Terassikalusteet
Tässä vuoden tarinani terassikalusteiden hankintaan. Miksi, millaiset ja miksi lopulta verkosta? Polyrottinkia tietysti! Kunnollista ja jykevää - se ei ole selvyys. Säätä oli myös kestettävä. Ohessa siis pohdintoja terassikalusteiden hankintaa suunnittelevalle.

Ei terassia ilman kalusteita
Tuli tuossa parivuotta sitten tätä blogia aloitellessa rakennettua reilu 40 neliöinen terassi omin käsin perusteista kaiteisiin. Vieläkin ihmettelen kuinka hyvä siitä tuli. Priimaa saa kun itse tekee!
Toistaiseksi terassilla on ollut vain neljän hengen ruokapöytä ja penkit sekä grilli. Kyllä tuo melko kolkoksi jäi!
Mikä virka on terassilla, jos siellä ei ole mukava kaveriporukassa röhnöttää sinapit rinnuksilla niin että kaikilla on pehmeä paikka ahterin alla (jolleivät lillu paljussa)? Yhtä hyvin olisi voinut silloin jättää rakentamatta.
Toki tuunattavaa jäi edelleen. Terassilämmitin olisi melkoin jossain vaiheessa hankittava eikä puulämmitteinen pihagrillikään olisi pahitteeksi. Onneksi näitä ei tarvitse grillikauppiaan kaukaa hakea kun vain perse kestäisi reunoskenkähankinnoilta. Näitä elämän pieniä kompromisseja...

Illanviettoon vai ruokailuun?
Onko näillä eroa? No on silloin, jos haluaa sohvamaisen mukavat oltavat. Itse olin vähän kahden vaiheilla.
Ehdottomasti siistein löytämäni kalustesetti koostui ruokapöydästä ja nojatuolimaisista istuimista. Tällaisen ääressä voi mukavasti sekä ruokailla, että viettää iltaa. Useimmat setit ovat kuitenkin jompaa kumpaa varten.
Päädyin pehmeään ja isoon Dublin terassisarjaan, koska siinä on tilaa oikeasti isolle porukalle ja se massiivisena settinä luo jo yhden kohtuullisen ”alueen” kohtuullisen kokoiselle terassilleni. Lisäksi varastosta löytyi jo puinen ruokaryhmä, joka mahtuu terassille myös oikein mainiosti. Näin ollen molempi parempi!

Terassikalusteiden materiaali
En lähtökohtaisesti pidä muovista ja sitähän tämä kohuttu polyrottinki on. Mutta tokihan muovillekin on paikkansa, mikäli se käyttötarkoituksessa päihittää orgaanisen kilpailijansa eikä tuota suurta ekologista rasitusta. Näin pitkälti polyrottingin kanssa onkin!
Puu olisi materiaalina mielikuvissa mielestäni paras, mutta se vaatii hoitoa. Orgaaniseen materiaaliin myös tarttuvat homeet ja levät - muoviin ei.
Polyrottinki ei vaadi minkäänlaista huoltoa. Pakkasella se on heikkoa, joten silloin kalusteilla ei tulisi lähtökohtaisesti istua. Muutoin kuitenkin nykyisissä laadukkaammissa polyrottinkikalusteissa on osattu hyödyntää muovin parhaat puolet. Runko on metallista ja muovia on käytetty istuinosissa rottingin tapaan. Myös pinta on vastaavantuntuista karhean mattaa materiaalia kuin rottinki.

Kuinkas se ekologisuus sitten? Ainakaan polyrottinkikalusteita ei toistaiseksi ole päätynyt merkittävissä määrin kaatopaikoille niiden kestävyyden takia. Muovirottinki on kuitenkin energiapoltettavaa materiaalia. Se päätyy hyötykäyttöön jätekeskuksesta riippuen automaattisesti tai tuojan erottelemana metallirungosta.
Joissain kalustesarjoissa on nykyään myös ns. polywood pöytälevyjä, jotka ovat vastaavaa materiaalia. Rehellisesti on todettava, että en tunnistanut polywoodia puusta näppituntumalla. Mutta, toisin kuin puu, polywood ei kaipaa öljyä.
Vaikka näiden kalusteiden osalta hyväksyn itse muovin käytön ja pidän sitä varsin perusteltuna, huvittaa ja jopa harmittaa hieman mainosmiesten termikäännös, jolla muovista on tehty ”poly” -etuliite. Kyseessä on muovi ja se on tässä tapauksessa hyvä ratkaisu.

Ovatko kuvat todenmukaisia?
Oli sitten kyseessä mainos tai verkkokauppa, tuntuu usein käytössä olevan taustasta leikatut tuotekuvat. Näiden ongelma on perspektiivi. Kuvista ei saa mitään mielikuvaa tuotteiden todellisesta koosta - vain kalusteiden kokosuhteesta toisiinsa.
Toisinaan kovat tarjoukset näyttävät kuvissa hyviltä mutta todellisuudessa ovat vain miniatyyrejä kunnon kalusteista. Tämä tuntuu olevan aika tyypillinen kalustealan moka / mainoskikka.

Oma valintani: Dublin terassikalustesarja
Koska iso, tilava ja pehmeä!
Esteettisesti omaa silmää olisi saattanut hivellä muutama muu sarja enemmänkin, mutta vanhaan maalaistaloon eivät kaikki modernistiset kalusteet sovi ja toisaalta funktio ja mukavuus ansaitsevat etusijan kun puhutaan terassista tai olohuoneesta!
Positiivista setissä oli myös modulaarisuus, joka mahdollistaa sarjan muokkauksen erilaisiksi istuinryhmiksi divaanista ja sohvasta yhteen isoon sohvaan. Palat on myös helppo kasata yhdeksi jämptiksi paketiksi talven suojaan.
Kasaaminen oli kieltämättä työlästä. Helppoa - mutta työlästä. Räikkä oli tässä hommassa ystävä. Setin mukana tullut kuusiokoloavain tuntui lähinnä vittuilulta, sillä sen kanssa hommaan olisi saanut kulutettua viikon. Räikän kanssa se vaati yhden pitkän illan.
Niksipirkka: Tällainen setti toimii myös näppäränä sadesuojana työkaluille tms sillä pehmusteet kestävät vettä ja penkkien alle on helppo heittää esimerkiksi sirkkeli, jos remonttihommat jäävät illalla kesken.

Yhteenveto
Oli helkkarin hankala löytää hyvää ja järkevän hintaista terassikalustoa. Jopa niin vaikeaa, että niitä oli alettava myymään ihan omassa firmassa.
Etsimiseen on kuitenkin hyvä hieman käyttää aikaa, sillä maailma on aivan liian täynnä nurkissa pyörivää turhaa ja rikkinäistä muoviroskaa. Parempi etsiä hieman pidempään ja investoida hieman enemmän, löytääkseen kaluston, joka kestää aikaa ja käyttöä useamman kymmenen vuotta eteenpäin.
Tehdään yhdessä loppu Ikean 2v sisustussykli-kulttuurille ja ostetaan vähemmän mutta parempaa!

Tarina...
Miksi näitä oli alettava ihan itse myymään?
Tiuhempaan lukeneet jo tietävät, että omat näpithän minulla on tämän grillikaupan pussissa. Ei tosin ollut vielä silloin kun kalusteiden hankinta yli vuosi sitten alkoi. Kerronpa vielä pienen taustatarinan aiheesta…
Yritin ostaa mutta eivät myyneet
Sain viime kesänä kotiini erään kalusteketjun mainoslehtisen, jonka myymälä sijaitsee kotipaikkakunnallani. Kannessa oli tarjous puutarhakalusteista. Se vaikutti sopivalta, joten soitin tilatakseni.
Ei kuulemma ollut mahdollista puhelimitse.
Puhelimessa myyjä puolittain haukkui tuotteen ja kutsui myymälään. Näin pääsisin varmistumaan tuotteesta. Mielessäni kirosin ylimääräistä vaivaa. Kysyin saanko sarjan kyytiini heti, jos otan peräkärryn samalla matkaan mukaan. Kuulemma en, vaan vajaan viikon jälkeen vasta voin noutaa ostokseni kun tuote toimitetaan keskusvarastolta. Entä saisinko sen sitten samalla kuljetuksella suoraan kotiini? No en! Tavara liikkuu keskusvarastolta vain myymälään.
Olin puhelimessa valmis klousaamaan 700 euron kaupan näkemättä tuotetta. En kuitenkaan saanut ostaa!
Tästä kaikesta huolimatta menin paikalle. Myymälässä minulle valkeni karu totuus: Tarjouksessa ollut kalusto oli pieni ja kehno tekele, joka hukkui oikeiden sarjojen taakse. Perinteisessä perspektiivittömässä tuotekuvassa mittasuhteiden hahmottaminen oli ollut mahdotonta.
Siltä istumalta soitin yhtiökumppanilleni Ossille: Terassikalusteille tarvitaan mitä ilmeisimmin hyvä myyjä verkkoon, jolta saa todenmukaisen kuvauksen tuotteesta ilman kusetusta, ja kamat kotiin parissa päivässä ilman venkoilua.
Käytiin etsimässä syksyllä oikeat tuotteet ja tehtiin omin käsin tuotteiden kuvaustekstit koeistunnoin. Toinen istui, heilutteli ja tunnusteli - toinen kirjasi ylös. Otettiin itse kuvia, niin että perspektiivi näkyi. Ei mitään sisäänheittokusetuksia, vaan omat rehdit mielipiteet ja photoshoppaamattomat kuvat. Ja niinhän siinä kävi, että tälle kesälle saatiin tuotevalikoima kasaan ja kysyntää näyttää olevan.
Lue myös: