Seitan ohje

Yhteistyössä Grillikauppa.com ja Ruohonjuuri - Lihattoman lokakuun nimissä

Seitan: Lihaisa kasvisherkku

Seitan on tekstuuriltaan lähin korvike lihalle esimerkiksi burger-pihvinä. Ehkä juuri siitä syystä se on suosikki kasvispihvini mutta saa edelleen pieniä epäileväisiä katseita vegenatsi-puolisoltani. Se on kuitenkin vehnägluteiinista, ja minun tapauksessani kikhernejauhosta, valmistettua proteiinipitoista kasvisravintoa, joten vegaaninkaan ei tarvitse kantaa huolta.

Seitan onkin lähin korvike lihalle, vaikkei se kykenekään lihan tavoin tuottamaan mielihyvänautintoa pienestä teurastetusta nisäkkäästä.

Seitaniin ei kuitenkaan juuri esimerkiksi ravintolakulttuurissa törmää. Tämä saattaa liittyä sen valmistamisen työläyteen, sillä pelkän paistamisen sijaan välissä on myös keittäminen. Työ ei ole suuri, mutta yksi työvaihe on tietysti ravintolaliiketoiminnassa helposti haaste.

Oma innostukseni seitaniin kuitenkin kumpuaa Tampereen Gopal-ravintolan todella maukkaaksi marinoidusta seitan-kebabista! Parhaimmillaan seitan on täysin vilpittömästi - jopa kaltaiseni lihanarkomaani-darvinistin - mielestä lihaa parempaa tietyissä käyttötarkoituksissa. Seitan-kebab muunmuassa voittaa Suomen perus dönerit mennen tullen.

Taikinarullasta se syntyy...

Seitan ohje

Kuinka siis syntyy seitanpihvi? Helppoa!

 • 3 dl gluteenijauhoja
 • 1,5 dl gramjauhoja
 • 2 tl savupaprikajauhetta
 • 1 rkl soijakastiketta
 • vajaa 2 dl vettä
 1. Sekoita gluteiinijauho ja kikhernejauho suhteessa 2:1. Mitä enemmän kikhernettä sitä mureampaa on seitan.
 2. Heitä messiin savuaromia tai savupaprikajauhetta. Tai sovella jotain...
 3. Sekoita haarukalla
 4. Laita mukaan nesteet.

Sekoita, vatkaa, vaivaa, lisää tarvittaessa pienissä määrin vettä. Kun saat aikaan sitkoa, rullaa taikina rullaksi haluamaasi kokoon. Seitan paisuu keitettäessä noin tuplaksi eli suhteuta koko siihen ja haluatko aikaan pihviä vai filettä tms.

Leikkaa vajaan sentin siivuja ja painele hieman vielä ohuemmiksi.

Keitinliemi kiehumaan ja seitanit sekaan. Veden sekaan vielä soijaa ja kasvislientä makua tuomaan. Pihvit saa kiehua puolituntia. Ne aluksi uppoavat mutta nousevat joidenkin minuuttien päästä pintaan.

Kun seitanit on keitetty, tulee tärkein vaihe: marinointi. Marinadin voi tehdä monella eri tavalla, mutta näin tein tällä kertaa:

 • 1,5dl soijaa
 • ruskeaa sokeria
 • valkosipulimurskaa reippaasti
 • tiraus sinappia
 • Poppamies habanerokastiketta
 • Poppamies Smoky Apple BBQ kastiketta
 • rypsiöljyä vapaalla kädellä

Pihvit ja marinadit vuokaan ja vähintään tunniksi jääkaappiin - mieluumin yöksi. Pihvit grilliin ja kunnon väri pintaan!

Seitan burger

Pihvien jälkeen burgerit ovat kasaamista vaille valmiit! Kunnon siivut cheddaria vielä pannulla lepäävien pihvien päälle sulamaan, majoneesit ja Smoky Apple soosit sämpylän väliin ja tomaatit, sipulit ja salaatit messiin.

Mitä muuta voisi kaivata!? Rapeat ranet ja coleslaw.

No jos nyt ihan muutama siivu onnellisen possun luomu-pekonia vegehippien harmiksi...

Tarpeet seitanin valmistukseen löydät esim Ruohonjuuresta: Gluteenijauho ja Kikhernejauho.

comments powered by Disqus