Terveiset road tripiltä Englannista

Pidensin joululoman kahteen viikkoon ja heilahdimme Lontooseen viikoksi vaihtamaan vuotta. Oli mukava karistella muta maihareista ennen varsinaisten töiden aloittamista.

Englanti on siinä mielessä erinomainen matkakohde, että se täyttää meidän molempien standardit shoppailun suhteen: pitkät perinteet niin räätälintyön ja kenkien suhteen kuin hevosvarusteidenkin. Jäimmekin siis ensiksi Lontooseen kiertämään Oxford ja Regent Streetin sekä niiden ympäristöt. Mukaan tarttui Mismon kassi sekä perustarpeita Uniqlosta.

Syötiin hyvin - jos Full English voidaan tulkita "hyvin" syömiseksi - ja nukuttiin. Vuosi vaihtui The Comedy Store:n stand-upilla turvallisilla toisen rivin paikoille (emme joutuneet valokeilaan), belgialaisella ruoalla sekä London Eye:n ilotulituksella.

Auto oli koko loman käytössä ja tällä kertaa valitsin automaatin, jotta maisemien ihailulle jäisi navigoinnin ohella hieman lisää aikaa. Moottoriteiden nopeusrajoituksista en tullut ottaneeksi selvää eikä niitä ollut nopeilla osuuksilla selvästi näkyvissä. Ohituskaista oli kuitenkin luonnollinen valinta - pikavoitot maksellaan sitten jos niitä postilaatikkoon ilmaantuu.

Lontoon jälkeen ajettiin Bicester Villagen kautta (suurin ja uudenvuoden päivänäkin auki oleva outlet village) Northamptoniin, joka on Brittein kenkäteollisuuden mekka. Muutama tehdasmyymäläkin tuli siis kierrettyä, joskin osan aukioloajat olivat hyvin rajoitetut.

Kiersimme Northamptonista Yorkin pohjoispuolelle vieraillen muutamissa hevosliikkeissä ja päädyimme Manchesteriin yhdeksi yöksi.

Manchesterissä pääsimme myös viimein vierailemaan Primarkissa, joka oli Lontoossa niin järkyttävän täysi, ettei siellä pystynyt hengittämään saati kiertelemään. Kyseessä on siis halparättien helvetti, josta mukaan lähti yksien kunnon farkkujen hinnalla kaksi isoa paperisäkkiä farkkuja, mekkoja, toppeja ja alusvaatteita. Jopa omaan vaatekaappiin päätyi yksi neule, vaikka kertakäyttökulutusta vastaan olenkin.

Muutamien valtavien hevostarvikemarkettien ja maaseututeiden kautta pujottelimme takaisin Northamptoniin viimeiseksi yöksi, josta Cambridgen kautta sitten ajettiin lentokentälle Stanstediin. Tosin yöpymiseen Northamptonissa oli toinenkin syy - muutamien tehtaanmyymälöiden aukioloajat.

Ja niinhän siinä kävi, että omakin matkalaukku täyttyi viimeisenä päivänä muutamalla kenkäparilla täyskymmenien ikävuosien kunniaksi.

Vaikka reitti paljolti muodostuikin shoppailukohteiden näkökulmasta, oli kantavana voimana vahvasti Englannin maalaismaisemaan, kenkäteollisuuteen ja hevoskulttuuriin tutustuminen - sekä tietysti syöminen ja nukkuminen.

Hevosihmisille keskeisimpinä vinkkeinä Englannin lomaan antaisin seuraavat kohteet:

  • Thomas Irving, Nottinghamin pohjoispuolella
    • Iso, laajat valikoimat, hyvä palvelu myös verkkokaupan puolella, kohtuulliset hinnat myös merkeissä
  • Robinssons Equestrian, useita ympäri maata
    • Megastoret todella isoja, myös halpaa tavaraa
  • Ride-Away, Yorkissa
    • Iso, selkeä ja siisti liike, ei halvimmasta päästä

Mutta parhaat muistot jäivät kyllä noista pienimmistä kyläpuodeista, joissa poikettiin. Eräskin vanhempi herrasmies, kauppias itse, kertoili yhtä sun toista maan menosta. Kun tähdensin, etten itse ole hevoshommissa kiinteästi mukana, mies naurahti: "Yes, I know! You just stand around with your hands in your pocket - and every now and then..." *ottaa käden taskusta ikään kuin ojentaakseen rahaa*.

Ja minä kun naivisti kuvittelin, että Briteissä hevoshommat voisivat olla jo kovaakin liiketoimintaa.

Olipa silti mukava palata oikeanpuoleiseen liikenteeseen...

Muita artikkeleita:

ETUSIVU

comments powered by Disqus