Kenkäklassikko: Tricker's Stow

Esittelyssä kenkäklassikko

Onko kaksi paria samoja kenkiä jo merkki kroonisesta kenkämaniasta? Oli tai ei, jos jotain kenkää pitää hyllyssä olla kaksi paria, ovat ne nämä: Tricker’s Stow brogue bootsit. Kyseessä on todellinen kenkämaailman klassikko: titteliään kirkkaimpana kantava ”country boot”.

​

En ollut koskaan pitänyt brogue kuvioinnista, kunnes joitain vuosia sitten näin Stowt. Silmäni avautuivat. Korkea hinta kuitenkin pitkitti hankintaa. Lopulta teetin ShoeHealerillä Acorn Antique väriset Stowt, joihin vaihdettiin punainen Dainite -pohja, nahkainen välipohja käsittelemättömällä reunalla sekä valkoinen reunoslanka.

​Tricker's Stow Acorn Antique punaisella Dainite pohjalla​​
​Tricker's Stow Acorn Antique punaisella Dainite pohjalla​​

Tämä toinen pari on viikon takainen alepoisto. Italialainen verkkokauppa tarjosi Stow bootseja koossani naurettavaan alle 150 euron hintaan eli neljäsosaan normaalihinnasta. Paketista kuitenkin paljastui täysin eri pari kuin tilattu: eri nahka, eri pohja ja eri koko. Koko kuitenkin oli vain 1/2 kokoa omaa hyväksi koettua pariani isompi ja erittäin sopiva talvikengäksi. Reklamaatiosta tulleen hyvityksen jälkeen kyseessä oli elämäni huokein hankinta.

​Tricker's Stow ruskea Vibram pohjalla​
​Tricker's Stow ruskea Vibram pohjalla​
​

Tricker’s 

Kenkävalmistaja Tricker’s perustettiin jo vuonna 1829 ja se on perustamisestaan lähtien pysynyt saman perheen omistuksesta. Tätä erittäin kunnioitettavaa historiaa selittää yrityksen keskittyminen ydinosaamiseensa: raskaampiin brogue -koristeltuihin kenkiin. Tricker’s on tehnyt yhden asian hyvin ja keskittynyt siihen. Merkki tunnetaan myös Prinssi Charlesin vakiotoimittajana.

Kävin vuosi sitten Tricker’sin tehtaalla Northamptonissa ja tehtaanmyymälästä oli hyvät näkymät myös tuotantoon. Pääosin kokeneemmat miehet työstivät nahkaa käsityöläisten ottein ja perinteisin menetelmin.

​

Stow = The Country Boot

Stow todellakin on se ainakin minulle se ”aito” brogue saapas. Stow:n tunnistaa parhaiten hieman sydämen muotoisesta brogue medaljongista, joka katoaa hieman etureunan reunokseen. Mitä isompi koko, sitä isompi osa medaljongista näkyy. Silti Stow näyttää parhaalta pienessä koossa.

Tässä parissa medaljonki näkyy kokonaisuudessaan​
Tässä parissa medaljonki näkyy kokonaisuudessaan​

Lesti on tilava ja pyöreä kärkiä jättää paljon tilaa varpaille. Lesti ei kuitenkaan ole erityisen pitkä, joten kokojen välissä olevan kannattanee mennä isommalla koolla. Olen esimerkiksi itse yleensä 7F mutta joissain kengissä 7,5E. Stow:ssa 7F koko on ollut hyvä, mutta vaati paljon sisäänajoa. Nyt 7,5F on hyvä ennen sisäänajoa ja mukaan mahtuu tarvittaessa hieman paksumpikin sukka.

Jos haluaa todellisen klassikon, niin väri on ehdottomasti Acorn. Toisaalta valikoimasta löytyy useita eri vaihtoehtoja ja todellista asenneparia hakeva valitsee esimerkiksi vihreät Stowt.

Vibram on itseasiassa erittäin mukava pohja kävellä. Siistinä se tuskin pysyy, mutta onneksi pohjat voi aina vaihdattaa.​
Vibram on itseasiassa erittäin mukava pohja kävellä. Siistinä se tuskin pysyy, mutta onneksi pohjat voi aina vaihdattaa.​

Tricker’s Stephy naisille

Useimmat perinteiset kenkätalot tarjoavat malleja myös naisille - kuitenkin usein epäonnistuen niissä. Tricker’s Stephy on Stow:n versio naisille ja onnistunut sellainen! Jos mahdollista, niin malli on pienessä koossaan jopa Stow:ta hienompi. Malli lienee myös ainoita, joille oma puolisoni ei ole nähtyään tuhahtanut.

​

Yhteenveto

Stow ovat parhaimmillaan kääräistyjen farkkujen, Barbourin vahakangastakin sekä haulikon kanssa tiluksia kiertäessä.  Omassa käytössä Stow:t ovat päätyneet myös nahkarotsien ja jopa raskaampien pukujen kaveriksi. Pääasia on, että saavat käyttöä.

Stow:t ovat ehdottomasti miesten bootsien Graalin malja. Muut brogue bootsit ovat kompromissi!

Vain runsas käyttö tuo lopulta kengille luonnetta.​
Vain runsas käyttö tuo lopulta kengille luonnetta.​
comments powered by Disqus