Itse tehty terassin kaide

Terassin rakennusprojekti jäi pelätysti telakalle töiden alettua. Suomea on kierretty Kotkasta Rovaniemelle kuukauden päivät ja kotitöille ei ole jäänyt aikaa. Nyt päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja rakentaa terassin kaiteet, jos näin vaikka valoja ehtisi vielä ennen talvea myös terassille virittelemään.

Kaidetta pohtiessa kannattaa muuten jo miettiä terassin valaistus. LED nauha vaatii omanlaisensa kaiteen ja valosarja sopivan valon kohteen.

Kaiteen teko itse vs aitaelementti

Aluksi ei mielessäni edes käynyt, että terassin kaiteet voisi tehdä myös itse, sillä aitaelementit ovat todella edullisia nykyään. Jo materiaalikustannukset itse tehdylle kaiteelle ovat elementtejä korkeammat - saati vaadittava työnmäärä. Kun sopivaa elementtiä ei makuuni kuitenkaan löytynyt, päädyin suunnittelemaan yksinkertaiset ja vaatimattomaan talonpoikaistönöömme sopivat kaiteet. Käsityö on kuitenkin aina käsityötä.

Terassin kaiteiden tekeminen itse

Kävin siis hakemassa paikalliselta piensahalta noin sata metria kakkosnelosta kestopuuna ja kaivoin jiirisahan esiin.

Ensin passasin kaiteen ylä- ja alapuut tolppien väliin. Alin puu sai jäädä noin 25cm terassin lattian yläpuolelle, jotta sen alta voi lakaista lumet pois. Kaiteen yläosa nousi jopa 105cm korkeudelle, mikä lienee poikkeuksellisenkin ylhäällä ainakin elementteihin verrattuna. Vatupassi oli alusta saakka mukana ja varmistuakseni mittausten oikeellisuudesta päädyin käyttämään kahta vatupassia:

2. vatupassi: Laphroaig Quarter Cask

Väliin yksi pystypuu ja sitten tekemään poikkikuviota.  Valitsemani malli oli yksinkertainen, mutta vaati erityistä tarkkuutta jiirien sahaamisessa ja yhdyskohtien loveamisissa. Otin siis palan kerrallaan ja sovitin kohdalleen.

Loveamiskohdat merkitsin puiden ollessa puoliksi paikallaan ristiin aseteltuna, jotta minkäänlaisia turhia koloja ei jäisi näkyviin. 

Teoriassa loven olisi pitänyt olla aina kohtisuora puuhun nähden, mutta käytännössä heittoa oli aina sen verran, että jiirisahan kulmaa piti kääntää aste tai kaksi. Testailin loven näin aina mahdollisimman tiukaksi.

Lopulta, kun tarkaan mallinnetut osat naputteli vasaralla paikoilleen, olivat ne niin napakat, ettei kiinnittämiseen olisi tarvittu edes ruuveja. Kiinnitin kuitenkin kaikki osat ruuveilla pyrkien jättämään kannat aina poikkipuiden jiirien alle tai kaiteen taakse.

Lopputulos

Lopputulos oli omaa silmää miellyttävä yksinkertainen ja vaatimaton. Mutta samalla itse terassin kaidetta katsoessani tiedän sen vaatineen käsityötä, tarkkuutta ja taitoa, jota itseltäni ennen tätä projektia ei vielä löytynyt.

Yhden tolppavälin tekoon itseltäni kului aluksi kaksi tuntia ja lopulta noin puolitoista tuntia. Välejä oli kuusi. Ammattimies varmasti olisi tehnyt nämä murto-osassa tätä aikaa. Mutta tämä terassi onkin alusta loppuun itse tehty! Tietysti terassikalusteita lukuunottamatta.

Nyt pohdinnassa on kaidemateriaalien käsittely. Pitäisikö nämä maalata valkoisiksi, kuten punamultatalon muutkin kontrastiosat, vaiko vain käsitellä hieman ruskeammiksi?

Lue myös:

comments powered by Disqus