Terassin valaistus: LED valosarja

Viedään kesän viimeisiä hyvillä säillä höystettyjä viikonloppuja, joten rentoutuminen saa odottaa pimeämpiä aikoja. Nyt on aika saada kesän viimeiset remontit tehtyä. Sunnuntai meni valoja laittaessa – sekä terassille että ratsastuskentälle ja tallille.

Valosarja

Terassille valikoitui lattiaan asennettava LED terassivalosarja, jossa oli hämäräkytkin mukana. Sarjaa sai jatkettua lisäledeillä aina kymmeneen valoon saakka. Alun perin ajattelin laittavani LED nauhaa kaiteeseen, mutta johtuen tekemieni kaiteiden muodosta, se ei ollutkaan mahdollista. Toisaalta tämä ratkaisu korostaa kaiteiden yksinkertaisia muotoja ja luo mukavasti varjoja niihin.

Paketissa oli mukana jakorasia (johon tosiaan sai 10 valoa kiinni), LED valot, hämäräkytkin ja muuntaja. Asennus oli aivan käsittämättömän helppoa, koska valoja ei tarvinnut kytkeä sarjaan toisin kuin muissa tutkimissani valoissa. Jokaisessa valossa oli 5 metrin johto, joka tuli suoraan jakorasiaan yksinkertaisella pistorasia-liitoksella. Jakorasiasta lähti 10 metrin johto, jossa oli suoraan muuntaja ja normaali sähköpistoke. Tässä ei sähkömiehen taitoja tai sertifiointeja tarvittu. Homma oli hoidettu kaikkineen (kuvien räpsintä mukaan lukien) noin tunnissa.

Asennus

Reikien poraaminen

Asensin LED valot aina noin 10 senttimetriä kaiteen sisäpuolelle ja jokaisen ristikon keskelle, jotta valot korostaisivat terassin kaiteita. Asennukseen tarvittiin myös poranterä 24mm reiälle, joka löytyi onneksi näppärästi appiukon työkaluista. Siistin reiät vielä puukolla poraamisen jälkeen.

Valojen asennus

Valot yksinkertaisesti pujotettiin reikiin johtoineen. Jotta valot olisivat mahdollisimman jämäkästi paikoillaan, lisäsin vielä kaikkien ympärille hieman silikonia, jonka kanssa painoin ne paikoilleen.

Kytkentä

Jakorasia laitettiin ruuveilla kiinni alajuoksuun ja kaikki johdot kiinni siihen. Tässä ei juuri joutunut säätämään, koska kaikki johdot olivat tosiaan niin pitkiä, että ylettyivät hienosti jakorasialle. Hieman siisteyttä sai aikaan pujottamalla johdot alajuoksujen päältä ja niputtamalla niitä paikoitellen yhteen.

Sitten vain pistorasia seinään ja valot päälle…

Hämäräkytkin

Hämäräkytkin oli paljon valoja kapeampi, joten se upposi mukavasti lautojen väliin ilman porauksia. Sijoitin sen terassin valoisampaan reunaan kaiteen ulkopuolelle, jossa se on melko huomaamaton. Kytkin kiinni jakorasiaan ja valot sammuivat…

Lopputulos

Illalla tunnelmavalaistus syttyikin itsestään noin kello . Valaistus ei ole kovin kirkas, vaan pikemminkin tunnelmallinen. Tarkoituksena on vielä laittaa jotkin kirkkaammat seinävalot näiden vaihtoehdoksi, mutta uskoisin että tunnelmavalo tulee useammin nimenomaan käyttöön.

Yhteenveto

Vahvuudet

  • Todella helpot asentaa
  • Täysin marginaalinen energian kulutus – voi todellakin pitää useimmiten hämäräkytkimen takana ja antaa palaa talviöisin
  • Hämäräkytkin mukana
  • Huomaamaton ja minimalistinen

Heikkoudet

  • Ei säätöä hämäräkytkimelle
  • Ei kirkasta valaisua kaipaavalle
  • Edit: Lukijan kommentin perusteella tein testin muuntajan virran kulutuksesta. Muuntaja kuluttaa itselläni 5W huolimatta valojen päälläolosta.

Setistä on muuten näköjään myös video netissä:

 

Edit 12.9.2013

Kirjoitin verkkokaupalle tuotearvostelun tästä valosarjasta. Led-valot.fi pyysi saada käyttää kuviani tuotekuvina, mihin tietysti suostuin. Linkittivät myös artikkelini Facebook -ryhmään ja lanseerasivat tuotearvostelu kampanjan, jossa arvotaan 100€ lahjakortteja tämän viikon aikana tuotteita arvostelleille. Mukava nähdä, että käyttäjäkokemuksia arvostetaan! Olen hankkinut yritykseltä myös tallille valonheittimiä, mutta en taida niiden osalta ehtiä enää kisaan mukaan.

Lue myös:

comments powered by Disqus