Lumilingon valinta ja kokemuksia

On ollut niin luminen talvi, että hankin sitten lumilingon! No, jos lumi tulee kuten pakkanen tänä vuonna, niin kohta on pihassa töitä. Bring it on! Olen valmis!

Kunnon linko jaksaa syvemmässäkin hangessa.​
Kunnon linko jaksaa syvemmässäkin hangessa.​

VINKKI: 2.2.2015 Nyt on muuten laitettu 13hp Snow Fox todella kovaan alennukseen, koska 9hp mallit loppuneet.

Miksi hankkia lumilinko?

Meiltäkin toki tallilta löytyy traktori lumilingolla sekä pyöräkuormaaja ja mönkkäri lumilevyillä. Ei mikään voita traktoria tien avaamisessa eikä pyöräkuormaajaa parkkipaikkojen putsauksessa. Mutta ei näitä viitsi ihan pienen pyryn takia alkaa lämmittämään. Toisaalta pihapolkujen avaaminen pyöräkuormaajalla ei tee kovin hyvää pihatontuille, ruohikolle, marjapuskille tahi parisuhteelle. Mönkkärin lumitöissä nyt sitten puolestaan voittaa ihan mikä tahansa!

Käsin en tuossa pihassa ala hikoilemaan. Puhteita riittää varmasti muuallakin ja hiki on paljon mukavampi ottaa pintaan salilla. Niinpä tänä talvena pihapolut avataan lumilingolla! Pieni painallus napista, kaasu pohjaan ja lumi sekä sora lentämään – aivan kuin autolla ajaessa.

Lumilingon hyvä puoli verrattuna esimerkiksi kolaan tai mönkkäriin (sen lisäksi, että se mönkkäri ei kuitenkaan suostu käynnistymään) on, että lumi lentää kauas kulkuväyliltä.

Millainen lumilinko

Autoin puolison isoisää hankkimaan vuosi sitten lumilingon ja silloin päädyimme AL-KO:n hyvään perusmalliin. Tällä kertaa itselleni valittaessa käänsin katseeni jälleen samaisen yrityksen valikoimaan. Syynä oli, että tunnen yrittäjän ja sain hieman hinnasta keskusteltua – oletan nykyisen blogi -taustani vaikuttaneen asiaan – mutta etenkin, koska kokemukset AL-KO:n lingosta olivat olleet oikein hyviä.

Päädyin kuitenkin itse 9hp Snow Fox Deluxe –lumilinkoon, koska vaikutti siltä, että samalla rahalla sai vielä hieman järeämpää kalustoa. Vaikka paksuun hankeen en vielä ole päässyt testaamaan, vaikuttaa siltä, että valinta oli hyvä! Lumilinko vaikuttaa erittäin laadukkaalta.

Lumilinko tulee totta kai valita käyttötarpeen mukaan. Minä olen laiska ja annan lumen kasautua. Toisaalta tarvitsen lumilinkoa vain pihaväyliin, jotka ovat pitkät ja suorat. Näin ollen minulle sopii tehokas ja leveä laite. Toiselle hyvä ratkaisu voi olla pieni, halpa ja ketterä laite. Yhtenä peruskriteerinä voi kuitenkin pitää kaksivaiheista linkousta (lumikierukka ja ylösheittäjä).

Telat vai pyörät lumilinkoon

Yksi valinnan paikka on telojen ja pyörien välillä. Teloilla varustettu lumilinko liikkuu kuin panssarivaunu nietokseen kuin nietokseen. Pyörillä liikkuva sen sijaan on usein ketterämpi käsitellä ja hieman nopeampi liikkeissään siinä missä telat vaativat voimaa tai malttia. Jos pyörä menee rikki, niin uusi on halpa ostaa ja helppo korjata. Telojen lakatessa liikkumasta tällä konsulentilla menisi sormi jos toinenkin suuhun. Ketjuthan saa toki myös pyöriin, joten sieltäkin saadaan varsin riittävä pito. Oma valintani olivat pyörät!

Paras lumilinko

Sen lisäksi, että suuruudenhulluudessani haluan aina parhaan, uskoin sellaisen myös tällä kertaa tarvitsevani. Päädyin tähän 9hp Deluxe malliin, koska

  • sen pitäisi jaksaa heittää raskaampaakin lunta ja vetää kunnolla umpihangessa sekä mäessä (*lunta ja testausmahdollisuutta odottaessa*),
  • 9hp ja 13hp malleissa on myös kahvanlämmittimet, työvalo ja 230V startti,
  • heittotorven kääntö on tukevalla kammella – ei vaijerilla – ja
  • laite on ihan yleisestikin fiksun ja erityisesti jämerän näköinen ja oloinen.

Saan aivan tarpeeksi pelata kohmeisten koneiden ja akkujen latauksen kanssa talvisin, että ottaisin yhden vastaavan ongelmapesän huolekseni. Tähän lyödään verkkovirta piuhalla kiinni ennen käynnistystä, joten starttauksesta ei pitäisi syntyä päänvaivaa.

Ainoa moitteen sana toistaiseksi Snow Fox Deluxe lingolle tulee käyttöohjeesta, josta en ainakaan minä saanut mitään apuja kasaukseen. Valkokaulustyöläisen vähäinen maalaisjärki kuitenkin riitti kuin riittikin laitteen kasaamiseen, vaikka heitin heti alkuunsa ohjeet nurkkaan. Tämän artikkelin kuvista voi myös olla paljon apua mahdollisesti samanlaista lumilinkoa kasaavalle.

Lumilingon hinta

Tarjoushinta lingolle oli 895€, joka ei ominaisuuksiin nähden ole kova. Hintaan sisältyi myös kotiinkuljetus. Ei muuten kannata lähteä perus Avensiksella Bauhaussiin lumilinkoa hakemaan. Laatikon koko ainakin tällaiselle tehokkaalle lumilingolle on niin suuri, että ei sitä todennäköisesti edes perhefarmarilla kuskata!

Halpa lumilinko voi maksaa vain parisataa mutta kyllä järkevä peruslinko menee jo 500€ tuntumaan. Tuosta hinnasta ei tarvitse ihan kauheasti mennä ylös, niin saa jo sähköstarttia, tehoja sekä lämmitetyt kahvat kuten tässä minun lingossani. Toki vastaava laite olisi löytynyt vielä tehokkaampana 13hp versiona, mutta muutoin ominaisuudet olivat samat. Päädyin olemaan pröystäilemättä, koska tarkoitus ei ole kuitenkaan pyöräkuormaajaa korvata.

Käyttökokemuksia

Käyttökokemuksia kerään tänne kunhan niitä tulee! Toistaiseksi jämäkkyydestä ja laatuvaikutelmasta 5/5.

Edit 23.3.2014: Näyttävät jäävän käyttökokemukset seuraavaan talveen...

Edit 10.1.2015: Pitkään oli Suomi vailla kunnon hankia (ainakin Pirkanmaa) mutta nyt päästiin lopulta tositoimiin! Loppupostaus siis tuoreempaa päivitystä.

Ei lumilinkoa rehellisesti sanottuna kannata mihinkään parin sentin lumiin hankkia. Aikamoista perunapellon kääntöä on meno nimittäin alkutalvesta, kun lunta ja lumipohjaa ei oikein vielä ole lainkaan. Tuolloin lumikola on vielä se paras kaveri. Nyt kuitenkin kun ensimmäiset +20cm hanget tulivat oli lumilinko omiaan. Ainakaan tätä 9hp tehomyllyä ei paksumpikaan kinos haitannut. Päinvastoin, eteneminen tuntui paksummassa hangessa tasaisemmalta!

Hieman etukäteen hirvitti kuinka linko lähtisi käyntiin, kun se oli seisonut ulkona käyttämättä lähes vuoden ja vuosi sittenkään sitä ei oltu käynnistetty kuin kerran. Sähköstartilla kone kuitenkin lähti ensimmäisellä yrittämällä nätisti käyntiin.

Tämän takia haluat linkoosi erillisen ulosheittäjän.​
Tämän takia haluat linkoosi erillisen ulosheittäjän.​

Nyt vedin koko pihan isompia parkkialueitakin myöden lumilingolla, koska en jaksanut käynnistellä pyöräkuormaajaa. Tässä huomasi nyt lopulta ulosheittäjän todellisen hyödyn! Pihapolkua siivotessa ei ole paljoa väliä lentääkö lumi metrin vai kaksi. Isoa parkkialuetta siivotessa oli kuitenkin todella suureksi hyödyksi, että linko lennätti lumen yli viiteen metriin pois alueelta.

Näin linko syö lunta​
Näin linko syö lunta​

Vähän jäi viime vuodesta mietityttämään, josko hankinta todella oli tarpeellinen, mutta nyt kun linkoa pääsi käyttämään kunnon hankeen, niin kokemus oli varsin miellyttävä.

Muita artikkeleita:

ETUSIVU

comments powered by Disqus