Peacoat eli kipparitakki: Varusteleka x Ohituskaistalla

Kipparitakki eli Peacoat

Kipparitakki on ajaton klassikko. Merivoimia jo satoja vuosia palvellut takki on poikkeuksellisen lyhyt. Aikoinaan lyhyt takki mahdollisti matruusin kiipeämisen mastoon. Nyt se mahdollistaa modernin toimistometsurin puissa kiipeilyn tai muun luovan toiminnan. Lisää historiaa wikipediasta

Kipparitakin tunnusmerkkeinä ovat leveät kauluskäänteet ja kaksirivisyys sekä yleisimmin kuusi nappia. Kipparitakki on myös mahdollista napittaa kokonaan kiinni seitsemännellä napilla suurempia tyrskyjä vastaan. Peacoat on todella monikäyttöinen ja sopii niin puvun kuin farkkujenkin kaveriksi ongelmitta. Jos miehen pitäisi omistaa vain yksi takki, se voisi hyvin olla tämä!

Yhteistyössä: Varusteleka

Musta paksukankainen klassiko sekä sininen kukonaskel-kuvioitu peacoat​
Musta paksukankainen klassiko sekä sininen kukonaskel-kuvioitu peacoat​

Varustelekan peacoat

Taannoisella Varustelekan reissulla listasin tuotteita, jotka saattaisivat kelvata myös vaativan sartoriaalisen maun ja pakkomielteen omaavalle. Maalaiselle lafka on funktionaalisen work wearin aarreaitta. Varsinkin, jos kalliiden teknisten materiaalien sijaan autenttisuus ja hyvä hinta-laatu-suhde ovat tärkeitä. Mutta löytäisinkö minä - hifistelevä valkokaulustyöläinen - Lekasta jotain arkikäyttööni?

No kyllä! Tämä takki toimii muuallakin kuin sotalarpeissa.​
No kyllä! Tämä takki toimii muuallakin kuin sotalarpeissa.​

Varustelekan ehkä kovin bang for the buck -tuote (Miltecin nahkahanskojen ohella) on ehdottomasti klassinen Brandit kipparitakki eli peacoat. Kipparitakki on alle 60€ hinnallaan edullisempi kuin vaatturini lasku takin viimeistelystä. 

Pyrinkin itse välttämään halpaa roskaa, mitä markkinat ovat väärällään. Kieltäydyn usein myös liikelahjoista ja muista turhista ilmaistuotteista. Kun sain Lekalta sekä mustan että sinisen peacoatin ei minulle tullut mieleenkään kieltäytyä toisesta turhana, sillä nämä ovat kovaa ja pitkäikäistä beater-kamaa.

Etenkin mustan takin viimeistely ja materiaali ovat hintaluokkansa huippua.​
Etenkin mustan takin viimeistely ja materiaali ovat hintaluokkansa huippua.​

Mistä kipparitakki?

Hyvää kipparitakkia voi olla vaikea löytää. Halvat roskavaateliikkeet myyvät kyllä ohuita ylihinnoiteltuja takinreuhkoja joka kadunkulmassa, mutta tässä blogissa ei moisia käsitellä. 

Schott lienee ilmiselvin ja tunnetuin peacoat klassikko. Kahdeksan nappinen etumus ei kuitenkaan itseäni sytytä, sillä tällöin minulle ei jää ”keskimmäistä” nappia yksin kiinni napitettavaksi. Useimmiten kuitenkin haluat vain heittää takin päälle ja napittaa sen yhdellä napilla luonnolliselta vyötärölinjalta. Suomessa esim. Salainen Agentti myy Schottin klassikkoa 359€ hintalapulla.

Tämän takia haluat kuusinappisen takin. Napitus luonnolliselta vyötärölinjalta antaa takille muotoa.​
Tämän takia haluat kuusinappisen takin. Napitus luonnolliselta vyötärölinjalta antaa takille muotoa.​

Jos et siis halua marssia Varustelekaan, niin ota lento Lontooseen ja käy tsekkaamassa esimerkiksi All Saints tai Burberry. Myös Uniqlolla oli todella herkullinen malli vielä pari vuotta sitten, mutta valitettavasti tilalle on tullut muodottomampi tekele. Alle 400€ budjetissa ja koti-Suomessa kannattaa siis tsekata Varustelekan tarjonta.

Toki materiaalit useimmiten myös paranevat hinnan noustessa, mutta etenkin Branditin musta kangas on erittäin jämäkkää. Sininen on aavistuksen ohuempaa, mutta kukonaskelkuvio antaa siihen näyttävää ja miellyttävää tekstuuria. Omaksi suosikiksi jäi silti sininen.

Aavistuksen ohuemmasta kankaasta ja napinläpien työnjäljestä huolimatta sininen oli minun suosikki!​
Aavistuksen ohuemmasta kankaasta ja napinläpien työnjäljestä huolimatta sininen oli minun suosikki!​

Peacoat istuvuus

Kipparitakin malli kaipaa hyvää istuvuutta, sillä lyhyt takki paksulla kankaalla näyttää löysänä varsin turvonneelta. Toisaalta kyseessä on talvitakki, joten alle olisi mukava mahtua myös paksumpaa vaatetta.

Varustelekan kipparitakissa istuvuus mustan ja sinisen takin välillä oli todella suuri. Sininen S oli minulle hihojen pituutta lukuunottamatta täydellinen mutta musta puolestaan vyötäröltä todella leveä. Kavennutin mustaa takkia useamman tuuman ja siitä tuli juuri sopiva irtotakin tai villapaidan päälle. Sininen puolestaan on parempi kevyemmän vaatetuksen kanssa tai rakenteettoman irtotakin kanssa.

Parasta Branditin kipparitakissa oli kuitenkin sopiva hartialinja ja -leveys. Leveyttä on aina helppo muokata kunhan hartialinja on kunnossa.

Sininen istui hihoja lukuunottamatta suoraan paketista! Joku voisi haukkua kireäksi, mutta olisi väärässä.​
Sininen istui hihoja lukuunottamatta suoraan paketista! Joku voisi haukkua kireäksi, mutta olisi väärässä.​

Yhteenveto kipparitakeista

Oli aikakin saada kaappiin kipparitakki ja jopa kaksi. Aiemmat takit ovat kaikki aavistuksen pidempiä. Tämä on kuitenkin aina aavistuksen helpompi ja rennompi heittää päälle. Peacoat myös sopii melkein mihin tahansa settiin.

Varustelekan kipparitakki sinällään on ehdottoman hyvä ostos hintaansa ja budjetti ei vielä venähdä vaikka sen käyttää vaatturilla. Mieluumin muutoksineen satasen maksanut hyvin istuva takki, kuin neljänsadan muodoton juuttisäkki.

Työnjälki yksityiskohdissa on tietty aivan eri tontilla kuin esimerkiksi viime talven Tagliatoren alpakanvillatakki ostoksessani. Tagliatoren virheettömistä napinlävistä ei joutunut kynsisaksilla katkomaan langanpäitä ja muutostyötkin sisältyivät hintaan. Toki sillä hinnalla sitten saakin 15 Varustelekan takkia, joten pienet viilaukset voi hyvin tehdä itse tai teettää ompelijalla.

​

Vahvuudet

  • Hyvä klassinen yksinkertainen malli

  • Hinta vs materiaali

  • Istuvuus sinisessä - mustassa enemmän tilaa elintasolle

Heikkoudet

  • Napinlävissä katkottavia lankoja

  • Värien välinen kokoero suuri

​

Edelliset artikkelit:

ETUSIVU

comments powered by Disqus