Paidan kavennus DIY
Kauluspaidan kaventaminen itse on erittäin helppo homma, vaikka peukalo olisikin keskellä kämmentä. Nuppineuloja, valkoista lankaa, ompelukone ja silitysrauta sekä puolituntia aikaa riittävät tähän suoritteeseen. Jokainen lukija kuitenkin huomioikoon, ettei kyseessä ole ammattiompelijan tai vaatturin opas paidan kaventamiseen, vaan ompelutaidoiltaan olemattoman liikkeenjohdon konsultin DIY -tarina.
Lyhyelle mutta isopäiselle sikaniskalle ei sopivia kauluspaitoja ole juuri koskaan kaupoista löytynyt. Asiaa ei auttanut lainkaan kuntokuurin aikana karistetut kilot. Kun vaatturille oli tullut nyt kannettua jo satoja ja satoja euroja pukujen fiksauksista, niin päätin ottaa ohjat itse kauluspaitojen osalta.
Paidan kaventaminen: Kaksi tapaa
Kavennuksen voinee suorittaa kahdella tavalla:
- Kaventaminen sivusaumoista
- Darts kavennus eli joko darts saumojen syventäminen tai sellaisten luominen
Darts kavennus (kuvat Herrainpukimo)
Näistä jälkimmäinen on kaikista yksioikoisin ja tämä artikkeli kuvaa nimenomaan darts kavennussaumojen teon. Se ei kuitenkaan ole välttämättä mahdollinen ja nätti, mikäli paidassa on sivulaskokset tai laskokset ylipäätään.
Sivulaskos
Keskilaskos
Oikea leveys paidalle
Kauluspaidan oikea leveys on sellainen, ettei se istuttaessa kiristä mutta toisaalta seistessä se ei jätä isoja pusseja vyön päälle. Käytännössä oikea leveys on noin 12-20cm lisää leveimmästä kohdasta mitatulle vyötärönympärykselle riippuen halutusta väljyydestä.
Itse määritin oikean leveyden intuitiivisesti lätkimällä muutaman nuppineulan vyötärölle ja testaamalla muutaman eri asennon paita päällä varmistaakseni, ettei synny vetoja.
Laskosten merkkaaminen nuppineuloilla
Otin molemmista reunoista noin 12 cm keskelle mitan, johon lähdin luomaan laskosta. Lähdin asettelemaan nuppineuloja noin rinnan korkeudelta alaspäin kaventaen paitaa vyötärölle. Tämän jälkeen sovitus ja ompelukone pöydälle.
Ompelu
Valkoista lankaa ja yksinkertaista suoraa ommelta. Ei tuosta kai enempää voi sanoa. Helppoa, jos osaa. Itsehän tappelin ompelukoneen kanssa useampaan otteeseen näidenkin kahden vekin kanssa.
En ole vielä missään vaiheessa varsinaisesti ottanut selvää, mistä kaikista väleistä pitäisi ylälangan kulkea, joten olen todennäköisesti päätynyt sen osalta joihinkin omiin virityksiini. Mutta kyllä sieltä ommelta näytti syntyvän näinkin.
Silittäminen
Darts -laskos on erityisen helppo myös siksi, että ylimääräistä kangasta ei tarvitse leikata pois. Laskos vain silitetään suoraksi ja jätetään selkään.
Lopputulos
Lopputuloksena olikin sitten huomattavasti paremmin istuva paita. Ompelujäljen laadusta voikin sitten varmasti olla montaa mieltä, mutta eipä tuota selästä kukaan tule tarkastelemaan kun tapana ei ole töissä paitahihasillaan kulkea.
Tämä toimenpidehän ei ompelijankaan suorittamana maksa kuin 10-15 euroa, mutta eipä tuo iso työ itsekään tehtynä ole. Mainitsemassani puolessa tunnissa tekisi varmasti viisikin paitaa kun liukuhihnan saa käyntiin.
Kyseenalaista toki on, että kannattaako ylipäänsä ostaa rekistä valmispaitaa, mikäli kroppa vaatii muutoksia hihoihin tai leveyteen. Vilpitön suositukseni on tutustua mittatilauspaitoja valmistaviin yrityksiin, joita nykyään Suomessakin on jo useampia. Budjettipuolella kannattaa tutustua Herrainpukimoon ja Schoffaan. Vain parasta kaipaavalle kannattanee puolestaan katsastaa Sauma ja Fere.
Tämä kyseinen paita kuitenkin oli yksi suosikeistani. En ole missään paidassa vielä törmännyt yhtä hienosti kaartuviin kauluksiin kuin Luigi Borrelli:lla. Vaikka tulevaisuudessa kaappiin ensisijaisesti tuleekin mittapaitoja, haluan hallita tämän kavennuksen - vaikka sitten vain Borrellejakin silmällä pitäen.
Lue myös: