Alfred Sargent Ramsey mokkanahkaiset solkikengät

AS Ramsey tuplamunkit

Kun tein vaaterekkiprojektin DressLikeA:n kanssa, hän tuskaili ylimääräisen kenkäparin takia. Alfred Sargent oli toimittanut MTO (Made to Order) tilauksen kengät kokonaisen UK koon liian suurina. Toisaalta MTO –palvelu oli lopetettu, joten vastaavia ei enää mistään saane. Onnekseni koko ja lesti olivat itselleni erittäin hyvät. Koska kyseessä ovat uniikit ja erittäin kauniit kengät, oli ne tietysti lunastettava A:lta pois kuljeksimasta.

Ainutlaatuista kengissä on ohut yksinkertainen Dainite –kumipohja, joka tekee kengistä täysveriset talvityösaappaat. Lisäksi väri on harvinainen snuff suede mokkanahka, jossa valot ja varjot leikkivät tehden pinnasta elävän. Mokkanahka on muutoinkin maalaisen unelma, sillä ne eivät pintanahan tavoin pahastu pienestä vedestä tai kurasta. Mokkanahan voi aina harjata, pestä tai jopa hioa hiomapaperilla.

Tämän kuva: DressLikeA

Kenkänä tuplasolkikenkä (=tuplamunkki) on ehkä monipuolisimpia kenkiä. Se sopii formaalimpaankin business-pukeutumiseen mutta myös farkkujen kanssa. Mokkanahka ja kumipohja puolestaan tekevät siitä joka sään kengän.

Käsintehty reunoskenkä

Seuraava Alfred Sargentin YouTube video kertoo hienosti, mitä käsintehty kenkä tarkoittaa. Kengät valmistetaan jo sata vuotta palvelleessa tehtaassa Englannin kenkäteollisuuden sydämessä Northamptonin alueella pienissä erissä käsityöläisten toimesta.

Reunoskenkä tässä yhteydessä tarkoittaa, että pohja on sidottu kenkään reunosompeleella liiman sijaan/lisäksi. Tämä puolestaan tarkoittaa, että pohjan vaihto tulevaisuudessa on mahdollista. Hyvä nahka puolestaan hoidettuna kestää isältä pojalle, joten korkeahkon hinnan voi itselleen perusteella kenkien erityisen pitkällä elinkaarella verrattuna markettien kertakäyttöjalkineisiin.

Alfred Sargent valmistajana

Alfred Sargent on jo 1899 perustettu brittiläinen perheyritys, joka kantaa perustajansa nimeä. Pidän valmistajaa yhtenä laadukkaimmista käsintehtyjen reunoskenkien valmistajista – kun pois luetaan nelinumeroisia hintoja huutavat merkit. Omassa arvostuksessani se nousee Tricker’sin ja Crockett & Jonesin välimaastoon.

Ramsey mallin tuplamunkkeja saa netistä mustina ja tumman ruskeina pintanahalla ainakin Herring Shoes -verkkokaupasta. Tiedossani ei ole, että saako Alfred Sargentin kenkiä mistään Suomesta kivijalkakaupoista. Kommentit sen suhteen ovat tervetulleita, mikäli joku osaa korjata.

Yhteenveto

Vahvuudet

  • Siro Dainite kumipohja
  • Kaunis ja elävä mokkanahka, joka on helppo hoitaa
  • MTO – vastaavia ei tule vastaan

Heikkoudet

  • Hinta
  • Solkien piilohihnat liian löysät, jotta ylempien solkien jättäminen auki olisi esteettisesti suotavaa

Kysyessäni tuomiota puolisoltani vastaus oli: ”No nyt sä näytät ihan Saapasjalkakissalta!”

Instagram

Lue myös:

comments powered by Disqus