Pyhiinvaellus Northamptoniin

Muslimin velvollisuus on kerran elämässään tehdä pyhiinvaellus Mekkaan. Kristitty puolestaan lähtee katsomaan Paavin puhetta ja Vatikaanin loistoa. Mutta mistä suunta pakanan henkisen kasvun lähteeksi? No tietysti Englannin perinteisen kenkäteollisuuden kodista Northamptonista!

Northamptonin kenkätehtaat

Internetistä löytyy kovin huonosti tietoa Northamptonin kenkätehtaiden tehtaanmyymälöistä. Edes tuotemerkkien omilla sivuilla ei liikkeiden listauksissa mainita varsinaista tehtaanmyymälää lainkaan. Paras ja ainoa löytämäni tietolähde oli http://www.northamptonshireleather.com/pdf/factory-shoe-shop-directory.pdf, joka kuitenkin nyt ohjaa vanhentuneen domainin ilmoitukseen. Onneksi ehdin poimimaan kyseisen dokumentin koneelleni talteen... Tässä siis etsiville ja kiinnostuneille tietopaketti Northamptonin aarteista.

Tricker's:n tehtaanmyymälä

Itse vierailin Tricker's:n, Crockett&Jones:n, Church:n, John Lobb:n sekä Edward Green:n tehtailla. Northamptonista löytyvät myös ainakin Barker:n ja Cheaney:n tehtaat ja tehtaanmyymälät, joiden kiertämisen kuitenkin jätimme välistä. Northamptonshire:n alueella sijaitsevat myös Alfred Sargent:in, Loake:n sekä Sanders:in tehtaat, mutta näiden mahdollisista tehtaanmyymälöistä ei minulla ollut minkäänlaisia todisteita tai tietoja.

Tricker's

Tricker'sin tehdas oli ensimmäinen kohde. Tehtaanmyymälän osoite vei tielle, jolla ei ollut vapaata pysäköintiä. Käydessäni koputtelemassa ovea minulle ystävällisesti annettiin ohjeet sekä kartta kuinka kierrän tehtaan ja pääsen sisäpihalle. Sisäpihalta löytyi asiakaspaikat sekä tehtaanmyymälä.

Missään vaiheessa liikkeessä pyöriessämme paikalle ei tullut asiakaspalvelijaa, vaikka tämän olisi halutessaan voinut puhelimella hälyttää paikalle. Myymälästä näki suoraan tehtaaseen tuotannon työskennellessä aivan metrien päässä.

Valikoima koostui lähinnä virheellisistä pareista, joskin epätäydellisyydet olivat pääosin minimaalisia. Käsittääkseni saatavilla oli myös koko varasto kaikkine kokoineen täyteen hintaan. Hinnoissa oli noin sadan punnan tiputus ohjehintoihin, mitä voi pitää ihan kohtuullisena. Omaan kyytiin ei kuitenkaan tarttunut mitään.

Tämä myymälä oli kaikista näkemistäni ehdottomasti tunnelmallisin ja tarjosi ihmeteltävää, vaikkei ostoaikeita syntynytkään.

R E Tricker's Ltd, 56-60 St Michael's Road, Northampton, Store is located in the inner ward on the other side of the factory, Opening times: Mon - Fri 8am-4pm, Parking: Car park for customers

Church

Church:n liikkeen edessä oli iso parkkipaikka tehtaan työntekijöille ja paraatipaikat oli varattu asiakkaille. Liikkeessä oli tarjolla vastaavasti kakkoslaatua noin sadan punnan alennuksilla sekä joitakin erikoisempia hajakokoja ja malleja erikoisalennuksissa.

Tarjonta oli ok ja palvelu oli hyvää. Esillä olleiden parien lisäksi takahuoneessa vaikutti olevan hyvin tavaraa. Kysyvä saattaa tehdä täällä löytöjä.

Merkki ei erityisesti ole itseäni puhutellut kenkiensä osalta eikä niin käynyt nytkään. Sen sijaan bongasin härskit samettiavokkaat reippaasta alennuksesta ja omassa koossani. Puolisoni oli melko tyrmistynyt kiinnostuksestani malliin, mutta pidin pääni ja poistin parin. Pari menee lähinnä sisäkäyttöön kotiin Reinojen tilalle ja ehkäpä myös pääsevat smokin kaveriksi tulevaisuudessa.

Church & Co Ltd, St James Road, St James, Northampton, Just go around the factory, Opening times: Mon-Fri 9.30am-4.30pm, Sat 9.30am-2pm, Parking: Car park with separate spaces for customers

Edward Green

Tämä kenkätehdas oli - toisin kuin muut - melko uudessa tuotantorakennuksessa. Pihassa ei kuitenkaan ollut lainkaan parkkipaikkoja tyhjänä ja jätettyäni auton sakkopaikalle kiersin rakennuksen löytämättä yhtäkään merkkiä tehtaanmyymälästä. Talossa oli kuitenkin isot lasi-ikkunat, joiden läpi näki osan tuotannon vaiheista.

Edward Green, Cliftonville Road, Northampton, Against former knowledge I did not find any factory shop from this location - only the factory itself

Crockett & Jones

C&J oli aukioloaikojensa puolesta se haastavin. Kävimme jo Northamptonin ensimmäisella vierailulla liikkeen oven takana turhaan. Onneksi Northampton osui myös paluumatkalla tiellemme, joten loman viimeinen aamu alkoi vierailulla liikkeessä, joka on avoinna vain joitain tunteja viikossa.

Pysäköinti liikkeen lähelle olisi todennäköisesti arkipäivinä lähes mahdotonta. Vain kadunvarret olivat käytettävissä parkkeeraukseen ja täyttyivät arkisin työntekijöiden kulkuneuvoilla.

Crockett&Jones:n hinnat olivat muihin tehtaanmyymälöihin verrattuna huikean halvat. Hinnat olivat lähes puolet ohjehinnoista ja laatuvirheet pääosin todella pieniä. Salakuuntelimmekin myyjien keskustelevan, että hintoja oltaisiin mahdollisesti korottamassa joko noin 20% tai nostamalla kaikki tasaiseen 250£ hintaan. Nyt suurin osa oli hinnoiteltu 180£ ja osa 130£.

C&J lesti 341 on jalalleni parasta mitä on koskaan tullut vastaan. Sopivien kenkien löytyminen yhdistettynä edullisiin hintoihin ja viimeisen reissupäivän huumaan oli kohtalokas yhdistelmä. Pitkän sovittelun ja pohdinnan tuloksena eteen karsiutui kolme kenkäparia.

Puolisoni helpotti päätöstäni ehdotamalla, että synttärisankarina voisin ostaa yhden parin jokaista juhlistamaani vuosikymmentä kohden. Mukaan siis pakattiin kolmet kengät. Ehkäpä näistä lisää myöhemmin...

Jos Northamptoniin suunnittelee matkaa, niin ohjeistaisin nimenomaan suunnittelemaan sen tämän liikkeen aukioloaikojen mukaan. Ne ovat tiukimmat siinä missä tarjonta ja hinnat puolestaan ovat parhaimmistoa.

Crockett & Jones Ltd, Perry Street, Northampton, Opening times: Fri 2pm-5.30pm, Sat 9am-12.30pm, Parking: Street parking, very hard to find a spot during weekdays

John Lobb

C&J krapulan saattelemana vierailimme myös Lobb:lla, joka lienee se hienoin, kaunein ja kallein merkki. Vaikkei ostoaikeita ollutkaan, odotin tämän olevan jonkinlainen nähtävyys. Valitettavasti kyseessä oli vanhoista tuotantotiloistaan muuttanut liike kalteriaidan takana uusissa kliinisissä tiloissa.

Itse liikkeessä ei ollut kenkiä juuri lainkaan esille. Vain valkoisia laatikoita, joissa oli koot ja mallit kyljissä.

Pöydällä oli kansio, josta löytyi mallikuvat auttamaan etsinnässä. Muutamia laatikkoja avasin mielenkiinnosta, mutta niistä paljastui pääosin järkyttäviä malleja, joita en käyttäisi edes ilmaiseksi puhumattakaan 500£ "alennushinnasta". Lobb panostaa vain ja ainoastaan mitta- ja erikoistilauksiin, joten haaviin jää paljon nähtävästi rikkaiden ja huonolla maulla varustettujen asiakkaiden kenkäpareja.

John Lobb, Westminster Works, Oliver Street, Northampton, Opening times: Mon-Fri 9am-1pm and 1.30pm-5pm, Sat 9am-12pm, Parking: Street parking, might take a minute to find a space during weekdays

Barker

En käynyt Barkerin liikkeessä, mutta koska tietoja ei enää ole ilmeisesti muualla saatavilla laitettakoon tähän aiemmmin Northamptonshireleatherin sivuilta löytyneet tiedot.

Barker Shoes Ltd, Station Road, Earls Barton, Northants, Opening times: Mon-Fri 10am-5pm, Sat 10am-4pm (unconfirmed)

Cheaney

Myöskään täällä emme käyneet, mutta tiedot ovat seuraavat.

Joseph Cheaney & Sons Ltd, Rushton Road, Desborough, Northants, Opening times: Mon-Fri 10am-5pm, Sat 10am-4pm (unconfirmed)

Yhteenveto

Kyseessä tosiaan oli ehdottomasti paras paikka hankkia uusia jalkineita ja tutustua niiden käsityön historiaan. Vaikkei ostoaikeita olisikaan, niin liikkeissä vierailu on varmasti mielenkiintoista. Turisteja kaupungissa olikin selvästi kenkien perässä paljon ja lauantaina esimerkiksi John Lobbin liikkeen edessä oli useita takseja odottamassa (usein japanilaisia) asiakkaitaan.

Tricker's

Oma kenkäkokoelmani karttui sen verran, että jouduin valtaamaan verannalta kenkähyllystä puolisoni laukkujen tilan kengilleni. Hankintojeni kriittisen tarpeen saattaisi joku kyseenalaistaa, vaan enpä tiedä tuleeko tuohon kenkäintoilijan Mekkaan enää toiste vaellettua, joten menköön.

Muita artikkeleita:

ETUSIVU

Ja tässä alussa mainittu netistä "kadonnut" pdf -ohje, joka oli tiettävästi ainoa laatuaan.

I hereby share the only knowledge I found as pdf when I made the journey. It's not anymore available as the whole site is down nowadays. I have no rigths to the document so feel free to ask me to remove it if I infringe on someone's rights.

comments powered by Disqus