Piilutettu parru kattoon

Käsinpiilutettu parru

Vaatehuone sai viimein loppusilauksen käsinpiilutetusta parrusta, joka tuli peittämään sähköjohtojen vetoja sekä paikalta aikoinaan purettua väliseinää.

Tilaustyö sopi railoon täydellisesti
Tilaustyö sopi railoon täydellisesti​

Remontoin vaatehuoneen toissa kesänä mutta muutamien listojen viimeistely jäi odottamaan ratkaisua katossa olleen railon osalta. Aikoinaan törmäsin Hämeenlinnan ”navettapuodin” yhteydessä olevassa erilaisessa rautakaupassa Domus Classicassa upeisiin käsinpiilutettuihin parruihin - todella inspiroiva kauppa muutenkin vanhan talon omistajalle. 

Vastaavia vaahtomuovikotelointeja ovat Bauhaussit täynnä, mutta tämä oli paksua pitkää 120x120x4200mm puuta, joka on perinteikkäästi käsin työstetty kattoparruksi. Löydön jälkeen vaahtomuovi ei luonnollisesti ollut enää ratkaisu.

Jiiri viimeisteltiin puukolla, hiomapaperilla sekä uudella kerroksella vahaa
Jiiri viimeisteltiin puukolla, hiomapaperilla sekä uudella kerroksella vahaa​

Parrut jiiriin

Kolme parrua olivat odottaneet jo yli vuoden asennustaan, kunnes ne viimein saatiin seinille ja kattoon. Olin ehtinyt pohtimaan kaikkia mahdollisia kulmaliitos -tapoja, jotta jälki olisi mahdollisimman sulava. Lopulta nämä parrut tehtiin jiiriin, mitä en voi suositella kuin kokeneimmille timpureille tai geometrisesti lahjakkaimmille. Listojenkin kanssa jiirit tuntuvat aina menevän väärin ja niissä yleensä kuitenkin on varapaloja ja uusiokäytön mahdollisuuksia.

Nyt voin asentaa viimeiset puuttuvat listat
Nyt voin asentaa viimeiset puuttuvat listat​

Lopputulos oli hyvä - aivan kuten visioissa. Parrun leveys railoon oli täydellinen, vaikkei parru itsessään railoa täysin peittänytkään, vaan upposi siihen. Mutta mikäpä vanhassa talossa täydellisen symmetristä olisi. 

Ei tästä mitään maalaisromantiikan kehtoa olla rakentamassa ja ne valkoiset sitaattitaulut eivät tule huoneita komistamaan - asia, josta väännettäneen vielä puolison kanssa kättä. Mutta vanha talo on vanha talo ja hienointa on 

Liitos- ja jiiritestejä viime kesältä
Liitos- ja jiiritestejä viime kesältä​

Jo mantraksi blogissa on tainnut tulla: ”eihän tämä ilmainen ollut”. Mutta noin 300€ kustannus tilaustyönä käsin tehdystä parrusta sekä sen vahaamisesta ei kyllä mielestäni ole riistoa! Jäisi itseltä tekemättä…

Edelliset artikkelit:

ETUSIVU

comments powered by Disqus