Q&A: Miten pärjätä työhaastattelussa? 6 ohjetta

Yksi alkuvuonna saamistani lukijakysymyksistä oli kuinka klousata työpaikka. Koska palkkapätijällä on vastaus kaikkiin fyysisen ja metafyysisen todellisuuden kysymyksiin, vastasin.

Olen hakenut työpaikkoja, olen kouluttanut yrittäjiä pitämään haastatteluja ja olen itse rekrytoinut ihmisiä. Näin minä näen asian.

Opettele kättelemään ja katsomaan silmiin

Työhaastattelussa kannattaa keskittyä katsekontaktiin, rohkeuteen ja omiin mielipiteisiin. Tiedän tämän olevan kulunut ja vanhakantainen ohje, mutta niin ovat useimmat rekrytoijatkin. Olen kuullut lukuisten patruunoiden toteavan tekevänsä ratkaisun tuotantohenkilöstön palkkauksesta pelkän kättelyn perusteella.

Myönnän itsekin rekryhaastattelijana turhautuvani heti kättelyssä, mikäli kouraani lävähtää käsi, joka muistuttaa kuollutta lahnaa. Nosta vaikka litran vesipullo ilmaan ja opettele kättelemään vastaavalla otteella elävää lihaa.

Tee SWOT

Ennen haastattelua tee SWOT itsestäsi. Tiedä myös, miksi olisit kelvoton kyseisessä duunissa. Se antaa vilpittömyyttä, rehellisyyttä ja perspektiiviä. Haastattelun ainoa tavoite ei ole kehua itseäsi. Tarkoitus on luoda vilpitön kuva siitä kuka olet ja kuinka soveltuisit työhön. Kukaan ei ole täydellinen.

Paina vastapalloon

Ainoa vajavainen todiste asenteesta, jonka voit työhaastattelussa antaa, on suoruus, napakkuus ja ajatusten ääneen lausuminen. Kiinnitä huomiota myös rytmiin. Rytmin olisi hyvä olla yhteneväinen haastattelijan kanssa. On kuitenkin mielestäni parempi pelata verbaalipingistä kuin -curlingia. Paina vastapalloon. Kysy ja vaadi vastauksia. Ota riskejä.

Kysymällä myös osoitat olevasi oikeasti kiinnostunut.

Tutustu yritykseen ennalta

Minuun haastattelijana tekee aidosti vaikutuksen ihminen, joka on tutustunut tarkoin yritykseemme, tuotteisiimme ja jopa minuun. Rekrytoijaa kiinnostaa aina, että ”haluatko työpaikan” vai ”haluatko töihin meille”. Näissä on iso ero!

Miksi haluat tähän työhön?

Jokainen osaava haastattelija kysyy sinulta, miksi olet hakenut juuri tätä paikkaa. Asiaan kannattaa vastata itsellensä ennalta - eikä pelkästään haastattelun takia.

Haastattelijaa kuitenkin kiinnostaa oletko kiinnostunut työn ulkoisista vai sisäisistä tekijöistä:

  • Työpaikan maantieteellisestä sijainnista vai asemoinnista toimialallaan,
  • Euroista vai työtehtävistä,
  • Siitä mihin tehtävä voisi johtaa vai siitä mitä se on nyt.

Ota riskejä

Kyllä ajattelijoita löytyy, mutta löytyykö tekijöitä. Kirjaviisautta on monella ja vaikka sen esiintuonti ei ole huono asia, on sosiaalinen osaaminen sekä asenne paljon tärkeämpiä kuin mikään menneisyyden arvosana. Ota siis riskejä ja tuo persoonasi esiin. Kaikkia ei voi miellyttää. Mieto ja mauton on usein myös mitätön.

Kelaa persuja: 70% suomalaisista on sitä mieltä, että nämä aivotieteen kalifit ovat sosiaalievoluution krapulainen harhapolku. Ja, että on suuri vääryys, että he istuvat päättämässä yhtään mistään - edes omista henkilökohtaisista asioistaan. Mutta jäljelle jäävä 20-30% riittää enemmän kuin hyvin. Ei kaikkia tarvitse miellyttää, mutta jos joka viides rakastaa sinua, olet voittaja tässä kysynnän ja tarjonnan kapitalistisessa maailmassa - olit sitten todellisuudessa riemuidiootti tai et.

Kollegani aikoinaan muistutti: "Hyvä konsultti on heitetty vähintään kerran pihalle asiakkaalta."

Aikoinaan Accenturella käymäni työhaastettelu oli floppi sekä itseni että haastattelijoiden mielestä. He eivät halunneet minua firmaansa enkä minä olisi halunnut työskennellä heidän kanssaan. Myöhemmin ajateltuna oli tietynlainen voitto, että tämä tuli selkeästi molemmin puolin työhaastattelussa esille. Olin itseni - rohkeasti.

Ole intensiivinen. Ole läsnä. Valmistaudu.

Esimerkki

Vaikutuksen minuun teki myyjä, joka hoiti haastattelun seuraavin askelein.

  • Hän oli valmistautunut ja otti ohjat haastattelusta kuin myyjä myyntikäynnillä. Hän kysyi paljonko aikaa oli käytettävissä. Hän ehdotti agendaksi, että ensin esittäytyisi, esittäisi listan kysymyksiä yrityksestämme ja sen jälkeen keskustelisimme avoimesta tehtävästä. Annoin mielelläni ohjat haastateltavalle.
  • Haastattelun päätteeksi hän kysyi: ”Minun puolesta tämä kuulostaa ihan hyvältä. Pistetäänkö nimet paperiin?”. Periaatteemme on aina nukkua yön yli mutta hyvä myyjä yrittää aina klousata ensitapaamisella.
  • Illalla hän lähetti muistion / vahvistuksen keskusteluistamme ja lupasi palata viikonlopun jälkeen maanantaina asiaan kysyäkseen onko päätös tehty.
  • Maanantaina työ klousattiin.

Tämä työnhakija osoitti olevansa myyjä - oli hänellä salkussaan sitten tuote tai oma takamuksensa.

Lue myös: Miten pukeutua työhaastatteluun?

comments powered by Disqus