8 vinkkiä menestykseen

Elämme maassa, jossa jokainen voi Feeniks-linnun tavoin nousta tuhkasta korkeuksiin, kun vain tarttuu tilaisuuteen. Ensin on tunnettava tavoitteensa - tämän jälkeen matka on tekemistä.

Juttu julkaistiin alunperin 10/2015 Miesten Blogit -lehdessä. Kirjoitus sisältää ajatuksia uudelleen muotoiltuna ja kokonaisuudeksi kasattuna tämänkin blogin matkanvarrelta.

Saavuttaaksemme haaveemme on meidän tunnettava ne. Sukellettava minuutemme syövereihin. Tiedettävä, mihin pyrimme ja miksi! Kyse ei ole ainoastaan siitä, mitä menestykseltä odotamme, vaan miksi koemme sen tärkeäksi. Miksi koemme tärkeäksi ansaita rahaa ja omaisuutta, voittaa, muokata vartaloamme tai löytää parisuhde? Useimmille taustalla on oma käsitys onnellisuudesta. On siis vastattava kysymykseen: Mikä tekee minut onnelliseksi?

Teemme visioita yrityksille mutta emme itsellemme. Koko konsultin urani olen pohtinut: Miksi emme yksilöinä pysähdy samojen kysymysten ääreen? Yritysten eteen tehdään työläitä visiokartoituksia, mutta ainutlaatuinen ihmiselämä viskataan ajelehtimaan kaarnalaivana katoavaiseen arjen virtaan.

Kysy siis itseltäsi

  • Mikä on missioni - elämäni tarkoitus?
  • Mikä on visioni - haave, jota tavoittelen?
  • Mitkä ovat arvoni - elänkö niiden mukaisesti?

Kun sitten lopulta tiedät, mitä onnellisuus tai menestys sinulle tarkoittaa, ja mikä on tavoitteesi, kysy itseltäsi: Mitä tein tänään saavuttaakseni tavoitteeni? Mitä tein tänään ollakseni onnellinen?

Itselleni menestys on toki myös taloudellisen riippumattomuuden ja sen kautta jonkinlaisen irrationaalisen vapauden illuusion saavuttamista. Se ei kuitenkaan riitä. Taustalta on löydettävä jokin syvältä kumpuava tarkoitus, joka kaikessa henkilökohtaisuudessaan on jopa liian vaikea sanoin ilmaistavaksi.

Saavuttaaksesi jotain tulevaisuudessa on tehtävä jotain jo tänään!

Menestyksen työkalut

Pelkät haaveet eivät riitä. Tarvitaan sekä itsekuria että työkaluja. Maailma on haaveilijoita täynnä, mutta "taivaanrannanrakentajia" on vain yksi tusinassa. Nämä menestyjät eivät usein erotu osaamisellaan tai älykkyydellään. Heitä leimaa asenne, motivaatio ja kurinalaisuus. Kaikki näistä ovat tavoitettavissamme: Asenne ja motivaatio tulevat itsestään, kun löydät intohimosi, kurinalaisuus on vain oikeiden työtapojen soveltamista ja oman työrutiinin löytämistä.

1. Lopeta kitinä ja ryhdy töihin

Niken slogan ”just do it” on varsin osuva. Helppo sanoa - vaikeampi toteuttaa. Siitä kuitenkin on usein kyse. 

Vastaa itsellesi: Ratkaisetko ongelmia vai luotko niitä? Toiset löytävät vain uusi ongelmia ja musertuvat taakan alla. Menestyjä keskittää katseensa tavoitteeseen ja ratkoo tehtävät tieltään. Tärkeintä ei ole tehdä asioita oikein, vaan tehdä oikeita asioita. Keskitä panoksesi niihin asioihin, jotka vievät sinua kohti tavoitettasi.

Aina ei myöskään tarvitse olla kympin oppilas. Kumpi on sinulle tärkeämpää: Päästä kirkkaasti ongelmien yli kevein askelin ja ottaa valkoisella hymyllä varustettu selfie, vai tähdätä vielä hieman korkeammalle, hoitaa homma ja nauttia elämästä?

2. Löydä intohimosi

Menestyminen vaatii omistautumista. Vailla vilpitöntä intohimoa et koskaan voi olla mukana täydellä sydämellä. Kun löydät intohimosi, olet motivoitunut ja omistautunut. Menestymisen ei tulisi olla ulkoisen paineen luoma taakka tai ulkokultainen kulissi. Se on henkilökohtainen hurmos.

Asiaansa uskoviin suhtaudutaan luottamuksella ja innolla. Heitä seurataan, koska halutaan. Koska halutaan jakaa sama usko ja into. Mikäli et löydä intohimoa siitä mitä nyt teet työssäsi, tai ylipäänsä elämässäsi, on ehkä aika vaihtaa suuntaa.

3. Muuta viikot päiviksi

Projekti vain venyy ja mikään ei etene... 

Asiat, joihin tarttuminen koetaan hankalaksi, venyvät kalenterissa suhteettomasti. Asiaa on helpompi sulatella sähköpostissa muutama päivä ja lopulta heittää pallo seuraavalle. Noidankehä on valmis ja kymmenen minuutin työ on muuttunut viikoiksi. Samalla näitä hankalia päätöksiä kertyy enemmän ja enemmän. Hankalien asioiden tilkkutäkki aiheuttaa prioriteettien sumentumista, stressiä ja vaikeuttaa ratkaisuihin tarttumista entisestään.

Mitä jos vain olisit heti nähnyt vaivan ja hoitanut asian kerralla kuntoon? Turha selitellä kiirettä! Aikaa olisi aivan varmasti löytynyt ratkaisulle, jonka joudut tekemään joka tapauksessa jossain vaiheessa.

Jos aloitat aamusi tarkastamalla sähköpostit periaatteella ”hoidan heti, jos hoituu alle viidessä minuutissa”, tulet todennäköisesti hoitaneeksi 80 % postistasi. Ja aikaa meni alle tunti! Samalla selvität pääsi ja tehtävälistasi - purat stressisi.

Tee palvelus kollegoillesi ja yhteistyökumppaneillesi: Lakkaa olemasta pullonkaula!

Lakkaa olemasta pullonkaula!

4. Hallitse sähköposteja

Päivittäinen sähköpostivirtani lasketaan kolminumeroisissa luvuissa. Lisäksi tulisi hallita suurempia strategisia kokonaisuuksia ja jopa hieman katsella organisaatiossa tapahtuvan työn perään. Kuinka tällainen sähköpostivirta
voidaan hallita?

Minun työkalujani ovat tehokkaat arkistointi sekä snooze- ja tracking-toiminnot.

Arkistointi: Kun olen hoitanut sähköpostin, arkistoin sen. Työni ovat hallinnassa, kun inboxissa on alle kymmenen sähköpostia, ja vähintään kerran viikossa sen on oltava tyhjä.

Snooze eli torkuttaminen: Sähköposti, jolle en voi tehdä mitään sillä hetkellä, tulee torkuttaa tulevaisuuteen. Sähköposti poistuu inboxistani ja palaa sinne nimettynä ajan kohtana esimerkiksi huomenna kello 8, ensi maanantaina tai seuraavan hallituskokouksen lounastauolla.

Snooze if no-one replies: Tärkeän sähköpostin lähetän ehdolla, joka palauttaa viestin minulle viikon päästä, mikäli viestiini ei ole siihen mennessä vastattu. Tämä on mahtava tapa hoitaa delegoitujen tehtävien tai kysymysten
seuranta!

Tracking: Seuraan tarvittaessa lähettämiäni sähköposteja ja sitä, onko vastaanottaja lukenut sen. Kyllä! Tämäkin on mahdollista oikeilla työkaluilla vaatimatta mitään näkyviä lukukuittauksia.

Mistä näitä toiminnallisuuksia saa? Suosittelen Googlen sähköpostia erilaisten työkalujen saatavuuden takia. Esimerkiksi Mailbox tai Streak mahdollistavat edistyneet ja helpot torkutustoiminnot Googlen sähköposteille.

5. Priorisoi ja selkeytä

Välillä asioita on vain järjestettävä - siivottava ne järjestykseen listoiksi tai kuviksi. Ajatusten piirtäminen auki auttaa yllättävän usein. Jättivihko ja tussipaketti ovat neuvotteluhuoneen parhaita hankintoja!

Entä jos jakaisit kaikki työsi kiireellisiin ja ei-kiireellisiin? Tai tärkeisiin ja ei-tärkeisiin? Hyvin usein ihmiset juoksevat vain tulipalojen perässä. Tällöin tulee hoidettua sekä tärkeitä että vähemmän tärkeitä tehtäviä. Ongelmia tulee silloin, kun hoitamatta jäävät ne ei-kiireelliset, mutta tärkeät tehtävät! Esimerkiksi strategian tai markkinointisuunnitelman teko tai kenties perheillan järjestäminen.

Laita siis työt järjestykseen

  • Tee heti kiireelliset ja tärkeät tehtävät.
  • Aikatauluta kalenteriin ei-kiireelliset, mutta tärkeät tehtävät.
  • Delegoi kiireelliset, mutta vähemmän tärkeät tehtävät.
  • Unohda loput toistaiseksi - aika todennäköisesti hoitaa ne.

6. Tee lyhyen aikavälin tavoitteita

Organisaatio hyötyy esimerkiksi viikko- tai kuukausitavoitteista - sprinteistä. On paljon parempi sopia, että tehdään yksi tärkeä asia tällä viikolla kuin puhua sen ja sadan muun tehtävän tärkeydestä viikosta toiseen. Myös päivätavoitteet yksilötasolla ovat toimivia.

Itse pyrin päivittäin tekemään listan seuraavan päivän tärkeimmistä tehtävistä kuluvan päivän päätteeksi. Tämän katselmointi seuraavana aamuna ohjaa - mutta ei määrää - seuraavaa päivää. Uusi katselmointi illalla kertoo, saatiinko tarkoitettuja asioita aikaiseksi.

Ei kaikkea tarvitse tehdä itse...

7. Delegoi ja käytä assistenttia

Mihin ihmeeseen ovat unohtuneet sihteerit? Johdon tuottavuuden tukipilarit. Sihteeri oli konsultinurani kulmakivi, joka mahdollisti korkean laskutusasteen sekä keskittymisen oikeisiin asioihin. Silti sihteerin käyttöä pidetään jotenkin mahtailevana ja turhana.

Suuret sähköisen markkinoinnin gurut jenkeissä ovat ulkoistaneet kaiken. He ovat luoneet tuotantoketjun, joka muuttaa heidän sanelunsa blogikirjoituksista aina YouTube-videoiksi ja sosiaalisen median jaoiksi. Mikäli todella olet avainpelaaja, eikö ajallesi ole muutakin käyttöä kuin istua koneella kädet savessa.

Kun lähdin mukaan kirjaprojektiin ”Menesty yrittäjänä”, pohdin vakavasti, onko minulla aikaa kirjoittamiseen. Päätin kuitenkin tarttua mahdollisuuteen puhtaasti intohimosta. Pää- tin, että aika on löydyttävä. Heti seuraavalla työmatkalla tajusin, se aika oli nyt. En ole omin käsin kirjoittanut sanaakaan. Kiitos MyAgent-assistenttipalvelun nuoren ekonomin, jota en koskaan ole kasvokkain tavannut, joka on muuttanut puhelimelle tekemäni sanelut artikkeleiksi sekä muokannut niitä jälkeenpäin toiveideni mukaan. Olen kirjoittanut osani kirjasta hyödyntämällä muutoin tuottamattomat työmatkani. Ajan, jolloin olen aamuisin vireimmilläni ja pää täynnä ideoita.

8. Nouse seisomaan, lähde lenkille ja anna aikaa

Näyttöpäätteellä jumittaminen toimii vain tiettyyn rajaan. Esimerkiksi hyvän palaverin tunnistaa neuvottelupöydän ympärillä vuorollaan istuvista, käyskentelevistä ja fläppitaululla piirtelevistä ihmisistä. Fyysinen aktiivisuus herättää ja aktivoi myös mielen. Silloin yleensä saadaan aikaiseksi, innostutaan ja ollaan tosissaan. Koeta vaikka!

Fyysinen toiminta on tärkeää myös työn ulkopuolella. Kunto ja terveys ovat olennaisia tekijöitä mielenvirkeydelle ja aikaansaamiselle töissä. Parhaat ideat myös yleensä tulevat nimenomaan lenkkipolulla tai jossain täysin muussa yhteydessä. Näin myös yleensä ratkeavat kipeimmät ongelmat ja päätökset kypsyvät.

Ota siis aikaa ja nouse seisomaan, lähde lenkille tai kaverin kanssa kahville. Joskus asiat myös ratkeavat itsestään, kun niille vain antaa aikaa. Ja muista, vain sinä määrittelet menestyksen merkityksen itsellesi. Sukella sieluusi, valitse oma polkusi ja hurmoksesi.

Älä luovuta!

Miesten blogit lehteä varmaan edelleen pyörii lehtihyllyissä. Sisällössä on ohjeita parranhoidosta naisten kaatamiseen. Vähiten myötähäpeää ei lehdessä aiheuta myöskään tyylivinkki Fedoran käyttämiseksi. Kolmesta tyyli-artikkelista yksi oli DressLikeA:lta ja yksi #Tyylit.fi:ltä. En paljasta kuka puhui Fedoran puolesta...
comments powered by Disqus