Arte Helsinki: Paras mahdollinen lompakko
Millainen on täydellinen lompakko? Tämä on Helsinkiläisen artesaanin Eero Arten näkemys aiheesta: Vain parasta nahkaa, 100% intohimoista käsityötä ja ehdottoman tinkimätöntä viimeistelyä.
Sain jokunen kuukausi sitten sähköpostin, jossa tiedusteltiin: Kiinnostaako sinua testata lompakkoa, joka on tehty niin hyvin kun lompakon voi tehdä? Muutama viikko sen jälkeen ihmettelin käsissäni teosta, joka muutti käsitykseni laadukkaasta nahasta ja tinkimättömästä viimeistelystä.
Kun ihmettelin, ettei jäljessä näy mitään ”perinteisiä käsityön virheitä”, oli vastaus ehdoton: Se on kuluttajan vedättämistä, jos tekee tuotteita myyntiin eikä tee niistä niin laadukkaita, kun vaan suinkin pystyy. ”Toi on ihan hyvä" ei riitä, aina voi tehdä paremmin.
Näin syntyi minun lompakkoni:
Kuva ja video: Arte Helsinki / Milena Rinne
Paras lompakko
Itselleni tärkeintä lompakossa on ohuus, kestävyys ja patina. Mutta uutena asiana kohtasin nyt materiaalin tärkeyden. Laadukas nahka tuo täysin uuden merkityksen patinalle. Natural perusnahka patinoituu kuluneen ruskeaksi kuin puinen rustiikkinen leikkuulauta. Mutta esimerkiksi tämän lompakon laadukas Barenia patinoituu nopeasti syväksi ja eläväksi uniikiksi ulottuvuudeksi, joka jatkuu kaukaisiin syvyyksiin pintansa alle kuin syvä peilityyni metsälampi auringonlaskussa.
Lompakko saapui tasaisena ja koskemattomana - taittamattomana. Sen viimeinen työstö oli jätetty uudelle ja viimeiselle omistajalleen - minulle.
Malli on niin pelkistetty, että kaikki mahdolliset virheet ovat näkyvillä - tai olisivat mikäli niitä olisi. Lompakko on viimeistelty niin ärsyttävän hyvin, että edes jotain rakentavaa tuotteesta löytääkseen, joutuisi keksimään päättömän langan: Huomaatteko, että reunojen tikkauksissa näkyy kahden piston verran lankaa rinnakkain? Mitään muuta asymmetriaa ei lompakosta löydy.
Pienempi logo voisi tehdä vielä enemmän oikeutta lompakolle, mutta tällainen on käsittääkseni tekeillä ja tilaustyönsä saa toki jokainen haluamallaan tavalla räätälöidä.
Arte Helsinki
Arten tarina lähtee halusta tehdä parempaa. Nahan työstö sai alkunsa kun hinta-laatu-suhteelta järkeviä kellon rannekkeita ei verkosta löytynyt. Heräsi ajatus: Osaan tehdä tuon itsekin - ja paremmin. Pian Arte Helsinki sai alkunsa. Käsityöläisyys ja DYI-henki on Eerolla verissä. Lienee siis todennäköistä, ettei Arte Helsingin ainoiksi tuotoksiksi jää nahkatyöt.
Miehen päivätyöt muodostuvat valkokaulus-istumisesta, joten entisestä suutarin kisällistä ei ole kyse. Tarina on nimenomaan siksi innostava: Kaiken voi oppia ja tulla mestariksi kun on intohimoa, päättäväisyyttä ja sitoutumista.
Arte Helsinki: Materiaalit
Sain vapaasti suunnitella lompakon ja materiaalit. Luotin Eeron asiantuntemukseen nahoissa ja ehdotin lähinnä värimaailmaa. Halusin pintanahan, joka patinoituu, ja tehosteväriksi ja sisänahaksi oranssin. Tulos oli äärimmäisen kaunis.
Nahka materiaalina olivat pinnassa ruskea Barenia ja sisällä oranssi Chevre crispe.
Barenia on maailmankuulun Tanneries Haasin tuote. Sen erikoisuutena on se pinnan herkullisen pehmeän tuntuma. Parkitsemisessa nahka liotetaan öljyissä, jolloin pinta saa kuuluisan vähän öljyisen ominaisuutensa. Vesi haihtuu pinnasta imeytymättä ja nahka patinoituu iän myötä, vaikkei kyseessä olekaan kasviparkittu nahka.
Barenia on kuuluisa Hermes -muotitalon takia - ja he ovat tunnettuja Bareniasta. Tanneries Haas on itseasiassa nykyään Hermeksen (pääosin) omistama ja näin sen myynti on pitkälti Hermeksen kontrolloimaa. Sekä Hermeksen että Tanneries Haasin historia pohjautuu satuloiden ja valjaiden valmistukseen ja siksi useimpiin muotitaloihin verrattuna nahan laadullinen merkitys on aivan omalla tasollaan Hermeksen toiminnassa.
Oranssi nahka on ranskalainen Chevre Crispe. Tämä nimenomainen nahka on Alran S.A.S France:n tuote, jonka historia Tanneries Haasin tavoin ulottuu viime vuosituhannen alkuun saakka. Chevre Crispen tunnusomaisena piirteenä on sen syykuvio. Erikoisuutena parkitsemisprosessissa käytetään Mimosan öljyä ja pinta silotetaan korkilla.
Langat ovat ranskalaiselta Fil Au Chinois lankatehtaalta. Yritys on saanut alkunsa jo Napoleonin aikoina, kun ranskassa kaikki itämaiset tuotteet olivat eksoottisia ja kiinnostavia. Kiinasta tuotettiin silkkiä rikkaille (fil au chinois = ”Kiinan johto") ja tehdas sai alkunsa. Tässä tapauksessa käytössä ovat tietysti tehtaan pellavalangat. Ne valmistetaan kiertämällä 4 rihmaa kierteelle ja vahataan kiiltäviksi ja kiinteiksi. Lopputuloksena on lanka, joka ei rispaannu käytössä oikeestaan yhtään.
Arte -lompakon tarina ei siis rajoita vain mieheen ja käsityöhön valmistuksen osalta, vaan koko tuotantoprosessiin materiaaleista lähtien.
Hinta määräytyy luonnollisesti hyvin paljon materiaalien mukaan. ”Normaali” lompakko pyörii parinsadan euron nurkilla, mutta alligaattorin nahalla pääsee summan tietenkin tuplaamaan. Oma mielikuvani hinnasta on jopa alhainen. Ison muotitalon brändiin voi helposti upottaa saman ja saada tehdasvalmisteisen, tarinattoman ja varmasti vaatimattomammin viimeistellyn tuotteen.
Yhteenveto
Toiset tuotteet ovat hyviä siihen hetkeen ja tarpeeseen - toisten tiedät kulkevan mukanasi loppuelämän. En olisi ottanut korruptiopakettia vastaan, jollen uskoisi tämän olevan elinikäinen kumppani. Kauhtuneita nahkalättyjä löytyy jokaiselta mieheltä kaapeista, kun vanhan lompakon on halunnut päivittää tuoreempaan. Mitä jos lompakko vain paranisi ajan myötä? Kun sinä kauhdut ja rypistyt ja ihosi kuivuu, lompakkosi on ikääntynyt kanssasi vain kaunistuen.
Hieno tuote hienolla tarinalla, jonka kerron ilolla eteenpäin.