Mittatilauspuku: Vaatturiliike Sauma

Pääsin viimein tilaamaan mittatilauspuvun Vaatturiliike Saumasta. Tässä siis hieman kokemuksia ja tietoa mittatilauspuvun ostamisesta.

Miksi mittatilauspuku?

En tiedä kuinka monelle oikeasti istuu rekkipuku, mutta minä en ole yksi niistä. Olen lyhyt ja minulla on leveä rintakehä sekä kapeat hartiat. Mikäli ostan puvun rintakehän mukaan, näytän pikkupojalta isän vaatteissa. Jos taas hartiamitan perusteella, tulee jokin napeista singahtamaan ompeleistaan ennemmin tai myöhemmin. Mittapuku on ainoa keino räätälinpuvun ohella saada oikeasti viimeistelty ja hyvin istuva vaate.

Räätälinpuku rokottaa palkkapussia vähintään 2000€ halvemmallakin kankaalla siinä missä hyvä mittatilauspuku on vain puolet tästä. Räätälinpuku toki on väistämättä (tai vaatturista riippuen) viimeistellympi ja istuvampi. Räätälinpuku on täysin käsityötä ja taidetta.

Itselleni puku on kuitenkin työhaalari enkä haluaisi metallipajaa konsultoidessani väistellä (nykyistä enempää) työstökoneita vain pukuni puolesta pelätessä. Pidän myös melko kevytrakenteisista puvuista, jolloin (mielestäni) laatuero mittapuvun ja räätälinpuvun välillä pienenee.

Mistä mittatilauspuku?

Kyselin vinkkejä jo työmaailmaan tullessani pukeutumisopit itseäni paremmin omaksuneilta serkuiltani ja vastaus oli jo silloin selvä: Käypä jututtamassa Sauman poikia! Tajutessani millaisesta hinnasta mittapuvun osalta keskusteltiin järkytyin ja unohdin nuo neuvot. Otin mittanauhan käteen, netin auki ja tilasin ”mittatilauspuvun” itse ottamillani mitoilla ns. verkkokaupasta. Tulos oli järkyttävä! Sittemmin on testattu yhtä sun toista kepulikonstia ja kiertävää Aasian ”räätäliä”. Näistä kokeiluista ei ole jäänyt oikeaan käyttöön yhtään vaatetta. Noilla oppirahoilla olisi tullut hankittua jo silloin hyvä mittapuku. Enää en tee samaa virhettä.

Siispä kaksi nyrkkisääntöä mittapuvun ostoon: 

 1. Käytä ammattitaitoista vaatturia
 2. Panosta laadukkaaseen materiaaliin ja Full Canvas -rakenteeseen

Melkein suosittelisin mittapuvun ostossa käyttämään vaatturin palveluja. Tällöin yksi ihminen vastaa sinulle siitä, että mitat on otettu oikein ja ohjeistettu vaatteen valmistavalle tehtaalle sekä tekee ensimmäisen sovituksen jälkeen vaadittavat muutostyöt.

Toinen huomioitava tekijä mittatilauspuvun ostossa on materiaalit. Tukimateriaaleissa on liimakangastuentaa sekä irtoliina- eli Full Canvas –rakennetta. Ensin mainittu löytyy jokaisesta perus Dressman, Tiger of Sweden ja Boss –puvusta. Jälkimmäinen tekee puvusta täysin erituntuisen ja näköisen sekä hengittävän. Alla olevassa kuvassa näkyy erilaisia irtoliina –materiaaleja sekä viimeisenä oikealla liimakangastuenta. Kuvittele ero esimerkiksi taittuvassa kauluksessa näiden välillä.

Perinteinen haarniskamainen tukikangas sekä kaksi kevyempää kanvas -materiaalia. Neljäs oikealla on liimakangastuentaan. On selvää, että kaulusten luontaiset linjat jäävät liimakankaalla littanoiksi ja elottomiksi.
Perinteinen haarniskamainen tukikangas sekä kaksi kevyempää kanvas -materiaalia. Neljäs oikealla on liimakangastuentaan. On selvää, että kaulusten luontaiset linjat jäävät liimakankaalla littanoiksi ja elottomiksi.​

Kahdesta edellä mainitusta syystä päädyin Sauman palveluihin, kuten minua aikoinaan oli ohjeistettu. Sauman mittapukumallistossa oli erityisen mukavan tuntuinen kevytrakenteinen ranskalainen Sauma Private Label puku. Siihen myös kuuluu - varsin kohtuullisesta hinnasta huolimatta - irtoliinarakenne.

Mittapuvun osto: Tilausprosessi

Mittatilauspuvun tilaukseen menee noin tunti. Itselläni meni kuvia ottaessa ja muutoin rupatellessa lähes kaksi – eikä minua ihmeekseni edes vielä hoputettu pihalle. Tapaamisen tuloksena on lista valinnoista sekä nuppineuloin mitoitettu puku, jonka perusteella Saumassa vaatturi tekee tapaamisen jälkeen mittaukset ja yhdistää ne tekemiinsä muihin huomioihin. Tiedot välitetään tehtaalle, jossa luodaan kullekin asiakkaalle oma kaava.

Noin neljän viikon päästä puvun saapuessa tehtaalta on sovitus, jossa hiotaan mittatilauspuku viimeisen päälle asiakkaalle istuvaksi ja korjaukset hoituvat muutamissa päivissä. Mikäli tämänkin jälkeen asiakkaasta tuntuu, että jokin yksityiskohta jäi kaipaamaan hiomista, niin ammattiylpeä vaatturi ei asiakasta toisestakaan korjauskierroksesta yleensä pois käännytä.

Mallin valinta

Sauma edustaa useampia mittapukutehtaita: Sauma Private Label, Mabro ja Corpus Line by Wilvorst. Näistä löytyy sekä virallista business –henkeä että keveyttä. Itse olin jo aiemmin käynyt hypistelemässä malleja ja valinta oli selvä: Sauma Private Label, joka on suhteellisen kevyt rakenteeltaan. Sauma Private Label toimittajana on ranskalainen tehdas, mutta mallisto on lähikuukausina laajentumassa myös italialaisella toimittajalla.

Rakenne: Rakenteeton, puoli- vai täyskanvas?

Kerroin edellä tukimateriaaleista mutta toki vaihtoehtona on myös täysin rakenteeton puku. Itse otan ehdottomasti irtoliina -rakenteen kun se kerran on saatavilla. Seuraava kuva esittää hienosti erilaisten rakenteiden erot aina liimakangastuentaan. Rakenteettoman puvun esimerkkiä siinä ei ole.

Sauma tarjosi Private Label mallissaan vaihtoehtoina

 • Full Canvas
 • Half Canvas
 • Rakenteeton

Näistä millään ei voi liiemmin epäonnistua, kun kuuntelee vaatturin suosituksia, mutta ensimmäinen toki lienee usein se paras.

Rakenne: Puvun vuoraus

Vaikka puvun etuosan sai täyskanvas –rakenteella, oli hienoa, että vuoraus oli silti mahdollista valita puolivuorauksena. Puolivuorauksessa selkä jää osin vuoraamatta: kts. kuva ja Half Lining. Tämä tosin sulki pois ns. kännykkätaskun, joka olisi ollut mahdollista sijoittaa kylkeen, mistä puhelin ei pullottaisi.

Mallipuvun sovitus

Peruspäätösten jälkeen valittiin mallipuku, jonka pohjalta vaatturi lähtee pukua rakentamaan. Yleensä mallipuvun koko valitaan harteiden sopivuuden perusteella, mutta yllätyksekseni Tuomo lähti rintamittani perusteella isommasta koosta 50, josta sitten hartioita hieman kavennetaan. Housuissa oli valittavana hieman matalampaa ja korkeampaa vyötäröä, joihin sitten saadaan vielä lisää muutoksia asiakkaan maun mukaan.

Tässä kohtaa pitäisi sitten asiakkaan olla hereillä ja ymmärtää liikkua sekä tutkailla itselleen sopivaa istuvuutta: hihojen ja lahkeiden leveydet, käden liikkuvuus, napituspiste, yleinen istuvuus ja oma maku sen suhteen. Pyöri, tutki ja katsele eri kulmista!

Kankaan valinta

Kankaan valinta onkin sitten se yksi keskeisimmistä päätöksistä ja myös hintaan vaikuttavista tekijöistä. Sauma Private Label mallistoon kuuluu tietty perusvalikoima kankaita, jotka määräävät lähtöhinnan. Kankaan voi kuitenkin valita myös muiden kangasvalmistajien mallistoista tai jopa ostaa itse ja tuoda liikkeeseen eteenpäin lähetettäväksi. Hinnakkaampi kangas voi nostaa mittatilauspuvun hintaa useita satoja euroja lähtötasosta.

Nopean peruskangasvalikoiman selauksen jälkeen siirryimme Dormeuil:n kankaiden tutkailuun, joka sitten hyvin nopeasti tarjosikin varteenotettavia vaihtoehtoja.

Peruspukua ostavalle parhaat palat löytyvät varmasti seuraavista kuvista (myös Dormeuilin mallistosta):

Yksivärinen laadukas kangas on aina turvallinen valinta.

Dormeuil:n liituraitakankaat olivat myös oivallisen tuntuisia kunnon power suit –vaihtoehdoksi.

Kolmeen viileämpään vuodenaikaan sopii myös hieman rouheampi kangas oivallisesti.

Omassa mielessäni kuitenkin kummitteli jokin ympärivuotiseen käyttöön sopiva window pane kuvioitu kangas. Tällainen löytyikin sinisenä ja vastasi hyvin pitkälle toiveitani lopettaen etsinnän siihen.

Muut yksityiskohdat

Yksityiskohtia voikin sitten valita hyvin paljon. Näistä keskeisimmiksi nostaisin taskut. Erilaisia malleja on tähän paljon (kts. Kuva). Paikkataskullinen vaihtoehto olisi houkuttanut minua todella paljon tämän kankaan kanssa, mutta taistelin sydäntäni vastaan ja kuuntelin järjen ääntä. Olkoon tämä kuitenkin perus business-puku, joka jo näyttävällä kankaallaan on riittävän silmiinpistävä.

Myös housujen taskuille on vaihtoehtoja. Päädyin koettamaan Frogmouth –mallia, johon en ennen ole tutustunut. Sen ajatus kuitenkin kuulemma juontuu ratsastuksesta. Tämä taskumalli pysyy helpommin siististi kiinni satulassa istuttaessa. Nyt voin siis hypätä työpäivän jälkeen suoraan hevosen selkään…

Muita valittavia yksityiskohtia ovat ainakin:

 • Napit
 • Vuorikangas
 • Takataskut
 • Vyönlenkit
 • Käsitikit
 • Nimikirjaimet
 • Vyötärön malli ja housujen kannattimien napit
 • Sisävuoren taskut
 • Hihojen napitus (toimivilla napeilla)
 • Kauluksen napinläpi

Mittatilauspuvun hinta

Saumassa mittatilauspuvun hinta Full Canvas -rakenteella menee välillä 1100€ - 1400€ kankaasta riippuen. Hinta on kohtuullinen laatuun nähden, sillä useat laadukkaammat mittapuvut saattavat nousta kahden tonnin kieppeillekin. Fere tarjoaa esimerkiksi Isaiaa ja Brionia, joista saa palkkapussiaan rokottaa 2500-3500€/puku. Yleisesti ottaen liimakangastuennalla löytyy mittapukuja eri toimijoilta 800€ hinnasta lähtien. Mikäli kuitenkin hinnassa pitää päästä säästämään, niin mieluumin tinkisin kanvasrakenteen laajuudesta tai ottaisin vaikka rakenteettoman puvun, jotka lähtevät 950 eurosta Saumassa.

Tämä kyseinen puku heilahti tuosta ensin mainitusta hintahaitarista vielä jokusen satasen ylöspäin sillä kangas jouduttiin etsimään tehtaan ulkopuolisesta valikoimasta, tilaamaan erikseen ja lähettämään tehtaalle. Perusvalikoimatkin kuitenkin ovat laajat ja laajentuivat hyvin mielenkiintoisilla kuoseilla uuden italialaisen mittavalmistajan tultua

Tämä kappale lisättiin artikkeliin 29.5.2014. Syynä suuri määrä päivittäisiä lukuja artikkelilla hakusanalla "mittatilauspuvun hinta". Ilmeisesti aihe siis kiinnostaa monia!

Yhteenveto

Mittatilauspuvun ostamisessa pohdittavaa siis on paljon ja varmasti pieni sulattelu päätösten suhteen jo ennen mittaukseen menoa olisi suotavaa. Itse jäin vielä pariksi päiväksi kelaamaan tekemiäni valintoja ja niiden järkevyyttä – etenkin noiden paikkataskujen osalta.

Tuloksia ja kokemuksia tämän artikkelin ilmestymisen jälkeen:

 1. Mittapuvun ensimmäisestä sovituksesta sekä
 2. Lopputuloksesta, joka oli 5/5.

Muita artikkeleita:

ETUSIVU

comments powered by Disqus