Täydellinen kauluspaita

Täydellinen kauluspaita on paljon muuta kuin non-iron-ihme. Se on tyyliä, rentoutta ja käsityötä. Se on yksityiskohtia ja mukavuutta. Se on hillittyä sartoriaalista eleganssia.

Tämä artikkeli kertoo täydellisestä kauluspaidasta. Joku voisi kuvitella sen kertovan esimerkkinä käytetystä DLA-kauluspaidasta. Hän tuskin olisi kovinkaan väärässä.

DressLikeA on nuori kansainvälisen miesten tyyliblogin päälle syntynyt vaate- ja asustemerkki, jonka filosofiana on luoda formaaleimpaankin hallituspöytään tai juhlaan sopivia tuotteita, joissa kohtaavat perinne, käsityö, rentous ja funktionaalisuus. Filosofiasta lisää vanhasta artikkelista.

Millainen on täydellinen kauluspaita?

Maailma on täynnä ”täydellisiä kauluspaitoja” eli TV-shop ihmeitä, joita ei tarvitse silittää tai jotka eivät likaannu eivätkä haise. Onneen ei kuitenkaan ole oikotietä! Mikäli sinä (tai puolisosi) tarvitsee tällaisia vaatteita, niin kannattaa harkita collegea, ruokalappua sekä deodoranttia - ei niissä mitään väärää ole - itsekin käytän.

Mutta, mikäli haluat olla mies etkä poika, osta kunnon kauluspaita.

Be the man

Täydellisen kauluspaidan ominaisuuksia DressLikeA-projektille olivat:

  • 100% puuvilla
  • Hillitysti kärjistään kaareutuva keskipitkä spread collar
  • Pehmeä kaulus- ja mansettirakenne
  • Pesty kangas
  • Pyöristetyt mansetit
  • Helmiäisnapit
  • Käsityö (esim hihojen kiinnitys)
  • Pidempi helma
  • Hihapituuden vaihtoehdot

Formaali malli yhdistettynä hillittyyn keveyteen ei erotu pukumiesten paraatista mutta se huokuu kantajansa olemusta rentoutena ja itseluottamuksena. Silti hillitty perinteinen tyyli sopii vaikka Fortune 500 hallituspöytään.

Boardroom look

Miksi mies tuskailee kauluspaidassa?

Perinteinen kokemus kauluspaidasta on hiki, kuristus ja ahdistus. Tämä johtuu polyesteri-sekoitteista sekä haarniskamaisista kovetetuista rakenteista. Näin on saatu aikaan trendikkäästä hieman kiiltävä, helposti siliävä, kovakauluksinen paita. Kuulostaa hyvältä.

Lopputuloksena on kuitenkin hiestä märkä mies ylin nappi auki ja solmio löysänä kaulassa.

Vaatteen tulee näyttää hyvältä myös pitkän työpäivän jälkeen ja käyttäjänsä kantamana. Tähän on vain yksi vaihtoehto: Mukavuus.

Puuvilla hengittää. Kevyet rakenteet ja pehmeät pestyt kankaat eivät kiristä ja ahdista.

Puku voi olla mukava asu myös hieman rustiikkisemmalla ruholla varustetulle!

DressLikeA kauluspaidat

DLA-paitaprojekti lähti yrittäjäjoukon omasta tarpeesta.

Alle 200 euron paita budjetissa ei juuri ole tarjontaa, johon liittyy italialainen perinne ja käsityöhön. Mittatilauspaidoista puuttuvat kevyet rakenteet ja pestyt kankaat. Lyhyt mies ei saa vastaavaa paitaa edes alle kolmen sadan viemättä sitä hihojen lyhennykseen.

Oli löydettävä täydellinen paita kahdella hihapituudella. Lopputuloksena oli yksi malli, kaksi pituutta ja kolmen kankaan valikoima.

Tärkein ominaisuus oli kevyt rakenne, joka antaa kauluksen kaartua luontevasti.

Elävä ja kauniisti kaartuva kaulus ei tarkoita epäsiistiä. Päinvastoin se on luonnollinen ja hienostunut.

Toinen tärkeä ominaisuus oli pitkä helma. Nämä paidat eivät ole housujen päälle tarkoitettuja ja kapeahko pitkähkö helma pitää paidan poikkeuksellisen hyvin ja nätisti housuissa pussittamatta.

Pitkä helma pitää paidan kurissa.

Kolmas vaatimus oli käsityön jälki. Vaikka käsityön merkitys paidan toimivuudessa saattaa tuntua kaukaiselta, se on iso osa kokemusta ja tunnetta, joka nykyisessä materiavirran maailmassa usein unohtuu. Artesaanin kädenjälki on paitsi kaunista mutta myös muistuttaa paidan alkuperästä, arvosta ja matkasta.

Hihojen kiinnitys on käsityötä.

Yhteenveto

Paidasta todella tuli ominaisuuksiltaan omiin kriteereihini täydellinen. Lyhyen mallin hihamitta voisi olla minulle 1,5 senttiä lyhyempi, mutta kevyt rakenne mahdollistaa kevyen käännöksen mansetissa, jota olen oppinut rakastamaan. Pieni epätäydellisyys kruunaa kokemukseni.

Kirjoitin vast’ikään oikeasti täydellisestä paidasta. Paidasta, jossa lähes jokainen tikki oli käsin ommeltu, ja jokainen yksityiskohta täydellisesti viimeistelty.

Oliko tuo paita parempi kuin DLA-paidat? Kyllä oli. Mutta montaa 400 euron paitaa ei perus-Pekan kaappiin mahdu. Itse ostin DLA-paitoja kerralla jokaiselle arkipäivälle yhden. Aivan oikein. Ostin. En saanut. Ostin, ja pidän hankintaani hinnan arvoisena.

Loppuun vielä muutamia fiilis- ja behind the scenes kuvia:

Valkoinen paita ei ole vain tummaa pukua varten. Se on lopulta kaikista monikäyttöisin paita!
Vaalea denim on rento paita, joka sopii niin puvun kuin farkkujenkin kanssa.
Kuvaushommia @ Pitti Uomo by Atte & Joona
comments powered by Disqus