Hiiliteräspannun vegaani rasvapoltto

Hiiliteräspannu

Jaa mikä hiiliteräspannu? No, jos et vielä tiedä, tutustu! Hiiliteräspannu on elinikäinen ja paras mahdollinen kumppani keittiöön.

Hiiliteräspannun tarttumattomuus vain parantuu aikaa myöten eikä irtoavista pinnoitteista tarvitse huolehtia. Oikein pidetty hiiliteräspannu kestää isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle. Nämä de Buyerin pannut ovat vieläpä jätemetallista, joten ekologisempia et löydä.

Tämän hehkutuksen jälkeen kuvittelisi kyseessä olevan kalliskin pannu… Päinvastoin! Useimmat pinnoitetut ja ylibrändätyt pannut ovat kalliimpia. Tsekkaa Villen tarkempi kirjoitus aiheesta!

 
Kaksi kovaa: Maalaispannu ja 28cm peruspannu​
Kaksi kovaa: Maalaispannu ja 28cm peruspannu​
 

Rasvapoltto

Teflonin sijaan hiiliteräspannun tarttumaton pinta syntyy pintaan palaneesta rasvasta. Epämiellyttävää? Mietihän uudelleen: Syötkö mieluumin pannusta irtoavaa pinnoitetta vai rasvaa? Eikä pannusta sinällään irtoa rasvaa, pinnoitus vain syvenee ja syvenee iän myötä.

Hiiliteräspannu ei edes välttämättä tarvitse esikäsittelyä. Mitä enemmän siinä paistaa lihaa ja rasvapitoisia ruokia, sitä paremmaksi se muuttuu. Väri muuttuu hiljalleen teräksen harmaasta ruskeaksi ja hiljalleen mustuu. Tarttumattomuus paranee samalla hiljalleen.

Oikealla lähtötilanne ja vasemmalla vajavaisesti poltettu pannu.​
Oikealla lähtötilanne ja vasemmalla vajavaisesti poltettu pannu.​

Hifistelijä ei kuitenkaan kykene odottamaan tuloksia, vaan haluaa ne heti. Siksi on rasvapoltto. Siinä ohut kerros öljyä tai rasvaa poltetaan pannun pintaan ja toistetaan mahdollisimman monta kertaa.

Ehdottomasti paras tulos syntyy silavalla!

Paista.fi ohjeistaa seuraavaa:

Aluksi paistinpannu tulee pestä huolellisesti lämpimässä vedessä, jonka jälkeen se kuivataan. Tämän jälkeen pannu laitetaan liedelle ja lämpötila keskilämmölle. Pannun pintaan sivellään ohuelti silavaa jonka jälkeen liesi säädetään täysille. Pannua pidetään hetken aikaa liedellä, siten että silava alkaa savuamaan reilusti. Pannun väri alkaa muuttua ruskeaksi. Tämän jälkeen pannu annetaan jäähtyä hiukan jonka jälkeen ylimääräinen rasva pyyhitään huolellisesti talouspaperilla. Rasvapoltto kannattaa toistaa vähintään kolme-neljä kertaa, mielummin 10-11, jotta pintaan saadaan hyvä tarttumattomuusominaisuus. Ohjeet rasvapoltosta löydät täältä.

Jouduin kuitenkin etsimään vaihtoehtoista ratkaisua puolison hankalien ravintomieltymysten takia: Oli tehtävä vegaani rasvapoltto!

Tällainen tulos kasvisrasvoilla? Vaikeaa mutta ei mahdotonta!​
Tällainen tulos kasvisrasvoilla? Vaikeaa mutta ei mahdotonta!​

Vegaani rasvapoltto

Keskeisin haaste on löytää oikea öljy. Tässä hieman testini tuloksia:

Oliiviöljy

Ensimmäisen hiiliteräspannuni kanssa minulla ei ollut riittävästi tietoa rasvapoltosta. Myyjä oli ohjeistanut lyömään pari senttiä öljyä pannuun ja polttamaan pohjaan. Tein työtä käskettyä ja aloitin polttamalla pullollisen oliiviöljyä - sisällä.

Ensin talosta pakeni koira ja sitten puoliso. Happea oli vain lattianrajassa. En luovuttanut.

Lopulta tulivat liekit.

10 min tukahduttamisen jälkeen​
10 min tukahduttamisen jälkeen​

Vietyäni itseni mittaisen soihdun ulos tukahdutin sen metallilevyllä. Vielä kymmenenkin minuutin jälkeen liekit palasivat kantta raottessa.

Ei näin!

Uusiksi meni! Onneksi hiiliteräspannun voi hioa vesihiomapaperilla ja aloittaa puhtaalta pöydältä.​
Uusiksi meni! Onneksi hiiliteräspannun voi hioa vesihiomapaperilla ja aloittaa puhtaalta pöydältä.​
Tästä on hyvä jatkaa!​
Tästä on hyvä jatkaa!​

Kookosöljy

Yritin tehdä toiseen pannuuni polttoa kookosöljyllä. Se kestää kuumuutta oikein hyvin. Jälki on hyvää mutta todella hidasta! Mikäli et siis aio poltella pannua koko päivää, ehdotan testaamaan jotain muuta!

Vielä kolmenkin polttokerran jälkeen kookosöljyllä saatu tulos on vaatimaton!​
Vielä kolmenkin polttokerran jälkeen kookosöljyllä saatu tulos on vaatimaton!​

Rypsiöljy: Tämä toimii!

Tämä toimii kohtuullisen mukavasti. Ei yhtä hyvin kuin silava, mutta jos kotitalouteen kuuluu ekohippejä, tämä lienee se fiksuin tapa edetä.

Väriä alkaa syntymään! Tervejärkinen hyväksyy tämän tuloksen loistavana ensipolttona. Maalaispannu alkamassa mustumaan kunnolla. Tässä kohtaa on muistettava myös reunojen öljyäminen! Näistä lähdettiin...

Yhteenveto

1. Osta hiiliteräspannu!

Joo, meidän firma saa euroja jokaisesta paista.fi myymästä pannusta. Mutta osta silti! Se on yksi parhaista ostoksista, jonka voi keittiöön tehdä.

En ole ainoa, joka on kääntynyt ehdottomaksi faniksi ensimmäisen pannun hankinnan jälkeen.

2. Tee rasvapoltto

Muutama vinkki:

  • Rasvapoltto toimii parhaiten silavalla

  • Vegaanin kannattaa käyttää rypsiöljyä, jos haluaa päästä helpolla

  • Laita vain ohut kerros rasvaa ja levitä/pyyhi talouspaperilla - paksu kerros jättää huonon pinnan

  • Ole maltillinen - paras tulos vaatii tusinan polttoa! Käytä loppuun saakka ohutta kerrosta.

  • Älä lyö pannua kuumana kylmän veden alle - vegaanipoltto rapisee helpommin pois tässä tilanteessa kuin silavalla tehty

3. Käytä pannua - ja paljon!

Se paranee ajanmittaan.

Tyydy myös siihen, että näin käy! Muutoin tulet käyttäneeksi melkoisen tovin, mikäli haluat lopputuloksesta kerralla yhtä tummanpuhuvaa ja täydellistä kuin näissä kuvissa. Tulos ei ole syntynyt kerrasta.

Lopussa kiitos seisoo! Hyvällä huollolla tässä on pannut loppuelämäksi.​
Lopussa kiitos seisoo! Hyvällä huollolla tässä on pannut loppuelämäksi.​
comments powered by Disqus