Terassin runko

Terassin perustuksien tekemisen jälkeen oli odotettava apuja, sillä rungon pystyttäminen yksin olisi äärimmäisen hankalaa. Sainkin lomareissulta palanneen appiukon apuun ja touhusimme rungon teossa yhden lyhyen päivän.

Muita rakennusvaiheita:

Betonijalat terassin runkotolppiin

Ensimmäisenä ropattiin talon betonijalkaan 2x4 lankku, jonka päältä laitettiin ensimmäiset 2x6 alajuoksut lähtemään.

Terassin juoksut

Tämän jälkeen toinen nosti ulomman tolpan paikalleen sekä laittoi sen vatupassilla paikoilleen samalla kun toinen nosti 2x6 juoksun toisen vatupassin mukaiseen vaakatasoon. Vedimme risteyskohdasta merkit tolppaan ja lovesimme 1,5cm loven tolppaan, jotta alajuoksun kanto ei jäisi vain ruuvien varaan.

Sitten juoksu ruuveilla kiinni tolppaan ja tolppa pilarikenkiin. Käytimme kaikissa runkoon laitetuissa ruuveissa myös kumisia kattoruuvien roppuja, jolloin ruuvi meni hyvin kireään uppoamatta märkään kestopuuhun.

Kun jokainen juoksu oli saatu ulomman tolpan varaan, oli otollinen aika varmistaa tasaisuus kiinnittämällä uloin 2x4 yläjuoksu ja katsomalla sen taso.

Tässä vaiheessa selvisi, että keskellä yksi tolppa oli jäänyt hieman muita korkeammaksi ja asia oli vielä helppo korjata suurentamalla lovea.

Sitten vain keskitolpat tukemaan alajuoksuja ja yläjuoksujen kiinnittämiseen. Tämän jälkeen kaikki olikin varsin yksinkertaista ja mekaanista suorittamista porakoneella ruuveja vääntäen. Kriittisin vaihe oli ehdottomasti ulkotolppien ja alajuoksujen saanti yhteen tasoon. Tämän kokoisessa terassissa jo pieni vatupassin heitto toisessa päässä tarkoittaa useita senttejä toisessa päässä.

Terassin laudoitus

Yläjuoksujen paikoilleen saamisen jälkeen lisäsin itsekseni seuraavana päivänä tolppien välille jämälaudoista tukivetoja yläreunoista alareunoihin terassin pinnan alle. Tämän jälkeen lautoja terassille ja ruuvinväännin laulamaan. Käytin lautojen välin mittana timpurin kynää. Lautoja oli matkanvarrella tarpeen myös vääntää suorempaan muotoon sorkkaraudalla ja vähintään kymmenen laudan jälkeen otin aina mitan lähtöpisteestä tarkastaakseni, että molemmat reunat ovat edenneet tasaisesti.

Vaikka työ oli erittäin helppoa, otti se todella paljon aikaa ja kuudenkymmenen laudan kiinnittämiseen meni koko päivä. Oma aikoinaan kalliina pitämäni (150€) AEG:n porakone oli tässä työssä täysin turha, sillä akku kului nopeammin kuin vara-akku ehti latautumaan. Jouduinkin turvautumaan appiukon Milwaukee merkkiseen Heavy Duty porakoneeseen. Olipa onni, että aiemmin suunnittelemani 9 cm leveät terassilaudat olivat kauppiaalta loppuneet ja päädyin 12 cm leveisiin.

Lopulta terassi tuli vaiheeseen, joka mahdollisti ensimmäisen saunaillan järjestämisen ja grillauksen.

Töiden taas alkaessa selkäpiitä kalvaa pelko siitä, että terassi näyttää tältä vielä ensi kesänäkin... Kaidetarpeet toki jo odottavat kulman takana tekijäänsä.

Lue myös:

comments powered by Disqus