MadSuccess

Koko kansaa kuumottavat keski-ikäistyneet entiset reppureissaajat Rantala ja Milonoff ovat vuosien myötä luoneet henkilökultin, jonka varjolla on parannettu maailmaa, kirjoitettu ruoka- ja reissukirjoja, tehty hilloa (tiettävästi vain sitä virtuaalista) ja valistettu kansaa. Nyt he julkaisivat kirjan MadSuccess.

Korruptiokirjan sponssasi GimmeYaWallet

MadSuccess yleismeininki

Läpät lähtevät aina Antiikin Kreikasta ja Aristoteleestä kuten suotavaa on. Kirja on jaoteltu seitsemän kuolemansynnin (ylpeys, kateus, viha, laiskuus, ahneus, kohtuuttomuus, himo) kautta. Näitä pyöritellään jokaiselta kantilta kuin relativisti-antropologi Bhagavad Gitaa. Jokainen synti nähdään myös hyveenä ja ohjeisiin yhdistetään esimerkkejä erilaisista kulttuureista.

Leipäteksti on semi-asiallista faktaa normaalilla MadDictionary twistillä, väleissä huutelevat suuret ja pienemmätkin ajattelijat viisauksiaan ja kappaleiden väleissä on Rikun ja Tunnan psykedeelisiä mutta ilahduttavia vuoropuheluita, joiden esoteeristä jargonia ja vittumaista rivitystä ei pikku-pöhnässä lueta. Tämä rakenteen rikkaus kuitenkin tekee kirjasta mukavan selailtavan ja siihen voi uppoutua monesta suunnasta kun se itselle sopii.

Kieleltään teksti on helppolukuista (vuoropuheluita lukuunottamatta) ja se puhuttelee suoraan lukijaa kehottaen tätä toimimaan oman hyvinvointinsa ja paremman elämän puolesta.

Dialogit olivat hauskoja, mutta kultakalaa lyhyemmän keskittymiskyvyn omaavalle hermoheikolle haastavia.

Maailmanpelastajat puhuu menestyksestä?

Myönnän hämmennykseni kun ensi kertaa kuulin, että näiltä Babylonin järjestelmää aikanaan pakoilleilta filantroopeilta oli tulossa julkaisuun kirja menestyksestä. Aiheesta, jonka perässä kyynärpää iskuja sivuilleen jakeleva loputon ja sokea kilpajuoksu, on kapitalismin ja länsimaisen ”vapauden” häpeäpilkkuja.

Saattaakin olla, että en ainoastaan kuvitellut teetä keittävän Tunnan kiusaantuneisuutta kun hän painotti sanaa ”self-help -opas” menestyksen sijaan projektista kertoessaan. Kiusaantuneisuutta, jonka tunnen varsin hyvin viljellessäni samaa menestyksen semantiikkaa, vaikka tiedänkin hakevani menestyksen instrumentalistista höttöä syvällisempää merkitystä aivan näiden miesten tavoin. Ehkä nyt koenkin itseni armahdetuksi omassa kirjaprojektissani kahden kansallisen bodhisattvamme koristellessaan kirjansa kannen samalla sanavalinnalla.

Vaikka puhe on menestyksestä ja kansi on itseironisesti koristeltu seteleillä, ei näillä isännillä ole nasahtanut neste sen enempää nuppiin kuin muullakaan Stadin kuplassa elävällä sivistyneistöllä. MadSuccess onkin parhaimmillaan seikkailijan opaskirja minuuteen, jossa nöyryys ja vahvuus ovat molemmat yhtä tärkeitä.

Valaistusta etsimässä

MadTeesit - ohjeita parempaan elämään

Seteleistä ja menestyksen painottamisesta huolimatta kirjassa ei keskitytä massin tekoon tai vallan ja fanikunnan rakentamiseen. Sinällään harmi. Näillä kaliffeilla olisi saattanut olla viisauksia siihenkin. Kirja ei siis ole vain Nuorkauppakamarilaisille tai muille oman elämänsä Cheekeille. Se sopii myös laiskoille, läskeille, ujoille ja addikteille. Siinä etsitään parempaa elämää ja yleisesti parempaa pössistä niin talouden, fiiliksen kuin moraalinkin suhteen.

Koska kohderyhmä on niin laaja, ovat ohjeet yhtä moninaisia. Kaltaiselleni vauhdista koukuttuneelle kyltymättömälle jojo-läskille puhuttelevimpia aihealueita ovat ylpeys, ahneus ja himo, siinä missä yleiseen kusipäisyyteen ja persuiluun sortuvien kannattaa lukea tarkasti kateudesta ja vihasta saarnaavat viisaudet.

Kirjaa lukiessani mieleen on noussut aihe jos toinenkin, joita olen mieleni valurautaparilassa käännellyt ja kypsytellyt. Menestys -aiheen tiimoilta siis palattaneen tässäkin blogissa vielä MadSuccess teeseihin.

Osta MadSuccess itsellesi tai ystävällesi joululahjaksi. Se on ihan hyvä kirja ja noi kirjoittaja-hipit vaikuttavat äkkiseltään ihan sympaattisilta tyyppeiltä.

comments powered by Disqus