Suomen nopein mittapuku: Sartoria Rossi

Mittapuvun tilaamisesta sovitukseen vain kaksi arkipäivää? Eihän se ole mahdollista? No ei se arkea Sartoria Rossillekaan ole, mutta mahdollista kyllä.

Korruptiokaistalla with Sartoria Rossi

Sartoria Rossi

Sartoria Rossi pystytti kivijalkansa Espan kulmille vuosi pari sitten. Kyseessä on italialainen yritys, jonka juuret ovat vaatetuotannossa 70-luvulta lähtien. Nyt Sartoria Rossilla on 19 liikettä pitkin Italiaa, Helsingissä ja Moskovassa. Hauskaa sinällään, että Italian jälkeen seuraava valinta KV-suunnitelmissa on ollut sartoriaalisen sivistyksen kehto Helsinki.

Mielenkiintoista yrityksen historiassa on, että se on toiminut mittapukuvalmistajana ja vaatturiliikkeenä vasta vuosituhannen vaihteesta. Ehkä juuri tästä syystä Rossin tuotanto on niin tehokas miltä se vaikuttaa. Liikkeiden tunnelma kuitenkin huokuu menneiden aikojen porvarillista herrain maailmaa ja puvut perinteistä klassista Italiaa.

Mitoilla Helsingin kivijalassa

Sartoria Rossi sijoittuu jonnekin Sauman ja Feren välimaastoon formaaliudessaan. Vaikka kaikista saa kaikkea, näen itse Sauman kevyiden pukujen kehtona siinä missä Harvey Specter tyyppiset power suit haalarit haetaan Fereltä. Rossin toppaukseton puku oli kevyt mutta silti vielä varsin skarppi ja vahvalinjainen.

Rossin tunnistaa erityisesti

  • 3 roll 2 kauluksesta (3 nappia, joista vain kahta käytetään),
  • leveähköistä kauluksista,
  • luonnollisista mutta vahvoista linjoista sekä
  • isoista vahvoista kuvioista kankaissa.

Vaikka valikoimassa on luonnollisesti perus valinnat lakimiehille ja pankkiireille, löytyy kangaspakoista todella mielenkiintoisia ja iloittelevia isoja vahvoja kuvioita ja värejä.

Aamutunnelmia Firenzen katoilta

Mittatilauspuku nopeasti

Sartoria Rossi lupasi minulle puvun Firenzen matkalle Pitti Uomoon. Mitat oli otettu ennen joulua, mutta kangas oli valitsematta. Matkalaukkua pakatessa maanantain lähtöä edeltävänä perjantaina jokin kolkutti takaraivossa: Kuinkakohan me ehditään saamaan puku reissuun mukaan?

Vaihdoimme mittamestari Iiron kanssa muutamat etukäteen hypisteltyjen kankaiden kuvat Facebookin messengerissä perjantai-iltana kello 18 ja Iiro ilmoitti, että voin käydä nappaamassa puvun päälleni seuraavana tiistaina suoraan Firenzen kivijalasta. Ja toden totta, tiistaina kello 16 astelin toisella puolella Eurooppaa Sartoria Rossin liikkeeseen, jossa myyjä tuli tervehtimään minua nimelläni.

Mittatilaukseen kannattaa tietenkin myös Rossin tapauksessa varata 3-4 viikkoa kankaasta riippuen, mutta selvää on, että nopeammin mittapukua tuskin mistään saa.

Vasemman hartian pieni ryppyyntyminen korjattiin kevyellä prässillä muutostöiden ohessa.

Sartoria Rossin puku, hinta ja tuomio

Puvun tilaaminen

Huikean nopeuden lisäksi puku oli erittäin onnistunut. Mitat olivat poikkeuksellisen hyvin kohdallaan ensimmäiseksi puvuksi ja jätin puvun heti päälle sovituksesta. Hihoja ja liiviä lyhennettiin vielä Suomessa.

Tilausprosessissa hieman outoa oli valintojen ”puute” tai ehkä pikemminkin vapaus. Erillistä ohjekirjaa kuvineen ei ollut, vaan halutut detaljit keskusteltiin mittamestarin kanssa ja välitettiin kirjoitettuna tehtaalle. Tämä ei ole ongelma, mikäli tietää kaikki valinnan mahdollisuudet, mutta ummikko joutuu luottamaan myyjään. Toki tämä tekee tilaamisesta helpompaa.

Omaan pukuuni pyydettiin sivukiristimiä vyölenkkien sijaan, mutta ilmeisesti tämä ei tehtaan prosessiin sopinut, sillä housut oli varustettu sen enempää kyselemättä vyölenkeillä. Muutoin valinnat osuivat nappiin ja tuo mainittukin toive oli tietoinen riski.

Valinnat ja yleistuomio

Kangasvalintani osui kovan pohdinnan jälkeen 300 grammainen Vitale Barberis Canonico s120 pehmeään villakankaaseen, joka on erittäin hyvä syys-talvi-kevät materiaali ja kelpaa pilviseen kesäpäiväänkin mainiosti. Jo valmiiksi leveää kaulusta levennettiin vielä sentillä ja paikkataskuista huolimatta alle valittiin kaksirivinen liivi.

Kokonaisuudesta tuli mielestäni erinomainen. Takki sekä housut toimivat molemmat hienosti irtoseteissä ja liivin kanssa ei jää epäselväksi, että nyt uidaan sartoriaalisen altaan syvässä ja sameassa päädyssä.

Hinta

Hyvään tyyliin ei kuulu pukujen hintalappujen verbaalinen julkinen heiluttelu, mutta artikkelin lukijaa se joka tapauksessa kiinnostaa. Näin ollen paljastettakoon, että tämän jutun puvun ovh on 1790€ ja liivi 250€. Full canvas pukujen hinnat lähtevät 1390 eurosta ja hintaan vaikuttaa käytännössä vain kangas - ei juurikaan mitkään valinnat.

Hinta ei ole halvin, mutta jos on halpaa hakemassa, niin saahan noista Dressmanistakin. Sesonkien alussa kuitenkin Rossilla on yleensä tarjouksena kaksi pukua yht 2200€, jota voi jo pitää erittäin hyvänä diilinä!

Yhteenveto

Olen erittäin tyytyväinen pukuuni. Sauman kevyiden pukujen ohella tämä on ehdoton suosikkini ja päätyy talvisäillä helpoiten päälle. Luonnollinen mutta selkeä linja hartiassa on erittäin hieno ja onnistunut. Ehkä kuitenkin isoin tekijä Sartoria Rossilta tilattaessa on kankaat, joista varmasti löytää jotain erilaista.

Plussaa

  • Kevyt ja rohkea omaleimainen italialainen tyyli
  • Todella hienot kangasvalikoimat
  • Nopea!

Miinusta

  • Ei köyhille
  • 3 roll 2 oletuksena (olisin voinut valita vain kahdella napilla, jos olisin tajunnut)
  • Kaulus prässätään melko vahvalle käännökselle
comments powered by Disqus