jos kvartseista löytyy mieluista, niin sellainen sitten! Toisaalta, jos kaikki näistä esitellyistä vaihtoehdoista tuntuvat kompromisseilta, niin olisiko parempi jättää kello toistaiseksi ostamatta? Mitäpä, jos laittaisi joka kuukausi 100€ sivuun, niin ehkäpä kahden tai kolmen vuoden päästä pääsisi sitten jo hankkimaan sen unelmien kellon.

Toisaalta esimerkiksi juuri Seikon valikoimasta löytyy todella hyvännäköisiä (samoin täydellisen karmeita) kelloja automaatteina ja varsin kohtuulliseen hintaan. Se voi olla kelloista ensikertaa innostuvalle parhaita aloituspaikkoja. Kannattaa siis esimerkiksi tsekkailla Keskisen Kellon valikoimat läpi.

Muita artikkeleita:

ETUSIVU

comments powered by Disqus