Mittatilauspaita: Sonrisa

Mittatilauspaita

Juttu mittatilauspuvusta ja sen tilausprosessista sekä valkoisesta kauluspaidasta on kerännyt siinä määrin lukuja sekä Google osumia, että Vaatturiliikekin aiheesta innostui. Tässä siis hieman pidempi kirjoitus mittatilauspaidan tilaamisesta. Yhteistyössä Vaatturiliike Sauma.

Sonrisan paidoissa yksityiskohdat ja viimeistelyt ovat erinomaiset.
Sonrisan paidoissa yksityiskohdat ja viimeistelyt ovat ensiluokkaiset.​​

Mittatilauspaidan tilaaminen

Mittapaitoja voi myös saada netistä. Itse en kuitenkaan näillä yrityksillä ole saanut riittävää tulosta aikaiseksi. Nyt kun valmiiksi hyviä paitoja on, niin niiden mittaamisella tämäkin olisi kai jo mahdollista. Pidän kuitenkin kivijalkaliikkeessä asioinnista, koska pääsen näkemään ja hypistelemään kankaat. Lisäksi vastuu on jonkun muun harteilla.

Mittatilauspaidan tilaaminen alkaa yleensä mittauksella. Oleellisia mittoja ovat tietenkin kaulus, hartiat, rinta ja vyötärö. Kuitenkin huomiota kannattaa kiinnittää myös esimerkiksi helman pituuteen, kalvosimen kireyteen sekä kainaloaukkoon ja hauikseen. Etenkin nämä jäljemmät ovat usein henkilökohtaisia mieltymyksiä.

Sonrisan mittatilauskansio on täynnä vaihtoehtoja.
Sonrisan mittatilauskansio on täynnä vaihtoehtoja.​

Tämän jälkeen siirrytään valintojen loputtomaan maailmaan. Kannattaakin olla jo selvä visio paidasta kun valintoja lähtee suorittamaan.

Mittatilauspaidan valinnat

Mittatilauspaidassa muokattavia osuuksia on loputtomiin. Keskeisimpiä kuitenkin ovat seuraavat:

 • Kangas
 • Napit
 • Napinlävet ja -ompeleet
 • Kaulus
 • Kalvosimen malli ja napitus
 • Tasku
 • Nappilista
 • Rintatasku
 • Selän laskokset
 • Kirjailu

Muutama sana kaikista näistä...

Kangas

Kuten puvussa myös paidassa kangas on keskeisimpiä valintoja. Se sanelee myös kaikkia muita valintoja. Valkoinen ja vaalean sininen ovat aina varmat vaihtoehdot. Myös ohuet siniset raidat valkoisella pohjalla toimivat lähes missä tahansa asussa. Mutta myös tässä valintoja on paljon muitakin!

Huebscherin paitaa valittaessa kangasvalikoima ei ollut myöskään pieni. Valikoimaa taisi olla jopa enemmän kuin Sonrisalla.
Huebscherin paitaa valittaessa kangasvalikoima ei ollut myöskään pieni. Valikoimaa taisi olla jopa enemmän kuin Sonrisalla.​

Väri on vasta ensimmäinen askel. Esimerkiksi Sauman Sonrisan (ja etenkin Huebscherin) valikoimassa oli ylitsevuotava määrä kankaita jokaista väriä kohden. Paksua ja kevyttä, kuvioinnilla ja ilman sekä tietysti erilaisilla kudoksilla.

Päädyin hypistelemään perusvalikoiman ulkopuolisia Super S180 puuvillakankaita.​
Päädyin hypistelemään erikoisvalikoiman Super S180 puuvillakankaita.​​​

Päädyin jutun paidassa aivan hävyttömän kevyeen Super S180 kankaiseen vaaleansiniseen kankaaseen. Kangas ei tosin aivan mahtunut perusmallistoon. Toista vastaavaa tuskin tulen eläessäni hankkimaan, joten tämä menee tarkoin harkittuun käyttöön.

Napit

Itse pidän usein hieman paksummista napeista. Ne eivät ole yhtä helpot napittaa mutta kerran päivässähän riittää.

En ole kovinkaan innokas käyttämään kontrasteja napeissa tai niiden ompeleissa. Värin ja kontrastin voi tuoda myös hyvillä asusteilla (solmio ja taskuliina). Tässä Sonrisan mallistossa oli kuitenkin erittäin mielyttävät hillityt paksuhkot kontrastinapit, joiden reunat olivat värikkäät. Sauman Tuomo yllytti hieman vahvempaan kontrastiin tuolla CU6 napilla, joka kieltämättä näytti todella hyvältä hänen omassa paidassaan. Olin kuitenkin konservatiivi ja valitsin hieman rauhallisemman CU8 napin.

Hillityt kontrastinapit ja ompeleet olivat paidan parhaita yksityiskohtia.
Hillityt kontrastinapit ja ompeleet olivat vastoin odotuksiani paidan hienoimpia yksityiskohtia.​​

Sonrisan paidassa mielyttävä yksityiskohta oli napin ompeleiden kukonaskel. Vastaava napin ommel on käytössä myös paljon pitämilläni Borrellin paidoilla.

Nappi, ommel ja kangas - arvioikaa itse
Nappi, ommel ja kangas - arvioikaa itse​

Kaulus

Kaulusmalleja on myös moneen. On korkeaa koulusta, pitkää ja lyhyttä kauluskärkeä sekä kapeaa ja leveää kauluskärkien väliä. Kauluskärkien välin olisi hyvä olla sopusoinnussa solmion leveyden kanssa - ja vastaavasti solmion leveyden puvun kauluskäänteiden kanssa. Itse lyhyenä ja leveänä koen, että minulle sopivat leveät solmiot ja kauluskäänteet. Näin ollen myös paidoissa suosin ns. wide spread kaulusta, jossa kaulusten kärkiväli on leveähkö. Myös Sonrisan nappikaulus -vaihtoehto vaikutti oikein hyvältä!

​Aavistuksen kaareutuva ja pehmeä Sonrisan wide spread -kaulus​

Kaulusluihin kannattaa kiinnittää huomiota. Sonrisan paidassa oli päivän selvää, että kaulusluut olivat irroitettavat. Useimmissa normaaleissa paidoissa kaulusluut ovat kuitenkin ommellut kaulusten sisään. Jopa yhdessä Schoffan paidassani kaulusluut ovat ommeltu sisään, koska en ilmeisesti ole tajunnut mainita haluavani niiden olevan irroitettavat. Tästäkin paidasta poistin kaulusluut välittömästi, sillä enhän halua olla liian huoliteltu piikkisuorissa kauluksissani. 

Sonrisa button down -kaulus
Sonrisa button down -kaulus​

Muutoinkin kauluksen pehmeyttä kannattaa pohtia. Itse pidän rennosta elävästä kauluksesta. Sonrisan kaulus oli tällainen. Huebscherin paidan otin nimenomaisesti ilman tukea, koska se on lähtökohtaisesti saksalaisen jämäkkä. Myös Huebscher kuitenkin onnistui hienosti kevyessä kauluksessa pyynnöstä.

Huebscherin wide spread -kaulusten valikoimaa
Huebscherin wide spread -kaulusten valikoimaa​

Kalvosin

Keskeisin valinta on nappien sekä tuplamansetin ja kalvosinnappien välillä. Tuplamansetti on melko formaaliin käyttöön ja itse käytän ainoastaan business -pukujen kanssa. Jossain vaiheessa näitä kerääntyi enemmänkin, mutta normaalin yhden napin kevyt kalvosin on nykyisin minulle se mieluisin - ja helpoin. Tällaiseen höyhenen kevyeen kankaaseen yksinkertainen kalvosin oli selviö.

Sonrisa kalvosimia
Sonrisa kalvosimia​

Kalvosimen leveyteen kannattaa tosiaan kiinnittää huomiota. Toiseen ranteeseen voi myös jättää ylimääräistä tilaa kellolla. Itse otan molemmat kalvosimet saman kokoisina ja itseasiassa suhteellisen tiukkoina.

Huebscherin kalvosinmalleja
Huebscherin kalvosinmalleja​

Nappilista

Nappilista on merkittävä näkyvä elementti paidassa. Napit voivat olla myös pillotettu kokonaan mutta yleensä valitaan joko nappilistallinen tai näkyvä listaton napitus. Nappilista ei ole formaalimpia paitoja varten. Sen sijaan se on omimmillaan raskaampien kankaiden ja/tai nappikauluksien kanssa. Tällaiseen kesäiseen ja kevyeen wide spread paitaan nappilista ei sen sijaan sopisi.

Erilaisia vaihtoehtoja nappilistalle
Erilaisia vaihtoehtoja nappilistalle​

Muut mittatilauspaidan valinnat

Muutama lyhyt omakohtainen mielipide muista mahdollisista valinnoista:

 • Rintatasku? Ei ainakaan kynää varten… Mukava apu kuitenkin autoon astuessa kun täytyy laittaa puhelin hetkeksi johonkin laskostaessa takkia. Siihen juhlavimpaan valkoiseen paitaan? Jätä väliin.
 • Selän laskokset? Jos haluat uhrata hieman virheetöntä istuvuutta liikkuvuuden saavuttamiseksi...
 • Muoto-ommel? Kyllä kiitos! Miksi ostaa mittapaita ja tehdä siitä säkki?
 • Kirjailu? Miksipä ei. Sen voi ottaa myös huomaamattomasti johonkin sisäpintaan tai helmaan vain omaksi iloksi. Kyllä nimikointi silti hyvin sopii rentoon paitaan myös esim. rintataskuun tai kylkeen.
Nimikirjaimet voi ottaa muuallekin kuin rintataskuun tai kalvosimen reunaan.
Nimikirjaimet voi ottaa muuallekin kuin rintataskuun tai kalvosimen reunaan.​

Yksi kiinnostava muokkausmahdollisuus saattaa olla paidan kolmannen napin (ylhäältä) korkeuden määrittäminen. Pelkästään ylimmän napin avoimeksi jättäminen on kovin insinöörimäistä. Sen sijaan kaksi ylintä nappia auki vaikuttaa yleensä italialaisen gigolon asulta. Liian harvoin muistankin mainita, että kolmanneksi ylintä nappia voisi korottaa vajaan tuuman ylöspäin.

Lopputulos
Lopputulos​

Sonrisa ja yhteenveto mittapaidoista

Tämän jutun paita oli Sauman uusi mittakumppani italialainen Sonrisa. Erona muihin kokeilemiini mittapaitoihin tässä oli poikkeuksellisen kevyet tukirakenteet ja hieman kaareutuvat kaulusten muodot. Nämä saivat kokonaisvaikutelman nousemaan aiempia mittapaitojani laadukkaammaksi. Lisäksi nappien ja niiden ompeleiden detaljit olivat omaa luokkaansa. Toki hintakin Sonrisan paidalla (peruskankaalla) hyppää esimerkiksi Schoffan paidasta noin 2,5x. Fiilistelijä kuitenkin saa rahalleen herkullisen vastineen! Sonrisan paidassa oli tietty pehmeys, muotokieli ja rentous, joka aiemmista mittapaidoistani on puuttunut.

Sininen on aina varma valinta business -päivään.
Sininen on aina varma valinta business -päivään.​

Super S180 kangas todella osoitti kyntensä nyt kuumina hellepäivinä. Suomalaisen miehen perusteesi kuumana kesähäiden päivänä siitä, että kauluspaita hiostaa ja ahdistaa, ei todella pidä paikkaansa kun materiaalit on valittu oikein.

@Ohituskaistalla
@Ohituskaistalla​

Muut mittatilauspaitoihin liittyvät jutut:

Edelliset artikkelit:

ETUSIVU

comments powered by Disqus