Pikkutakki

Pikkutakki eli irtotakki

Kuten useimpien, minunkaan työni ei nykyään vaadi pukua. Monipuolinen irtotakki riittää useimpiin tilanteisiin. Monipuolisin irtotakki on sininen. Jos kaapissasi on paikka vain yhdelle bleiserille, tässä ohjeet täydellisen hankintaan.

Jostain syystä kaikki omatkin irtorotsihankkintani ovat kohdistuneet hieman eksentrisempiin vaihtoehtoihin. Sininen on vaikuttanut tylsältä. Typerää! Oli aika korjata asia ja hankkia se yksi kaapin peruspilari: täydellinen irtotakki.

​
Yhteistyössä​
Yhteistyössä​

Täydellinen pikkutakki

Täydelliseen vaatekaapin peruspilariin on kolme kovaa hyvää vaihtoehtoa:

  1. Jykevämpi flannellinen tumma irtotakki

  2. Kesäisempi kevyt sininen pikkutakki

  3. Bleiseri eli klubitakki

Ensinmainittuun löytyy erinomaisia ready-to-wear vaihtoehtoja esimerkiksi Saumasta, mutta päädyin kevyempään. Halusin ympärivuotiseen käyttöön soveltuvan monitoimitakin. Täydellisyys puolestaan vaati mittatilausta. Kevyt toppaamaton takki vaatii erinomaisen istuvuuden näyttääkseen hyvältä.

Myös bleiseri eli klubitakki metallisilla - yleensä kullanvärisillä - napeilla on varsin monipuolinen irtotakki. Ei kuitenkaan monipuolisin. Valitsinkin omaan takkiini ruskeat napit, jotka antavat hieman klubitakkimaista vaikutelmaa.  

​

Nämä tekijät muodostivat lopulta täydellisen takin reseptin:

Pehmeä hartia irtotakissa

Hartioiden kiitoratatoppaukset sopivat formaaleihin business-tilanteisiin, mutta monipuolisesta käytöstä ei voi puhua. Esimerkiksi farkkujen kaveriksi kaivataan hyvin rentoa ja pehmeää hartialinjaan.

Toisaalta erinomaisesti istuva takki on täysin skarppi muodollisimpiinkin tarpeisiin myös ilman dallas-toppauksia.

Siksi täydellinen sininen irtotakki on toppaamaton tai enintään hyvin kevyesti topattu hartioista.

Jos tykkäät topatusta hartiasta, se on täysin ok. Älä kuitenkaan odota tällaisen takin olevan rento ja hillitty vapaammissa tyyleissä.

​

Irtoliina-rakenne

Tukirakenteen pitää olla irtoliina eli half-canvas tai fully canvassed. Piste. Period. Ei mitään liimatuettuja! Jos et halua hikoilla kuin saunassa.

Kanvas-rakenne myös antaa yllättävästi ryhtiä takkiin, jossa hartiatoppaukset on täysin jätetty pois. Hyvä irtoliina muotoilee jopa hartialinjaa

Omaan takkiini tuli full-canvas, joka tekee takista hyvin ryhdikkään rennosta leikkauksesta huolimatta.

Takki on myös vuoraamaton, mikä tekee siitä todella kevyen.​
Takki on myös vuoraamaton, mikä tekee siitä todella kevyen.​

Pikkutakin kangas

Oikea kangas on tietenkin villa. Ei sillä, etteikö puuvillainen irtotakki olisi loistava kasuaali valinta. Mutta villainen pikkutakki sopii kaikkialle ja kaikkeen.

Paras väri lienee lähtökohtaisesti tumman sininen. Omaan takkiini valitsin aavistuksen perinteistä tumman sinistä vaaleamman todella kevyen Delfinon kankaan, joka sopii oikeastaan kaikkialle ja jopa paremmin kuin täysin tumman sininen - paitsi hautajaisiin.

​

Irtotakin yhdistely

Yksirivinen sinisen pikkutakki on vaatekaapin peruspilari johtuen erityisesti loputtomasta yhdistelyn mahdollisuudesta.

Sininen takki menee loistavasti lähes kaikkien värien kanssa, joskin vihreään yhdistely saattaa olla hieman haastavampaa. Tumma sininen toimii mahtavasti harmaiden, ruskeiden ja vaaleampien sinisten sävyjen kanssa.

Business formal

Vaikka tarkoituksena oli hankkia vain irtotakki ja valinnat tehtiin sen pohjalta, en kyennyt sivuuttamaan housujen hankintaa takin kaveriksi samasta kankaasta. Irtotakki muuttuu siis myös puvuksi, joka sopii vaikka isommankin yrityksen hallitus-sparraukseen tarvittaessa.

Irtotakki vai puku: Täydellinen pikkutakki toimii molemmissa​
Irtotakki vai puku: Täydellinen pikkutakki toimii molemmissa​

Business casual

Yhdistä sininen irtotakki keskiharmaisiin suoriin housuihin, mustiin oxfordeihin, valkoiseen paitaan sekä siniseen solmioon ja olet valmis lähes jokaiseen business tapaamiseen Suomessa.

Summer dandy

Valkoiset housut, mokka-loaferit, sininen irtotakki ja liian auki napitettu vaaleansininen paita tekevät sinusta kesän kovimman dandyn. Mikäli partasi ei ole vielä alkanut kasvaa ja ruumiisi rappeutua, siirry seuraavaan kohtaan!

Tai sitten hieman hillitymmin valkoisella paidalla ja vaalean sinisillä housuilla...​
Tai sitten hieman hillitymmin valkoisella paidalla ja vaalean sinisillä housuilla...​

Farkut ja pikkutakki

Olet IT-asiantuntija tai menossa Ruotsin laivalle? Okei, voit yhdistää irtotakin farkkuihin. Toistan: irtotakin. Et puvun takkia dallas-toppauksilla ja liituraidoilla.

Jos todella tarvitset irtotakin farkkujen kanssa yhdistettäväksi, valitse rotsi, jossa on paikkataskut. Nämä tuovat rentoutta ja mahdollistavat hyvin käytön myös farkkujen kanssa. Suosittelen!

​

Yhteenveto

Jos Tyylit.fi ohjeistus täydellisen vaatekaapin hankintaan ei yhdellä kertaa puhuttele (suosittelen vilkaisemaan) ja jostain on aloitettava, lienee täydellinen pikkutakki oikea kohde.

Oikein valittu irtotakki sopii lähes joka tilaisuuteen. Valitse siis huolella. Kolmen huonosti istuvan ja huonosti yhdisteltävän takin hinnalla saat todennäköisesti sen täydellisen.

Tässä muistilista:

  • Sininen: tumma tai keskisininen

  • Villakangas ja irtoliinarakenne

  • Pehmeät hartiat (mahdollistaa myös rennomman käytön)

  • OPTIO: Paikkataskut rentoon olemukseen

comments powered by Disqus