Puvun housujen lyhennys

Uudet housut tarvitsevat aina väistämättä lyhennyksen oikean pituuden saavuttamiseksi. Yleensä tapanani on ollut viedä uudet vaatteet vaatturille lyhennettäviksi. Nimenomaan vaatturille ompelijan sijaan, koska arvostan ammattitaitoisen vaatturin (Tampereella etenkin Kirsi Aho ja Jukka Sundstedt) kriittistä näkemystä vaatteiden istuvuudesta.

Aina aikaa ei kuitenkaan ole lähteä kiikuttamaan vaatteita muualle, joten olen pyrkinyt tekemään yksinkertaisempia muutostöitä myös itse. Vasta tilattujen irtohousujen (kts. aiempi kirjoitus) saavuttua, ajattelin hoitaa homman nopeasti itse. Kuvallisten ohjeiden löytäminen netistä oli kuitenkin yllättävän hankalaa. YouTube -videoita on toki paljon, mutta niistä on hankala erottaa esimerkiksi piilo-ompeleen tekoa - joskin totesin liimanauhan lopulta fiksummaksi.

Oikean mitan määrittäminen

Jostain käsittämättömästä syystä suomalaisille vaatemyyjille ja naisille on opetettu, että miehen puvun lahkeen kuuluu lähes laahata maata ja pussittaa kuin räppärillä. Sopiva lahje laskeutuu kengät päälle edestä juuri sen verran, että kankaaseen tulee yksi kevyt laskos eteen.

Hyvä esimerkkikuva mielestäni on seuraava:

1. Ratkominen

Valitettavan monet housut ovat jo valmiiksi viimeistelty lahkeista, vaikka on hyvin epätodennäköistä, että housut todella istuvat valmiina. Ratkomiseen vanhalla ja tylsällä ratkojalla voi mennä yllättävän kauan aikaa. Oma ihannevalintani ratkojaksi olisikin yksinkertaisesti Safety Razor terä.

2. Lahkeen lyhentäminen

Olettaen, että oikea mitta ainakin toiseen lahkeeseen on mitattu, voi lahkeen leikata n. 5cm halutun mitan alapuolelta. Itse jätän kunnollisen varan siltä varalta, että jossain vaiheessa laitan housut kiertoon eteenpäin tai makuni lahkeenpituudesta muuttuu.

Leikatun lahkeenreunan huolitteluun riittänee tiheä siksak, jos saumuria ei ole. Eihän tuo nättiä ole, mutta piiloonhan se jää. Hyvät kuvat aiheesta löytyvät täältä: Huolittelu. Edit 2015: Onneksi olen nyt myöhemmin saanut kotiin saumurin, joten tämäkin varsin ruma huolittelu saatiin korjattua!

3. Alisuunnauhan (kanttinauhan) ompelu

Kanttinauha lahkeessa lisää housujen kestävyyttä erittäin paljon ja se kannattaa aina laittaa lahkeiden alareunaan. Itse tein ensin käännökset lahkeisiin ja silitin käännökset selvästi näkyviin. Käännösten mitoissa kannattaa olla tarkka ja esimerkiksi mitan ottaminen sisäsaumasta haaroista lahkeisiin lienee hyvä tapa varmistaa, että molemmat lahkeet tulevat varmasti saman pituisiksi.

Kun käännös on näkyvissä, voi kanttinauhan ommella melko huolettomasti ompelukoneella varmistaen, että käännöksen ja kanttinauhan alareuna kohtaavat. Kanttinauha saa myöhemmin jopa näkyä hieman lahkeen alta, jolloin se altistuu ensimmäisenä rasituksille. Tämän hienosäädön kuitenkin voi tehdä ompelun jälkeen silitysraudalla.

4. Käännöksen liimaus sisälahkeeseen

Tämä vaihe perinteisesti tehdään piilotikillä, mutta muista housuista esimerkkiä etsiessäni huomasin, että ainakin vaatturini on käyttänyt lyhentäessään liimanauhaa. Tämä osoittautuikin todella helpoksi ja nopeaksi konstiksi.

Nauha sisäpuolelle käännöksen väliin ja silitysraudalla käännös kiinni. Tässä vaiheessa kannattaa kiinnittää huomiota kanttinauhan jäämiseen aivan taitoksen alareunaan tai jopa puolimilliä sen alle, kuten kohdassa 3 mainittiin.

Yhteenveto

Lyhennys on helppo tehdä jopa ensikertalaisena ja eniten aikaa vaiheista taisi viedä ratkominen. Oheiset ohjeet tuskin ovat täydelliset tai edes kaikin osin oikein, mutta näin omat housuni lyhenivät.

Työn valmistuttua pitikin jo lähteä työreissuun, joten vedin vaatteet päälle ml. kyseiset housut. Salkku kouraan ja kengät jalkaan... viimeinen vilkaisu peiliin... toiseen lahkeeseen muodostui oikein nätti single-break, kun taas toinen lahje kaksi senttiä liian pitkä. Housut nurkkaan ja toinen lyhennys työreissun jälkeen. Sitä mittaa kannattaa todella käyttää! Ensimmäisellä kerralla typeryyksissäni luotin siihen, että voin vain verrata käsin sisäsaumat yhtä pitkiksi - ei kuitenkaan vielä näillä ompelijan taidoilla.

Edit 12.9.2013

Artikkeli jaettiin myös Tyyliniekka -blogissa. Kahdessa kommentissa tuli palautetta liimanauhan käytöstä ja ettei se sovi hyvien tapojen mukaiseen housujen lyhentämiseen piilo-ompeleen sijaan. Suosittelenkin toki housujaan lyhentävien tuon opettelemaan. Kannattaa huomioida tämän olevan Tee-Se-Itse -ohjeistus nopean ratkaisun saamiseksi.

Edit 13.11.2013

Blogiin tuli alle palautetta kuvissa nähtävästä viimeistelyn jäljestä. Palaute lienee aiheellista, sillä minulla ei ole mitään käsitystä kuinka esimerkiksi lanka tulisi pujottaa kaikista niistä pienistä hakasista koneessa saati että ymmärtäisin millaisia ohjelmia koneessa on. Tämä on vain tarina konsultista, jolla ei ollut aikaa lähteä käymään vaatturilla.

Jotta lopputuloksen jäljestä ei jää epäselvyyttä, nappasin vielä alle kuvan housuista nyt muutaman kuukauden käytön jälkeen. Liimanauha tekee aivan alalahkeesta hieman jäykän, mikä haittaisi laskeutuvuutta, mikäli housut olisivat perinteisesti suomalaisittain lahkeistaan pussittavat. Pidän kuitenkin päällepäin lopputulosta tyydyttävänä ja housutkin ovat saaneet käyttöä. Lähtökohtaisesti housut kuitenkin myös tulevaisuudessa menevät ensin vaatturille.

Lue myös:

comments powered by Disqus