Poimintoja Designtorilta: Alpa Casual, RCM Roots Cultural Movement ja Huhtadesign

Sunnuntaipäivä jaettiin kolmeen osaan: yhden karsinan seinän purku, kenttämestaruuskisoissa käyminen Kangasalla sekä Designtorilla käynti Tampereella Sorin aukiolla. Jälkimmäinen oli itseäni eniten kiinnostava aktiviteetti. Mieltä lämmittää nähdä suomalaisia pienyrityksiä, jotka pyrkivät luomaan laatua ja designia, sillä liian usein sen perässä saa nykyään suunnata ulkomaille. Seuraavat tuotemerkit tai tuotteet vangitsivat oman katseeni - valitettavasti kamerana mukana oli vain puhelin.

Alpa Casual

AlpaFinlandia valmistaa tuotteensa Alpakan villasta Perussa - materiaalin alkulähteillä. Yrityksen taustalla on nuori maailmanmatkaaja, joka vakuuttui Etelä-Amerikan retkellään Alpakan villan lämmöstä ja pehmeydestä. Mallistot Alpa Casual Women ja Alpa Casual Men ovat rentoa ja epämuodollista pukeutumista. Torilla katseeni vangitsi malli "Snobi" mutta mallistosta löytyi erittäin hyvännäköinen pelkistetty crew neck, joka voisi olla todella mielenkiintoinen vaihtoehto syys- ja talvipukeutumiseen kevyempien takkien alle vapaa-aikana ja tallille.

Alemman kuvan lähde: AlpaFinlandia

RCM - Roots Cultural Movement

RCM kiinnitti huomioni sinisellä O´HOI JACKET parkalla. Yritys valmistaa kaikki tuotteensa hampusta ja pyörittää hyväntekeväisyysprojektia Ugandaan. Projektille voi myös lahjoittaa rahaa ja 50€ lahjoituksia vastaan yritys antaa ilmaisen RCM T-paidan. Tuotanto on Kiinassa ekologisille pienerille erikoistuneessa tehtaassa.

Huhtadesign

Miesten tarjonta oli tietysti melko pientä. Muutoin kiinnitän itse yleensä huomiota nahkatuotteisiin ja naisille suunnatusta tarjonnasta näin ollen mieleen jäi lähinnä Huhtadesign laukut.Myyjä osasi kertoa tuotemerkin takana olevan Lahtelaisen yrittäjän, joka paitsi suunnittelee tuotteet myöskin tekee ne käsin. Suhteessa tähän tietoon pidän Huhtadesign -laukkuja erittäin edullisesti hinnoiteltuina malliston hintojen liikkuessa välillä 150 - 300€.

Suomalainen design ja vaateteollisuus

Monet ekonomistit uskovat tulevaisuudessa keskihintaisten tuotteiden vähitellen kuolevan pois halpatuotannon syödessä markkinat. Toisaalta jo nyt voidaan nähdä, että premium- ja käsityötuotteiden kysyntä on Euroopassa kasvanut. Esimerkiksi Crockett&Jones -myymälässä Lontoossa myyjä kehui Englannin premium -kenkävalmistajien tehtaiden käyvän kovempaa kuin koskaan ennen. 

Suomessa tuntuu, että useimmat merkittävät kotimaiset vaate- ja kenkävalmistajat ovat hiljalleen ajatuneet tähän mainittuun keskihintaisten ja -laatuisten tuotteiden kastiin viimeisten vuosikymmenien aikana. Toivottavasti näiden Designtorilla olleiden yritysten joukosta ainakin osa löytää oman niché -markkinansa tästä laadun arvostuksen uudelleen kasvusta.

comments powered by Disqus