Mitä minä opin? 5 vinkkiä johdon konsultille!

Kirjoitin viikko sitten liikkeenjohdon konsultin työstä aiheella Mitä tekee liikkeenjohdon konsultti. Koska keli ulkona ei inspiroi remonttihommiin tai edes pseudokaupalliseen kerskakulutuksen kuvalliseen edistämiseen, päätin jatkaa siitä mihin jäin.

​

5 sääntöä liikkeenjohdon konsultointiin

Johdon konsultointi on määritelty monin tavoin niin netissä kuin lukuisissa kirjoissa. Ylimielisenä ex-konsulttina en viittaa näistä yhteenkään, vaan esitän oman varsin tunnepohjaisen näkemykseni niistä ohjeista, joilla koin itse menestyväni konsulttina. Toisaalta uskon samojen ajatusten kantavan myös muussa johtamisessa ja sparraamisessa.

1. Älä käske - kuuntele ja kysy

Voiko kuka tahansa kyseenalaistaja olla konsultti? Ei.

Sparraus vaatii tunneälyä - se ei ole ylimielisyyttä ja pätemistä.

Eräs arvostamani konsultti kertoi, että nuorena hän käytti ensimmäiset kaksi tuntia asiakkaalla ollessaan todistaakseen oman hyvyytensä pätemällä. Vasta myöhemmin hän oppi, että konsultti voi olla nuo kaksi ensimmäistä tuntia täysin hiljaa ja antaa asiakkaan puhua. 

Itse olen kääntänyt tämän ajatukseen sokraattisesta metodista.

Sokrateen patsas Vatikaanin museossa​
Sokrateen patsas Vatikaanin museossa​

Platon kuvasi koko länsimaisen ajattelun pohjana ollutta Sokratesta kyselijänä, joka ei itseasiassa koskaan lausunut yhtään omaa opetusta. Vastaavasti olen nähnyt konsultin päivän onnistuneena, jos johto itse on oivaltanut useita uusia asioita ja innosta palaen haluavat lähteä niitä toteuttamaan. Tällöin ei ole merkitystä, vaikkei konsultti olisi päässytkään paistattelemaan pätemisen parrasvalossa.

Tuntemattoman pukumaakarin pätemistä ei viedä koskaan käytäntöön kuten omia oivalluksia.

2. Kerro tarinoita

Tokikaan pelkkä konekiväärikysely ei tee yksilöstä konsulttia. Tulee kysyä oikeita asioita ja johdatella keskustelua uusiin suuntiin ja näkökulmiin. Ajatusten on pohjauduttava konsultin kokemukseen ja hyviin toimintamalleihin muilta toimialoilta.

Tarinat ovat olleet itselleni todella tärkeitä konsultoinnissa. Tarinat muista yrityksistä vastaavissa tilanteissa eri toimialoilla. Näitä kertomalla on päästy käsittelemään asioita uusista näkökulmista sekä herättämään tunteita suuntaan ja toiseen.

Tarinankerronta lienee syy, miksi stand-upin seuraaminen on kiehtonut jo vuosia. Hyvin vastaavalla tavalla olen konsulttina ”käsikirjoittanut” omia tarinoita yhdistäen niihin omia maneereja ja tahdituksia. Tällä en tarkoita tarinoiden keksimistä. Kuitenkin niiden muokkaus on ollut tärkeää jo asiakassuhteiden luottamuksellisuuden takia. On aina tullut pitää huoli, ettei kerrota asioita, joita kukaan voisi kohdistaa tiettyyn yritykseen.

Tarinat kuitenkin vaativat kokemusta ja lisää kokemusta. Vasta reilun sadan yrityksen näkemisen jälkeen on todella voinut kokea löytävänsä tarinan tilanteeseen kuin tilanteeseen.

​

3. Ole itsevarma mutta nöyrä

Vaikka uskon konsultin vahvuutena vaatimattomuuteen ja nöyryyteen on selvää, että kun solmioon puettu nuorimies lähettää nelinumeroisen päivälaskun ja menee auttamaan vuosikymmeniä yritysjohdossa olleiden ammattijohtajien muodostamaa hallitusta tai johtoryhmää, ei silloin voi tuijotella varpaisiinsa. Konsultti tarvitsee vahvan itsetunnon.

Jenkkifilosofiassa tämä sekoitetaan liian suureen egoon, joten parempi termi saattaisi olla terve itsetunto. Vaaditaan kuitenkin varsin järkähtämätöntä uskoa omaan ammattitaitoon toimiakseen osa-alueensa auktoriteettina, sillä kyllä nuo kokeneet ammattijohtajat näkevät hyvin nopeasti paskanjauhannan ja jargonin läpi.

En myöskään näe suurena ylimielisyytenä kokea itseään toisissa asioissa liikkeenjohtoa kokeneemmaksi. Kokenut yritysjohtaja saattaa olla parhaimmillaan laatinut 30v uransa aikana 30 strategiaa. Hyvä strategiakonsultti on saattanut laatia 30 strategiaa erilaisille yrityksille vuodessa. Jotain annettavaa siis pitäisi - ja pitää - olla.

Konsultille jokainen päivä on uusi työhaastattalu ja jokaisesta päivästä annetaan arvio. Arvio siitä luotetaanko konsultin ammattitaitoon vielä toistamiseenkin. Hyvän konsultin ei enää tarvitse myydä - hänelle soitetaan.

Parhaat asiakkuuteni muodostuivatkin aikoinaan verbaalien kaksintaisteluiden saattelemina, kun kokenut johto otti miehestä mittaa. Kun menee Leijonan Luolaan, on parempi kyetä tuijottamaan leijonaa silmiin. Ei siis ihme, että konsultin stereotypiaan liittyy narsistinen omanarvontunto.

Tämä työ lienee hionut myös minulle omanarvontunnon, joka ei hyväksy kanssa ihmisiltä edes työn ulkopuolella lepsuilua, huonoa palvelua tai välinpitämättömyyttä. Kiireessä tietoinen tunneälyn kehittäminen saattaa unohtua ja sosiaalinen kanssakäynti saattaa olla haastavaa "erilaisen palveluasenteen” omaksuneiden pikkupaikkakunnan timpureiden, automekaanikkojen ja muiden sankareiden kanssa.

4. Karrikoi

Hyvä konsultti on heitetty ainakin kerran pihalle asiakkaalta.

Näin sanoi eräs entinen kollegani. Saattaa olla, että mies hieman karrikoi - mutta ajatuksessa on totuuden jyvä. Ei johto tarvitse koskaan joojoo-miestä. Mielipide tulee olla ja tunne pitää herättää. Koska kaikkia ei voi - eikä pidäkään - miellyttää, välillä mennään metsään.

Itsekin olen vasta hiljalleen rohkaistunut ja oppinut haastamaan entistä enemmän. Ovea minulle on osoitettu vain kerran. Vain yksi kurssilainen on lähtenyt koulutuksestani ovet paukkuen. Vain yksi henkilö on kertonut jättävänsä yrityksensä konsultointini takia. Jokainen noista on ollut yksi liikaa, mutta toisaalta ne ovat mahdollistaneet lukuisat onnistumisen elämykset muiden yritysten kanssa.

​

5. Ole läsnä

Johtaja on yksin. Hänellä on vastuu kymmenistä ja jopa sadoista ihmisistä. Nämä ihmiset tukeutuvat johtajaan. Mutta mihin tukeutuu johtaja?

Trendikkään coaching -metodologian mukaan 80% ihmisistä tietää jo ratkaisun apua kysyessään. Näin usein tietää myös johtaja. Hänellä ei kuitenkaan ole ollut ketään, jolle muotoilla kysymystä - oivaltaakseen tietämänsä vastauksen. 

Etenkin hankalien päätösten edessä ratkaisu on ollut ilmeinen, mutta sitä on pelätty. Tällöin rohkaisu ratkaisuun saattaa olla todella tärkeä.

Nämä hankalat ratkaisut eli saneeraukset ja irtisanomiset ovat rankkoja ja ikäviä aina. Ne ovat konsultin elämän varjopuoli. Toisaalta myös niiden kautta on konkreettisesti voinut kokea pelastaneensa työpaikkoja. Liian monen pk-yrittäjän ylpeys ei anna periksi edes yksittäisiä lomautuksia.

Ilolla muistelen yritystä, jossa osa-aikalomautukset söivät työntekijöiden nettoansioita vain nimellisesti mutta pelastivat  pidemmällä aikavälillä kassavirran ja toistakymmentä työpaikkaa. Tässä päätöksessä vain vaadittiin tukea ja rohkaisua.

​

Yhteenveto

Nämä mantrat veivät minua läpi konsultoinnin ihmeellisen maailman ja näin ne suuressa viisaudessani auki listasin. Mitä voisin tästä oppia? Ehkä on aika hioa kulmia, joita konsulttina ammatikseni teroitin. Silti suurimpana viisautena lainaan loppukaneetiksi kaikkien itu-kukkahattu-täti-hippi-koiraihmisten kammoksumaa Koirakuiskaajaa (tulkitkaa kuinka haluatte):

To establish yourself as the pack leader, you must always project a calm, assertive energy.

- Cesar Millan

Edelliset artikkelit:

ETUSIVU

comments powered by Disqus