Ratkaisetko ongelmia vai luotko niitä?
Tämän saarnan voi tulkita ohjeeksi asioiden aikaansaamisesta. Sen voi käsittää myös muistutukseksi positiivisuuden tärkeydestä ihmisen elämässä. Kuitenkin ennen kaikkea kanteleeni kajahtaa negatiivisuutta, kateutta ja pahaa oloa vastaan, joka yhä useammin vaanii sosiaalisen median syvissä vesissä.
Ongelmista ja ihmisyydestä
Kun kohtaat ongelman, sinulla on kaksi vaihtoehtoa: Syytellä, valittaa ja velloa siinä tai ratkaista ongelma. Kumman tiet valitset? Kummasta saat uskoa, toivoa ja voimaa. Kumpaa ihmistyyppiä haluat olla?
Joskus tuntuu, että toiset suorastaan nauttivat ongelmien yksilöimisestä ja niistä nurisemisesta. Lifestyle-valittamisen taustalla lienevätkin samat alkukantaisen lajikäyttäytymisen oireet kuin juoruilussakin. Ongelman osoittelu vapauttaa yksilöä hänen omasta vastuustaan. Se antaa selityksen valittajan suoritteen heikkoudelle tai hitaudelle - tai alleviivaa hänen onnistumistaan.
Tuolle hurmokselliselle valittamisen oodille on kuitenkin vaihtoehto: Sivuuttaa tai ratkaista ongelma.
Elämäntapavalittajan useimmat ongelmat ovat toissijaisia. Niillä ei ole mitään tekemistä todellisten ongelmien kanssa. Ne saattavat liittyä yhteiskuntajärjestykseen ja politiikkaan tai vaikka työhön ja kiireeseen. Ei sillä, että nämä aiheet huonoja olisivat saati kritiikin yläpuolella, mutta vailla edes ensimmäistä omaa ajatusta asioiden korjaamiseksi ne ovat vain turhaa kitinää.
Oman elämänsä sankari voi usein sivuuttaa tällaiset arjen pilkkuvirheet ja keskittyä oleelliseen. Hän on positiivisempi, tyytyväisempi ja tarmokkaampi.
Kun kohtaat ongelman, älä mieti kenen syytä se on. Älä jää päässäsi toistamaan sen mahdollisia seurauksia. Älä valita. Mieti: Kuinka ratkaisen tämän? Ja tee se! Kyse ei ole suorittamisesta ja juoksemisesta Babylonin oravanpyörässä. Kyse on elämänasenteesta.
Kuinka haluat asiat nähdä? Haluatko elää ongelmien keskellä ja valittaa vai nostaa kaatuneet puut polultasi ja jatkaa matkaasi keveämmin askelin? Otsa kirkkaana ja hymy huulilla.