Kaiuttimet saunaan

Kesän tullessa tulee duunattua terassia ja pihaa kuntoon. Kesään ja terassiin liittyy tietty myös vahvasti saunominen. Siinäkin olisi paljon tehtävää, mutta pienet fiksit saavat tänä kesänä riittää. Aika laittaa musiikit kuntoon.. Eli kaiuttimet saunaan!

Setripuu tuo mukanaan myös hyvää tuoksua!​​
Setripuu tuo mukanaan myös hyvää tuoksua!​​

Kosteuden kestävät kaiuttimet

Riittävätkö mitkä tahansa kajarit? No eivät… Monet ovat käyttäneet esimerkiksi venekaiuttimia saunassa ja itsekin lähdin tähän kelkkaan jokunen vuosi sitten. Vaan vähänpä tulin ajatelleeksi, ettei kosteus ole ainoa haaste saunassa.

Kaikessa viisaudessani asensin kaiuttimet kaiken lisäksi katonrajaan. Ei kestänyt kahta saumonista, että kaiuttimet olivat soikeat. Mutta eivät nuo kauaa olisi lauteiden allakaan toimineet.

​

Hyvät saunakaiuttimet

Hyvät saunakaiuttimet ensisijaisesti kestävät saunassa - sekä kosteutta että lämpöä. Akustiikka saunassa ei ole tilankaan puolesta aivan huikeaa, joten vaikka arvostan hyvää äänenlaatua, ei pelkästä paremmasta äänestä kaiuttimissa viitsi maksaa saunaan useita satoja euroja ylimääräistä.

Nämä asentamani kaiuttimet valitsin hyvän puisen rakenteen, saunaan sopivan viimeistelyn, keston sekä kohtuullisen äänenlaadun perusteella.

​

Kaiuttimien asennus saunaan

Paikka

Kaiuttimet tulee asentaa yleensä lauteiden alle. Näin kuumuus ei tuhoa niitä. Kannattaa myös kiinnittää huomiota johtojen vetoon, jotteivät ne jää rumasti näkyviin.

Nämä kaiuttimet sopivat mielestäni ihan mukavasti lauteisiin, joten jätin ne välitasanteen reunoille kyljelleen. Näin ne ovat paremmin kohdistettuina saunojiin.

Tekniikka

Saunaan asennettavat kaiuttimet ovat aina passiivikaiuttimia. Niihin ei siis suoraan mene sähköjohtoa eivätkä ne yksistään pysty tuottamaan ääntä ilman ulkoista vahvistinta.

Vahvistimeksi käy esimerkiksi vanha kotiteatterijärjestelmä tai autoradio/-vahvistin. Tosin pieniä stereo-vahvistimia löytää myös reippaalla satasella. Olen itselleni hankkinut aikanaan kaksi tällaista - toisen terrassin kaiuttimille ja toisen saunaan.

Vahvistin ei tietenkään mene saunaan, vaan esimerkiksi viereiseen huoneeseen, josta vedetään johdot kaiuttimille seinän läpi.

Ääni

Vahvistimeen sitten vaikka puhelin kiinni ja poppi soimaan. No, itse olen luonut verkon useammasta Apple Airport Express tukiasemasta, joiden kautta voi ohjata musiikkia tietokoneelta haluamiinsa kaiuttimiin puhelinhallinnalla.

​

Yhteenveto

Sauna on suomalaisen se pieni arjen luksus. Tekeekö äänentoisto kokemuksesta paremman? Arkena sillä tuskin on merkitystä - ainakaan ennen kuin saan myös näytön saunaan. Mutta illanistujaisiin se sopii erinomaisesti - aivan kuin uudet terassikalusteetkin.

Tämä on juuri sellainen pieni turhuus, josta itse täysin epärationaalisesti nautin valtavasti.

Miksi siis kaiuttimet saunaan?

Koska voin!

comments powered by Disqus