Klassikko - Jokaisen miehen tyylikirja - Ville Raivio

Suomen tyyliskenen kiistatta mittavin taltioija Ville Raivio julkaisee pian oman eepoksensa kovien kansien välissä. Koska köyhien bloggaajien käyttäminen katalaan tuotesijoitteluun on arkipäivää, sain herkullisen tilaisuuden tutustua kirjaan hieman etukäteen sähköisessä muodossa. 

Tuliko opuksesta puiseva tietokirja vai onko tässä ainesta nimensä veroiseksi - Klassikoksi?

​

Villen tarina

Jos on tullut etsineeksi käytännössä mitään miesten tyyleihin liittyen netistä, on väistämättä törmännyt Ville Raivion blogiin ja foorumiin Keikari.com. Suurta kiusallisuutta aiheuttavasta domain-nimestä ja paikoittain täysin lapasesta lähteneestä britti-aatelis-larppauksesta huolimatta saitti kasvaa kohinalla ja on osaltaan synnyttänyt koko skenen Suomeen.

Ville on kirjoittanut pitkän joukon artikkeleja verkkoon miesten tyylistä ja oli aika selvää, että ennemmin tai myöhemmin mieheltä syntyy kokonainen kirja. Ei myöskään ollut yllätys, että kyseessä oli tietokirja, sillä Ville on selvästi pitänyt mieluisampana keskittyä teksteissään asioihin kuin itseensä.

Oli miten oli, jos jonkun pitää lusikkansa tähän soppaan laittaa, olkoon se sitten henkilö, joka näin palavasti on asiaansa vihkiytynyt. Harva vaatturikaan Suomessa pärjännee Villen tietämykselle yksittäisten vaatekappaleiden historiasta. Vastaavaa henkilökohtaista omistautumista ja palavaa intoa ei tästä maasta löydy.

Kuva lainattu: Vantaan Sanomat haastatteli Villeä kirjan tiimoilta​​
Kuva lainattu: Vantaan Sanomat haastatteli Villeä kirjan tiimoilta​​

Miesten tyylin tietokirja: Klassikko

Kyseessä on siis tietokirja. En voikaan väittää lähteneeni selailemaan kirjaa suurin odotuksin. Jos nyt ihan rehellisiä ollaan, ei mielenkiintoni yleensä riitä esimerkiksi jonkin vaatekappaleen nimen semantiikkaan. Miksi pitäisikään?

Vaikka kirjasta nämä mainitut näkökulmat insinööreille ja muille tylsille ihmisille löytyvätkin, on se selkeällä ja napakalla kappalerakenteellaan miellyttävä selailtavaksi ja siten kahvipöydällekin lojumaan soveltuva. Myös tietokirjalta odotettava ja tyyli-näkökulmasta pelätty normatiivisuus ohennetaan hyvin alun henkilökohtaisella otteella. "Raivion maksiimit” avaavat kirjoittajan näkökulmaa tyyliin heti ensisivuilla, jolloin myöhemmät estetiikan faktat saattaa suhteuttaa kirjoittajaan.

 
"Raivion maksiimit"​
"Raivion maksiimit"​

En silti olisi pahastunut, vaikka kirjoittaja olisi tuonut omaa tarinaansa ja taustaansa vahvemminkin esille. Natsat siihen olisivat varmasti riittäneet. En myöskään laiskana lukijana olisi harmistunut merkittävästi suuremmasta kuvien määrästä, vaikka niitä suhteessa tietokirjan titteliin olikin varsin mukavasti. Kuvien taso vaihteli, mutta paikoin ne olivat jopa loistavia. 

Atte Rytkönen näyttämässä mallia irtotakkien käytössä.​
Atte Rytkönen näyttämässä mallia irtotakkien käytössä.​

Jos kirjan kirjoittajana toimiikin Suomen ansioitunein miesten tyylin sähköinen lähettiläs, ei taustajoukko jää varjoon. 

Alkupuheen on kirjoittanut Vaatturimestari Sundstedt, joka miesten räätälintyön käsityöläisenä on yhtä kuin Paavo Nurmi Suomen urheiluhistorialle. Tunnelmakuvissa tyylejä esittelee Atte aka DressLikeA, joka kansainvälisessäkään menswear skenessä ei esittelyjä kaipaa. Kansikuvan on puolestaan ottanut valokuvataiteilija Ville Wikstedt, jonka ammattitaitoa ja näkemystä ei kaupallisessa kuvauksessa ole tylsytetty. 

Kansikuvan puku on muuten Vaatturimestari Sundstedin käsialaa Wikstedtille itselleen. Satuin kyseisen puvun kangasvalintaan aikoinaan paikalle hakiessani irtotakkia muutostöiltä ja annoin ääneni juuri tälle kankaalle. Mallina puvulle toimi Wikstedtin poimima kuva, joka taisi olla löydetty Raivion foorumin keskusteluista. Näin se ympyrä pienessä maassa sulkeutuu...

Kansi á la Ville Wikstedt​
Kansi á la Ville Wikstedt​

Yhteenveto

Sisällöllisesti kirja tarjoaa varmasti kaikille tyylistä kiinnostuneille selkeällä rakenteella ja otsikoinnilla syvääkin tietoa erilaisista vaatekappaleista ja niiden käytöstä. Tietokirjan rivien väleissä kertojan ääni kuiskailee hiljaa - riittävän hiljaa pysyäkseen tietokirjana. Pieni lisävääntö, vaikka joukkorahoituksen voimin, kuviin olisi tehnyt kirjasta myös visuaalisesti sisältönsä veroisen. Odottakaamme tätä ensimmäiseen englanninkieliseen painokseen!

Pitäisikö tämä ostaa? No, pitäisi. Ihan jo siksi, että yksiin kansiin on koottu tällainen määrä yhden miehen palavaa estetiikan intohimoa ja tiedon janoa vuosikymmenen varrelta ja mukana teossa on ollut myös muuta hyvää jengiä. Kirja myös poikkeaa markkinoilla olevista tietonsa määrällä ja syvyydellä.

Markkinat Suomessa tämän tyyppiselle kirjalle eivät ole niin isot, että 2. painosta kannattaa henkeä pidätellen ensijouluksi odottaa, joten turha jäädä itkemään, kun nämä loppuvat. Osta muuten suoraan Villeltä, niin jää miehellekin joku ropo palkkaa taskuun.

Kovaa kantta odotellessa...

​
comments powered by Disqus