Partahöylä

Perustuuko perinteisen klassisen partahöylän (safety razor) viehätys herraskaiseen kuvitelmaan menneiden aikojen loistokkuudesta vai oikeasti parempaan ajotulokseen? Lähdin ottamaan asiasta selvää!

Compliments of Executive Shaving​
Compliments of Executive Shaving​

Perinteisestä partahöylästä perinteisempään

Olen aikanaan testaillut kaikki maailman Mach kolmoset ja vastaavat. Nytkin kaapista löytyy jokin patterilla varustettu värisevä kasettiteräinen ylihinnoiteltu partahöylä. Näiden kanssa saadut ajotulokset ovat kuitenkin olleet aina suhteellisen heikkoja ihon ärtyessä. Siksi olen vuosia käyttänyt lähinnä vain trimmeriä.

Olen pitkään harkinnut klassisen partahöylän eli safety razorin testaamista ja kunnollisiin ihonhoitotuotteisiin perehtymistä, mutta en ole saanut aikaiseksi. Kun Executive Shaving kysyi haluaisinko testata heidän tuotteitaan, ei tarvinnut kahdesti miettiä.

​

Klassisen partahöylän käyttö

Perinteisen partahöylän osalta odotukset olivat korkealla tuloksen suhteen mutta käytön helppoudesta olin huolissani. Onhan markkinoinnilla luotu mielikuva modernien kasettihöylien helppoudesta.

Tarkoitukseni oli hieman perehtyä ajotekniikkaan ennen ensimmäistä ajoa. En kuitenkaan saanut aikaiseksi. Lopulta vain hieraisin saippuaa poskeen ja lähdin testaamaan höyläystä. Äkkiä tunsin itseni aika typeräksi: Miksi tähän olisi tarvinnut netistä ohjeita hakea? Safety razor on aikanaan saanut nimensä ihan syystä. 

Ajojälki oli paljon parempi mihin olen tottunut! Samalla varsinainen rasitus iholle oli triplakasettiteriä pienempi, joten iho ei vaikuta ärsyyntyvänkään yhtä helposti. Klassisen partahöylän vaihtoterät ovat edullisia ja ne tulevat isoissa paketeissa. Näin ollen niiden vaihtokin lienee tiheämpää kuin kalliiden brändättyjen kasettiterien ja näinkin ajojälki pysyy tasaisena.

Testattu The Braveheart partahöylä oli todella jykeä ja muotoilultaan karun kaunis - puhtaan funktionalistinen.

​

Vaihtoteräisen partahöylän ekologisuus

Ohuet vaihtoterät ovat helppoja vaihtaa ja ne luovat paljon vähemmän roskaa kuin kasettiterät. Yhden ainoan Mach3 kasettiterän hinnalla saa 50kpl vaihtoteriä perinteiseen partahöylään. Näin ollen ratkaisu vaikuttaa paljon kestävämmältä metallirunkoineen ja vaihtoterineen kuin muoviset modernit viritelmät.

Yksi ekologisuuden kysymysmerkki saattaa olla partasudin karvavalinta. Ottaako mäyränkarvaisen vai synteettisen? Joka tapauksessa partasuti lienee parempi ratkaisu myös luonnon kannalta kuin painekaasuvaahdot. Itse päädyin pienen pohdinnan jälkeen synteettiseen sutiin.

​

Ihonhoitotuotteilla tehoa ajoon

Näihin pitää perehtyä vielä tarkemmin, mutta selvää on, että ihon öljyäminen, lämmin sauna ja hyvällä saippualla ajo tämän jälkeen takaa miellyttävimmän tuloksen. Executive Shavingin paketissa tuli mukana myös heidän oman brändin pre-shave öljy, saippua sekä after shave rasva

Pre-shave öljyn sekä saippuan molempien tuoksu oli todella mahtava. Vaikka en ole kova hajusteiden käyttäjä, nosti tämä pieni yksityiskohta ajonautinnon pelkästä pakkorutiinista elämykselliseksi.

​

Yhteenveto

Kyllä, klassinen partahöylä voittaa kasettiterät!

Olen kuitenkin täysin selvästi viehtynyt teknisten seikkojen ulkopuolelle menevistä asioista: ekologisuudesta ja kestävyydestä, tuoksuista ja elämyksellisyydestä sekä nostalgiasta. Samasta nostalgiasta, joka saa minut kuuntelemaan musiikkini LP levyltä sekä käyttämään nahkapohjaisia kenkiä. 

Siitä, ovatko nämä oikeasti relevantteja tekijöitä kulutuspäätökselle vai turhia fiilistelyjä, voidaan olla montaa mieltä. Mutta minulle ne riittävät. Ja miksi eivät riittäisi? Eikö elämän kauneus pitäisi kyetä löytämään myös sen pienimmistä arkirutiineista?

​
comments powered by Disqus