Kaloriton ja hiilariton Shirataki nuudeli

Tämä tuntui niin käsittämättömältä tiedolta, että sitä oli pakko koittaa. Olen ollut kuntokuurilla koko vuoden 2013. Ketoosi toimi itselleni alkuvuodesta oikein mukavasti, mutta sen haasteena oli löytää sopivia ruokia, joita voisi kotona vegetaristipuolisoni kanssa tehdä. Shirataki nuudelit vaikuttaisivat poistavan tämän ongelman.

Mikä Shirataki ja Konjak / Konjac?

Kyseessä erittäin vähähiilihydraattinen tai hiilihydraatiton nuudeli, jossa on kaloreita vain muutama jokaista sataa grammaa kohden. Shirataki nuudelit on tehty ns. konjakjauhosta eli jamssijuuresta. Tämä sinällään on hiilihydraattia mutta se ei imeydy lainkaan elimistössä. Konjak / konjac kasvaa Kiinassa, Koreassa, Taiwanissa, Japanissa sekä muualla kaakkois-Aasiassa.

Shirataki nuudeleita saa Suomessa nesteeseen pakattuna ja paketit säilyvät noin vuoden. Sen voi joko keittää tai paistaa ja se valmistuu noin minuutissa. Rakenne on keitettynä hyvin kiinteä ja vetinen (hieman kuin herkkusieni suoraan purkista) mutta paistettaessa sen pitäisi muuttua hieman lähemmäs normaalia nuudelia.

Mistä Shiratakia saa?

Shirataki nuudeleita myydään Aasialaisissa ruokakaupoissa täysin satunnaisesti. Välillä niitä on ja välillä ei. Näissä kaupoissa yksi annospaketti vaihtelee 2,5-3€ välillä. Netistä Shiratakia myydään muutamissa verkkokaupoissa, joissa osassa hinnat ovat suorastaan poskettomia. Varmin ja edullisin vaihtoehto, jonka olen löytänyt, oli Fitnesstukku.fi, jossa yksi paketti maksaa 2,50€.

Lisäksi tuo Fitnesstukun nuudeli on ainoa löytämäni suora nuudeli siinä missä muut ovat olleet ns. Shirataki knots eli solmuja, jotka pitää avata – tai ainakin pidin niistä enemmän auki.

Miten valmistaa Shiratakia?

Makua nuudeleissa ei juuri ole, vaan se ottaa makunsa kastikkeestaan. Parhaiten shirataki nuudelit sopinevat wokkiin, mutta niitä voi käyttää myös spagetin korvikkeena. Ei kuitenkaan kannata odottaa kovinkaan autenttista pasta-kokemusta! Suosittelen kuitenkin kokeilemaan Shiratakia pannulla paistettuna.

Teimme shirataki nuudeleista tonnikala bolognesea – tuo tonnikala kun on puolisolleni se yksi poikkeus vegetarismistaan.

Ruokaan tuli:

 • 500 g tomaattimurskaa
 • 1 sipuli
 • purkki tonnikalaa
 • 1 dl 5% rypsiöljypohjaista ”kermaa”
 • runsaasti mustapippuria
 • suolaa
 • tuoretta valkosipulia
 • tuoretta basilikaa
 • 400 g shirataki nuudeleita

Voitteko käsittää, että kun tämän täyden kasarin ruokaa jakaa kahdeksi annokseksi, jää yhdelle isolle annokselle kalorimääräksi ~180kcal. Tuohon kelpaa laittaa vielä hieman parmesan juustoa päälle.

Yhteenveto

Okei – meni jo hehkutuksen puolelle! Eihän tuo kulinaristin valinta ole ja pasta tai perinteinen nuudeli on varmasti maukkaampaa. Mutta ei tämä pahaakaan ole ja arki-illan ruoaksi todella nopea valmistaa. Jotenkin vain tuntuu käsittämättömältä, että tällaisesta ei koskaan puhuta. Ehkä Shiratakin laajempi mainostaminen romuttaisi liikaa laihdutustrendien ympärillä pyörivästä liiketoiminnasta. Ken tietää – foliohattu päähän!

Vielä lisävinkkinä Shirataki Fettucine, joka on rakenteeltaan vielä huomattavasti mukavampi ja esimerkiksi pastan korvikkeeksi sopivampi kuin nuudeliversio. Parhaat ateriat ovat syntyneet nimenomaan tästä fettucinesta ja quorn rouheesta tehdystä arabiata -kastikkeesta.

Vahvuudet

 • Ei (lähes yhtään) kaloreita
 • Ei hiilareita
 • Täysin kelvollista hyvän kastikkeen kanssa

Heikkoudet

 • Rakenne varsinkin nuudelissa hieman sitkas
 • Tuoksuu pakastekatkaravuille, mikäli ei huuhtele ennen käyttöä

Huom. Linkit ovat Fitnesstukun sivuille, mutta osa kuvista on Aasialaisten ruokakauppojen valikoimista. Olen testannut useamman eri kauppiaan tuotteita.

Muita artikkeleita

ETUSIVU

comments powered by Disqus