Kärkiraudat nahkapohjiin

Suuri osa kengistäni on nahkapohjilla. Nahkapohjien suurin etu minulle - fiiliksen lisäksi - on niiden hengittävyys. Huono puoli on, että nahkapohja kuluu. Pohjat voi toki vaihdattaa. Kulumista voi kuitenkin merkittävästi hidastaa kärkiraudoilla. Nimenomaan kenkien kärjet (ja kannat) ovat herkimpiä yleensä kulumaan - askelluksesta riippuen.

Nyt raudat kärkiinsä saivat Crockett & Jones Lowndes solkikengät.
Nyt raudat kärkiinsä saivat Crockett & Jones Lowndes solkikengät.

Kengistäni olen laittanut kärkiraudat kaikkiin paitsi mustiin ja ruskeisiin perus oxfordeihin, jotka on mukava pitää puhtaina mahdollista juhlakäyttöä varten. Tässä muutamia fiiliksiä ja ohjeita rautojen asennuksesta tuoreimpaan kenkähyllyn pariin.

Kärkirautojen asennus

Rautojen lyöminen pohjaan pelkällä vasaralla voi saada aikaan rumaa jälkeä, jos nyt onnistuu lainkaan. Tarkkana saa siis olla. Onnistuminen vaatii hieman harkintaa ja valmistelua. Itse olen käyttänyt Blakeys kärkirautoja ja ollut niihin tyytyväinen. Tämä kuvaus koskeekin nyt vain piikeillä/nauloilla kiinnitettäviä rautoja.

Tässä minun tapani kiinnittää kärkiraudat:

  • Käyttö/kulutus
  • Kärkien kostutus
  • Reikien merkintä ja teko
  • Rautojen hakkaaminen
Kärkirautojen lisäksi tarvitaan naskali ja vasara.
Kärkirautojen lisäksi tarvitaan naskali ja vasara.

Käyttö

Käytän yleensä kaikkia kenkiä ainakin viisi kertaa ennen kärkirautojen laittoa. Näin näkee mistä kohdasta kyseinen pari alkaa erityisesti kulumaan. Toisaalta kärjen pienoinen pyöristyminen ja kuluminen tekee lopputuloksesta siistimmän: Pohjasta tulee raudan kanssa tasaisempi.

Tämä kuluma tullut pohjiin reilusta tusinasta käyttökerrasta.
Tämä kuluma on tullut pohjiin reilusta tusinasta käyttökerrasta.​

Kärkien kostutus

Liekö merkitystä mutta tapanani on kostuttaa pohjien nahkaa kärjestä, jotta raudat uppoisivat pohjaan helpommin ja paremmin. Toistan saman myös reikien teon jälkeen...

Reikien merkintä ja teko

Raudat menevät helposti liian eteen. Kokemukseni mukaan oikea kohta on kutakuinkin siten, että rautojen keskimmäinen piikki asettuu aivan reunosuraan. Oikean kohdan merkintään riittää yksi hyvä vasaran napautus.
Jos rautoja lähtee hakkamaan upoksiin suoraan pohjaan, tulee hyvin todennäköisesti vahingoittaneeksi kenkiä. Siksi naskalilla on hyvä tehdä reippaat reiät valmiiksi merkittyihin kohtiin.

Tässä parissa en laittanut rautoja aivan kärjen tasolle.
Tässä parissa en laittanut rautoja aivan kärjen tasolle.

Rautojen hakkaaminen

Itse olen kokenus parhaaksi jättää kenkiin sisään lepolestit ja käyttää ensin tasona omaa reittä. Yhdellä täsmällisellä lyönnillä raudan saa jo jotenkin kenkään kiinni.

Voimaa todennäköisesti tarvitaan enemmän kuin reisi suostuu ottamaan vastaan, joten reunoksen asettaminen terävää kulmaa vasten mahdollistaa isomman väkivallan käytön. Tässä kannattaa kuitenkin käyttää vain yhtä tai kahta kovaa iskua, sillä reunos alkaa useammalla lyönnillä ottamaan uutta muotoa. Vaihtoehtoinen alusta on vaikkapa sohvan käsinoja, joka on nahkaa vasten pehmeä, mutta pitää allaan kovan pinnan.

Lopputulos

Vajaa euron panostus arvokenkiin on niitä parhaita diilejä. Suosittelen ehdottomasti iskemään raudat kaikkiin enemmän käyttöä saaviin kenkiin.

Ja jos hommaan omin käsin tarttuu, suosittelen lämpimästi naskalin hankintaa.

Kengät ovat käyttöä varten. Niitä on paljon mukavampi pitää kun säälin pohjien kulumisesta voi unohtaa!

Edelliset artikkelit:

ETUSIVU

comments powered by Disqus