7 vinkkiä Roomaan

Ei liene yllätys, että Italiasta on muodostunut suosikkilomakohteemme. Italialainen asenne elämään laittaa pakkomielteis-pedantin toimitusjohtajan vaihdelaatikon väkisin vapaalle.

Oikeastaan mikään ei toimi - eikä kukaan varsinaisesti välitä. Työskentely tällaisessa kulttuurissa ajaisi minut nyyhkiväksi ihmisraunioksi viikoissa. Mutta kun hyväksyy vapaapudotuksen, asiat vain aina jotenkin Italiassa järjestyvät.

Siksi meidän kahden yrittäjän ylellinen viikon kesäloma kohdistui Roomaan. Rooma-veteraanina haluankin jakaa muutaman vinkin muille italo-larppaajille.

1. Varaa hyvät kengät

Rooma on yllättävän pieni kaupunki maantieteellisesti ja siellä on helppo kävellä kaikkialle.

Omilla Rooman matkoillamme olemme päivittäin kävelleet 20-30 kilometriä. Näillä askelmäärillä rakot ovat aito uhka. Jopa Supergan tennarit pettivät minut jo yhden päivän kävelyn jälkeen.

Onneksi vuosia sisäänajetut luotto-loaferit hoitivat loppu loman hienosti - tälläkin kertaa. Kannattaa kuitenkin harkita jopa ihan perinteisiä lenkkareita Rooman matkalle.

Rooman kesän kuumuudessa mahdollisimman kevyestä paidastakaan ei ole haittaa. 40 asteen lämmössä ei takkia tarvita.

2. Asu Trasteveressä

Trastevere on Rooman lounainen kaupunginosa Tiberin tuolla puolen. Kartasta katsottuna se ei välttämättä näytä ideaalilta lokaatiolta, mutta todellisuudessa etäisyydet ovat pieniä.

Roomasta on vaikea aidosti löytää alueita, joihin turismi ei olisi koskenut. Trasteverekään ei luonnollisesti tällainen ole, mutta paljon enemmän kuin varsinainen keskusta. Trasteveressä on paljon ravintoloita, joissa paikalliset ruokailijat ovat paljon suuremmassa määrin edustettuja kuin joen toisella puolen.

3. Liiku yöllä

Varsinkin kesällä Rooma saattaa olla tukahduttavan kuuma. Tällä lomalla viileimmät juuri ja juuri alle 30 asteen lämmöt nautittiin vasta puolen yön jälkeen.

Hienointa on kuitenkin jatkuva elämisen rytmi Roomassa. Ravintolat ovat aina auki aamuyöhön ja piazzat täyttyvät illan istujista pimeän laskeuduttua. Keski-ikäistyvä parrakas ja vain hädintuskin hiprakassa kotiin kulkeva valkoinen mies ei ainakaan vielä koskaan tähän mennessä ole tuntenut oloaan turvattomaksi kapeimmillakaan Rooman kujilla - edes aamuyön tunteina.

Useimmat nähtävyydet ovat parhaimmillaan öisessä valoloistossaan turistien nukkuessa hotelleissaan.

4. Juo iltadrinkit Tiberin varrella

Tiberin jokiuomassa kulkee leveä kävelyalue, joka on Trasteverestä Vatikaanille täynnä pieniä baareja, ruokapaikkoja ja jatkuvaa öistä kuhinaa.

Öinen käyskentely Vatikaanin keskusaukiolla antaa hienon tekosyyn Tiberin varren drinkkeihin tutustumiseen.

5. Käy Forum Romanum raunioilla pimeällä

Myös Antiikin rauniot ovat hyvä syy öiseen Roomaan tutustumiseen. Päivisin rauniot ovat täynnä ihmisiä eikä varjoja polttavalta auringolta löydy.

Hämmentävän hyvin pidetty salaisuus onkin raunioihin tutustuminen öiseen aikaan. Voit varata liput opastettuun kierrokseen verkosta, jolloin pimeän tullen raunioiden kätköissä olevat lukuisat projektorit herättävät henkiin raunioiden muinaisen loiston heijastaen sen eri pinnoille ja kuvaten muinaiset temppelit ja rauniot.

Lippu ei ole päivälippua kalliimpi ja, kun itse kävimme kierroksella, olimme ainoat.

Yli 2000 vuotta vanhojen raunioiden herättäminen henkiin pimeässä Rooman yössä vain meille kahdelle oli hätkähdyttävää.

6. Käy Napolissa

Nopea juna Napoliin hujahtaa aivan toiseen maailmaan vain aavistuksen reippaassa tunnissa. Meno-paluu samana päivänä ei siis ole lainkaan poissuljettu ajatus.

Pienten kujien ghetto on maailman parhaiden pizzojen paratiisi. Se on kaupunki, jossa etuoikeutetun Skandinaavin kukkaro on kuin ruhtinaan.

Napoli ei välttämättä ole se seesteinen ja rentouttava lomakohde - mutta se on elävä ja aito!

7. Syö Pane-e-Salamessa

Yksittäisen ravintolan nimeäminen Italiasta on sulaa hulluutta. Hyviä on niin paljon, että vertailu on mahdotonta. Leipä-paikat ovat kuitenkin hieno Italialainen erikoisuus. Ja näistä ylitse muiden on Pane-e-Salame.

Hervottomat leikkele- ja juustolautaset sekä rapeat parmesanin ja salamin täytteiset leivät ovat lähes ilmaisia mutta taivaallisia. Pastan ja pizzan kotimaassa pelkän leivän syöminen lounaaksi tuntuu tyhmältä kuin kylmässä saunassa istuminen Suomessa, mutta luota minuun - se kannattaa!

comments powered by Disqus