Sininen grenadiinisolmio tilaustyönä: Sam Hober

Mistä ostaa grenadiinisolmio?

Jo pitkään shoppausholismini pinnan alla on kuohunut grenadiinisolmion himo. Tämä entisestään yltyi, kun Arcuri Cravattella antoi DressLikeA:n kautta alennuskoodin. Myöskään Viola Milanon kuukausi sitten aloittamasta hehkutuksesta 6-fold grenadiinien lanseerauksesta ei auttanut.

Ennen päätöstä solmion toimittajasta halusin kuitenkin vielä tutkia Sam Hoberin tarjonnan, jonka testaamista olin jo pitkään pohtinut. Sam Hober on perheyritys, jossa isä David (jenkki) omaa taustan vaateteollisuudesta ja vaimo Noi (Thaimaa) silkkiteollisuudesta – Sam on pariskunnan yksi lapsista. Solmiot tehdään käsin täysin asiakkaan tilauksesta (bespoke). Yrityksen nettisivuilla valitaan vain kangas ja tämän jälkeen tarkemmat neuvottelut voi käydä sähköpostitse.

Suomesta grenadiinia saa varmasti Bulevardin putiikeista (katsastaisin ainakin Vaatturiliike Sauman) ja Schoffasta, mutta halusin tällä kertaa tilaustyön omien mieltymysteni mukaan. Sam Hober osoittautui myös karvan verran muita edullisemmaksi, vaikka kyseessä oli täysin tilaustyö. Tulleineen ja alveineen solmion hinta jäi alle sadan euron.

Solmion rakenne

Valitsin kankaaksi yksinkertaisen sinisen garza fina grenadiinin, joka sopii arjesta juhlaan. Rakenteen suhteen kuitenkin pohdinta kesti hieman pidempään. Ajatuksen tasolla minua houkutti rakenteeton 6-fold solmio, jossa solmion sisässä ei ole tukikangasta (unlined), vaan solmio on taiteltu perinteisin menetelmin itsensä sisään moneen kerrokseen. David kuitenkin vastusteli tätä ratkaisua, koska kertoi grenadiinin ryppyyntyvän ja venyvän hyvin nopeasti tällaisessa rakenteessa – varsinkin kun kerroin suosivani Prince Albert –solmua solmiossa (double-FiH). Hyväksyin Davidin näkemyksen ja sovimme 4-fold rakenteesta sekä vuorikankaan käytöstä.

Solmio kuitenkin jätettiin kärkensä osalta vuoraamattomaksi (untipped) ja reunat viimeisteltiin käsin (hand-rolled-edges) mikä toi hieman lisähintaa. Lisäksi solmun kohdan leveys solmion osalta sovittiin aavistuksen normaalia leveämmäksi, jotta myös normaali englantilainen solmu (FiH) toimisi sen kanssa.

Leveydeksi määriteltiin 8,5 cm ja pituudeksi 150cm. Pituuden valitsin sellaiseksi, että Prince Albert solmun kanssa, ohut pää roikkuu leveän kanssa samalla korkeudella ja Four-in-Hand solmun kanssa jopa hieman sen alapuolella. Pituus on normaalia pidempi eikä välttämättä suositeltava mutta sellainen minkä halusin.

Toimitus ja pakkaus

Toimitus kesti noin kolme viikkoa posteineen, mitä en pidä pahana aikana. Tullit piti Suomen päässä maksaa, mutta se onnistui netissä helposti ja paketti oli seuraavana päivänä jo postilaatikossa. Hintaa tulleille ja alville tuli vajaat noin 16 euroa.

Pakkaamisessa Sam Hoberilla on selvästi haluttu tuoda esiin asiakkaan kunnioitus kaikessa asiakaspalvelussa viimeistä yksityiskohtaa myöden. Pelkkä nimi ja osoite paketissa olivat jo niin tarkoilla ja terävillä kirjaimilla kirjailtuja, että hämmästyin noutaessani pakettia postista. Paketointi itsessään oli myös varsin kunnioitusta herättävää ja mukana oli käsin kirjoitettu nimelläni ja päivämäärälläni tarkennettu kortti, jossa kiitettiin tilauksesta.

Solmio

Kuvat puhunevat puolestaan. 4-fold ja tukirakenne olivat selvästi hyvä ratkaisu, sillä solmio ei veny edes tiukassa Prince Albert solmussa ja muodostuu oikein hienoksi. Ehkä solmun kohdan levennys voisi olla maltillisempikin. Solmu on melko korkea, mutta se sopii hyvin leveämmillä kauluksilla varustettuihin paitoihini.

Navy, Dark Blue vai Royal Blue

Tämä kappale on lisätty 12.10.2013.

Tämän postauksen jälkeen minulta kysyttiin valitsemaani solmion kangasta. Tarkastin asian ja se oli dark blue kuten muistelin. Vasta tässä kohtaa kuitenkin heräsin siihen, että olin tosiaan odottanut hieman "tylsempää" väriä ja tämä oli paljon nettisivujen kangasta elävämpi ja kirkkaampi. Otin heti yhteyden Davidiin ja hänkään ei tämän artikkelin kuvien perusteella uskaltanut sanoa, että onko kangas tosiaan se mikä piti. Hän kuitenkin lupasi välittömästi lähettää kangasnäytteet ja tehdä minulle toisen solmion, mikäli heillä on virhe käynyt. Näytteet tulivat jo alkuviikosta mutta pääsin ihmettelemään niitä vasta nyt työreissusta palatessani.

Kyllä se kangas nyt kuitenkin aivan se oli, mikä pitikin. Jo heikkoudeksi kirjaamani huonot nettisivut kangaskuvat siis pitivät paikkansa ja navy on hieman elävämpi kuin voisi olettaa. Erittäin hieno kuitenkin mielestäni enkä ole väristä harmissani. Tokihan olisi ollut hienoa saada toinen grenadiinisolmio korvauksena mokasta, mutta edelleen joudun alleviivaamaan heidän tarkkuuttaan ja loistavaa asiakaspalvelua.

Vertailukangas on siis Royal Blue, joksi solmion väriä olisi saattanut vain näyttöpäätteen perusteella luulla. Toivottavasti kuvat auttavat sinisen solmion metsästäjiä ostopäätöksissään.

Yhteenveto

Sekä asiakaspalvelu että jälki olivat todella vakuuttavia. Aiemmin suosimani solmioiden tekijän Mannby & Rörlingin jäätyä tauolle toiminnastaan saattaa Sam Hober hyvinkin korvata tämän aukon tulevaisuudessa. Hinnat jäävät myös varsin edulliselle tasolle suhteessa laatuun ja käsityön määrään.

Vahvuudet

  • Asiakaspalvelu viimeistä yksityiskohtaa myöden
  • Laatu ja viimeistely
  • Vahva näkemys ja ohjaus yksityiskohtien valintaan Davidin puolesta
  • Hinta

Heikkoudet

  • Surkeat kuvat kankaista nettisivuilla
  • Tarkastaisin solmukohdan leveyttä vielä hieman tulevaisuudessa
  • Tulli + ALV

Lue myös:

comments powered by Disqus