Kiikarit: Vortex Viper HD

Vortex Viper HD kiikarit

Vaikka olen asunut omakotitalossa jo yli viisi vuotta, minulta puuttuu edelleen muutama erittäin oleellinen perustyökalu, jotka jokainen maatilallinen tarvitsee: vesuri, kompura, painepesuri ja moottorisaha... Myös kiikarit olivat yksi näistä ja jonkin verran olen joskus niiden ominaisuuksia vertaillutkin. Niinpä innostuin minulle tarjotusta mahdollisuudesta päästä testaamaan nämä Vortex Viper HD kiikarit! Varsinkin kun tiesin kyseessä olevan laatulaitteet, sillä olen blogini periaatteena pitänyt: Ole hiljaa, jos ei ole hyvää sanottavaa! No nyt on.

Yhteistyössä nebraska.fi

Käyttökohde

Nämä kyseiset kiikarit ovat tehty kovaan ja vaativaan käyttöön. Ne sopivat erityisen hyvin metsästäjälle tai bongarille. Vortex tunnetaankin etenkin kiikaritähtäinten valmistajana, jotka ovat todella arvostettuja etenkin Tactical -ammunnan harrastajien parissa.

Pekka vartioi arvotavaraa
Peku vartioi arvotavaraa, kun kuvailin ympäristöä.​

Minulle käyttökohde löytyy ensisijaisesti kameralaukusta, jonka yleensä otan aina mukaan, mikäli lähden maastoon. Tänä viikonloppuna kesä oli jo niin pitkällä, että oli ihan mukava käydä tarkastamassa tiluksia ja kiikaroida siellä näkynyttä elämää, vaikken kotipiiriä pidemmälle vielä ehtinytkään.

Kameralaukussa oli vielä sopivasti tilaa kiikareille
Kameralaukussa oli vielä sopivasti tilaa kiikareille​

Vortex Viper HD ominaisuudet

Kiikarien rakenne

Kiikareiden yleisvaikutelma oli erittäin jämäkkä. Runko on kumipäällysteinen, mikä mahdollistaa erittäin hyvän otteen sekä suojelee runkoa paremmin. Kovalle metsästäjälle tai lintubongarille kumipäällysteisen rungon etuna on myös se, että sormessa mahdollisesti oleva sormus ei aiheuta ääntä kiikarien metallirunkoa vasten säikäyttäen tarkkailtavaa kohdetta.

Runkoon kiinnitetyt linssinsuojat olivat hyvä yksityiskohta.
Runkoon kiinnitetyt linssinsuojat olivat hyvä yksityiskohta.​

Katselupään linssinsuojat olivat hyvä kuten tämän hintaluokan kiikareissa kuuluukin, mutta erityisen miellyttävä yllätys olivat objektiivien suojat myös toisessa päässä, jotka ovat kiinnitetyt runkoon. Kiikareista ei siis tarvitse laittaa mitään erikseen taskuun, vaan linssien suojat roikkuvat aina mukana.

Ote yleisesti tuntui erittäin hyvältä - rungon alla olevat peukalolovet olivat hyvä lisä.
Ote yleisesti tuntui erittäin hyvältä - rungon alla olevat peukalolovet olivat hyvä lisä.​

Vesitiiviys

Viper HD kiikarit ovat tietty vesitiiviit ja optiikoissa oleva ilma on korvattu jollain toisella kuivalla kaasulla. Vesitiiviyden etu ei ainoastaan ole veden ulkona pitämisessä vaan myös pölyn. Jokainen kameroita harrastanut tietää harmin, jota pöly objektiiville ja kuvan laadulle tuottaa. Näiden kiikariten ja optiikkojen kanssa ei tätä ongelmaa tule.

Vesitiiviiseen optiikkaan ei pölyä keräänny
Vesitiiviiseen optiikkaan ei pölyä keräänny​

Kiikarien paino ja koko

Kiikarit ovat suhteellisen kevyet ja kompaktit täyskokoisiksi kiikareiksi. Yleensä keveys liittyy halpoihin komponentteihin, joten Vortex Viper HD osalta ei liikoihin kompromisseihin ole onneksi lähdetty.

Vortex Viper HD on kompakti täyskokoiseksi kiikariksi
Vortex Viper HD on kompakti täyskokoiseksi kiikariksi​

Viper HD tarkennusominaisuudet

Viper HD kiikarien tarkennuspyörä on iso ja siinä on myös hyvä tarttumapinta. Tällä ei kesällä juuri ole merkitystä, mutta sitä osaa arvostaa talvella kun kädessä ovat hanskat. Vaikkei tässä suurta erottautumista kilpailijoihin tulisikaan, niin erityisen hieno ominaisuus on diopterisäätimen lukitus. 

Diopterisäädin on toisen optiikan päässä ja lukittuu runkoa vasten
Diopterisäädin on toisen optiikan päässä ja lukittuu runkoa vasten​

Diopterisäädin mahdollistaa silmien välisen näkökykyeron tasaamisen. Jos kuitenkin lähdet metsälle uusien kiikarien kanssa, niin ei kestä kauaa, kun kaverit tulevat niitä testaamaan. Jokainen testaaja pyörittelee kaikkia liikkuvia osia ja tilanteen tullessa voit olla varma, että säädöt ovat sekaisin. Viper HD kiikareissa diopterin säätö vaatii vastaavaa nupin ulosveto kuin kellon ajastaminen ja näin ollen kerran oikeaksi säädetyt kiikarit ovat sitä jokaisessa tilanteessa.

Optiikka ja kuva 

Kuva on erittäin kirkas, terävä ja valovoimainen. Vertailimme tuttuni kanssa, joka on kovan luokan lintubongari ja eräilijä, Viper HD kiikareita hänen vastaaviin Nikoneihinsa. Optiikkojen koon puolesta kiikarit olivat yhteneväiset, mutta Nikonit olivat toki selvästi halvemman hintaluokan laitteet.

Nämä Nikonit ovat matkanneet maailman ympäri ja hyvin nekin kestäneet!
Nämä Nikonit ovat matkanneet maailman ympäri ja hyvin nekin kestäneet!​

Pienen tiirailun ja vertailun jälkeen ero oli selvä. Vaikka tarkkuudessa emme havainneet omille puurosilmillemme merkittäviä eroja, oli valovoimassa ja väreissä selvä ero.

Mielikuvani valovoiman erosta: yllä Nikon - alla Vortex. Kuva otettu Canon 400D + Sigma 100-300 F4 APO HSM ja käsitelty kalibroimattomalla MacBook Pro Retina näytöllä.
Mielikuvani valovoiman erosta: yllä Nikon - alla Vortex. Kuva otettu Canon 400D + Sigma 100-300 F4 APO HSM ja käsitelty kalibroimattomalla MacBook Pro Retina näytöllä.​

Terävyyden ja valovoiman ohella Viper HD:n huippuominaisuutena on vain 1,55m lähin tarkennusetäisyys, mikä menee heittämällä markkinoiden parhaiden kiikarien joukkoon. Ominaisuus on huima, mikäli olet erityisen kiinnostunut vaikkapa perhosten katselusta.

Jos kiikareiden optiikasta jäi jotain kaipaamaan, niin näkökenttä voisi olla vielä leveämpi. Tämä vaade on kuitenkin siinä mielessä suhteeton, että leveämpää näkökenttää saa etsiä vasta hintaluokan tuplaamalla markkinoiden parhaista kiikareista. Toisaalta tämä on se luokka, jossa Vortex Viper HD kilpailee, vaikka hinnoittelu onkin varsin maltillinen!

Yhteenveto

Tämän ollessa ensimmäisiä virallisia yhteistyöpostauksia blogissani, tulee mieleen, että hehkutanko liikaa? Koska en itse löytänyt kiikareista juurikaan haukuttavaa, tein laajan tutkimuksen netissä heikkouksien löytämiseksi. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että minua enemmän aiheeseen vihkiytyneetkin ovat päätyneet samoihin johtopäätöksiin (kts. YouTube alta).

Vahvuudet

  • Erinomainen laatuvaikutelma ja jämäkkyys
  • Terävä valovoimainen kuva
  • Diopterisäätimen lukitus
  • Todella edullinen laatuunsa nähden

Heikkoudet

  • Kallis ns. maallikkokäyttäjälle

ps. Tässä vielä muutamia kuvia säältään varsin vaihtelevalta wappu-viikonlopulta...

Välillä satoi oikein kunnolla räntää...
Välillä satoi oikein kunnolla räntää...​
...ja seuraavaksi aurinko kuumotti niin, että varsatkin läkähtyivät.
...ja heti seuraavaksi aurinko paahtoi täydeltä taivaalta.​

Edelliset artikkelit:

ETUSIVU

comments powered by Disqus