Uhraus ja menestys

Mikään ei tule ilmaiseksi. Asiat eivät tapahdu itsestään. Olet joko valmis antamaan kaikkesi tai sitten et. Kyse ei ole normatiivisesta arvovalinnasta. Kaikki tiet ovat yhtä oikeita, mikäli ne tuovat henkilökohtaisen täyttymyksen: tyytyväisyyden omaan minuuteen ja elämään.

Tämä kirjoitus ei perustele, miksi kenenkään pitäisi menestyä tai mitä menestys on. Tämä on muistutus siitä, että jos haluat olla paras, sinun pitää olla valmis tekemään uhrauksia mukavuudenhalusi, harrastustesi ja muiden elämänalueidesi osalta. Tämä on myös muistutus siitä, että se aina lopulta kannattaa, motivoi ja rikastuttaa elämääsi.

Täysii

Kirjoitan menestyksestä monestakin syystä. Pienin ei ole se, että helmikuussa julkaistavan kirjamme viralliseksi nimeksi on muotoutunut ”Menesty Yrittäjänä”. Toisaalta aiheesta uusia ajatuksia ja energiaa nostatti viime lauantaina Täysii -seminaari, johon osallistuin - kiitos Andy!

Seminaarin esitykset vaihtelivat menestyneistä yrittäjistä meditaatioon. Mukana oli useita esityksiä, joihin samastuin. Voimaannuttavimmat kokemukset kuitenkin heräsivät ”elämänvirta”-hippilätinöistä ja siitä kuinka ”unelmat toteutuvat kun ne vain osaa omassa mielessään kuvitella” tai ”järjestetyt kaapit kotona luovat onnellisuutta”. En sano, etteikö näissä piilisi totuutta. Mutta ne olivat voimaannuttavimpia, sillä ne herättivät minussa suurta ärtymystä.

Ehkä pelkällä unelmoinnilla ja arjen virtaan heittäytymällä voi saavuttaa hyvää. Mutta ollaksesi paras ei pullamössö ja pinkit haaveet riitä. Jos haluat todella menestyä, pitää painaa, puskea, hikoilla, kärsiä, valvoa, stressata, venyä ja olla parempi. Todellinen mittari ja ero syntyy rajalla, jolla muut luovuttavat kivun voittaessa itsekurin. Todellinen menestys on se viimeinen venyminen, johon muut eivät ole valmiita.

Se ei ole kaunista mutta todellista. Se on itsensä voittamista ja ylpeyttä. Se on onnistumista.

Mitä olet valmis uhraamaan?

Tai mitä sitten pitäisi uhrata?

Uhrauksista ensimmäinen on mukavuudenhalu. Apaattinen makaaminen sohvalla tai nukkuminen myöhään. Kylmän ja sateisen lenkkisään luontaantyöntävyys tai hankalan työtehtävän lykkääminen. Jokainen voi haastaa itsensä, voittaa mukavuudenhalunsa ja kokea onnistumisen tunteita. Onnistuminen tuntuu aina paremmalta kuin pasiivisuus.

Uhrauksista suurin on sosiaalinen yhteisösi. Monen tavoitteen saavuttamiseksi on kyettävä kohdistamaan kaikki tarmo tavoitteeseen. Viimeinen venyminen ja ero löytyy ajasta, jota muut eivät ole olleet valmiita uhraamaan. Eräs menestynyt johtaja sanoi minulle jouduttuaan siirtämään konsultointia 20 vuotiaan poikansa hautajaisten takia: ”Nyt annan aikaa perheelleni. Toisen lapseni haluan oppia tuntemaan ennen kuin on liian myöhäistä.” Hyvin vahvasti sanottu. Menestyksellä oli ollut kallis hinta.

Tämä viimeinen uhraus ystävistä ja perheestä on vaikea asia. Toiset ovat siihen valmiita ja se heille suotakoon. Päätös on jokaiselle henkilökohtainen. Itse olen onnellisessa asemassa, sillä puolisoni tallityöt loppuvat vasta ennen yhdeksää illalla. Saan siis painaa täysillä aamusta aina ilta yhdeksään ilman huonoa omatuntoa ja aloittaa seiskalta aamulla puolisoni vielä nukkuessa.

Oli miten oli, huono omatunto on suuri energian kuluttaja ja turha jarru. Jotta voit antaa kaikkesi, on vain tehtävä päätös: luopua huonosta omastatunnosta tai tehtävä toisenlaisia valintoja. Keskusteltava parisuhteen pelisäännöt selviksi, jotta tavoitteisiin käytetyt tunnit eivät rasita sitä, tai sitten tehdä päätös sulkea tietokone ja puhelin ja antaa aikaa muullekin elämälle. Kumpi tahansa on parempi kuin harmaa ahdistuksen suo, jossa rämpien pyrkii puolivillaisesti tekemään kaikkea.

Kuinka saada voimaa uhraukseen?

Ei riitä että tietää lihavuuden lyhentävän elämää. Ei riitä että tietää mitä hyvä johtajuus on. On tehtävä päätös ja elettävä sen mukaan!

Miksi se sitten on niin hankalaa?

Tieto tarpeesta tai tavasta ei tuota päätöstä. Me emme ole rationaalisia. Tarvitsemme tahtoa, tunnetta ja intohimoa! Meidät täytyy herättää ja haastaa - tai meidän on herätettävä ja haastettava itsemme. Suututtava itsellemme, tehtävä päätös ja muutos. Oltava intohimoisia pyrkimyksissämme jaksaaksemme tavoitella niitä.

Polarisoi - karrikoi - kyseenalaista? Jos et tee muutosta nyt, et tule tekemään sitä jatkossakaan.

Täysii -seminaarin kukkahattu-osuudet olivat se polarisointi, jota minä kaipasin uuteen piristysruiskeeseen. Sanoin itselleni: Paskat! Pelkkä haaveilu ei synnytä muutosta. Tiedän paremmin, osaan paremmin, pystyn olemaan parempi. Ja samalla huomasin, että en ole muistanut tätä itse kaikissa tavoitteissani. On taas aika olla parempi.

Itselleni:
Olen uhrannut hyvinvointini työn ja sivuprojektien alttarilla. Pakkia on taas kertynyt ja lenkit jääneet. Tämä ei kuitenkaan ole todellinen uhraus työssä menestymisen puolesta. Se on ollut itsekurin puutetta. Hyvinvoinnissa oikomalla ei säästä energiaa. Hyvinvointiin käytetty aika ei ole pois työtehosta - se lisää sitä. Tämä kirjoitus olkoon muistutus itselleni. En odota uutta vuotta tehdäkseni lupauksia. Itsekurin aika on tänään!

Ei kipuu - ei hyötyy

Jos menee huonosti, suunnan oivaltaminen voi herättää ja motivoida. Mutta jos ihmisellä menee jo valmiiksi hyvin, isomman vaihteen löytäminen voi olla hyvin hankalaa. Hyvänolontunne on mukavuudenhalun suurin loukku. Sen ylittäminen vaatii katajaista kanttia, itsekuria ja intohimoa. Tämä erottaa jyvät akanoista.

Toisaalta: Kaikki pärjäävät helppoina aikoina. Parhaat kuitenkin erottaa hyvistä kyky ponnistella vaikeuksien keskellä. Pitää kurssi, karkottaa mietteistä luovuttamisen mentaalinen placebo ja puskea eteenpäin rännästä, kivusta tai lamasta huolimatta.

Palkintona elämänhalu

Millaiset lomat muistat parhaiten? Miksi miehet aina puhuvat armeijajutuista? Haasteet ja onnistumiset ovat elämyksiä, jotka muistetaan. Jälkeenpäin niissä hetkissä muistat elävimmin eläneesi.

Menestys ei ole normatiivista, parhaus ei ole muiden ylenkatsontaa, epäonnistuminen ei tee vähempiarvoista. Halu menestyä ruokkii ja onnistumiset tuovat iloa. Halu tavoitella parempaa itseä ei tarvitse pohjautua oman hyvinvoinnin mittarointiin suhteessa muihin.

Tavoitteet ja onnistumiset tuovat iloa ja tarkoitusta. Ole parempi itsesi vuoksi - älä muiden.

 
 
 

comments powered by Disqus