Lakimies, konsultti, johtaja: Näin pukeudut työhaastatteluun!

Olen saanut muutamankin kysymyksen työhaastatteluun pukeutumisesta. Konsultin työ kiehtoo monia, mutta siitä on tietoa varsin rajatusti verkossa. Kuten juristinkin, konsultin ensimmäisiä perusasioita on uskottava ensivaikutelma. Pukukoodi on tunnettava jo ensimmäisessä työhaastattelussa, sillä niin johdon konsultille kuin juristillekin jokainen asiakkaan ensitapaaminen on uusi työhaastattelu.

Koska kotimaan kovimmat valkokaulustyylit löytyvät juristi Atte Rytköseltä sekä johdon konsultti Juho Rehakalta, olisi ollut vääryys sivuuttaa heidän näkemyksensä samaan kysymykseen. Itse entisenä konsulttina edustan tässä artikkelissa yritysjohdon näkemystä.

Valkoinen paita ja taskuliina, rauhallinen business-puku ja tummansininen pin dot solmio olisivat minun valintani konsultin työhaastatteluun.​​​
Valkoinen paita ja taskuliina, rauhallinen business-puku ja tummansininen pin dot solmio olisivat minun valintani konsultin työhaastatteluun.​​​

Miksi työhaastatteluun pukeutuminen on tärkeää?

Ensivaikutelman ja pukeutumisen tärkeyttä voi pitää pinnallisena turhuutena. Fakta kuitenkin on, että konsultin, juristin ja johtajan työ on luottamukseen perustuvaa työtä. Mikäli et herätä luottamusta, et voi tehdä työtäsi hyvin.

Tottakai luottamusta voi ja pitää herättää omalla osaamisella, ammattitaidolla ja etenkin työllä. Ensimmäinen mittarointi tapahtuu kuitenkin heti ensisilmäyksellä. Jos olet vastavalmistunut, kannattaa siis suhtautua vakavasti jokaiseen "luottamus-triggeriin”. Vai miltä sinusta tuntuisi 30 vuotta johtajana toimineena, kun toimistoosi astelee vastavalmistunut 25 vuotias asiantuntija neuvomaan? Jokainen oljenkorsi on tällöin tarpeen.

Mikäli tyyli-bloggauksesta tulee koskaan olemaan mitään hyötyä, on sen aika nyt! Tässä minun, DressLikeA Atten sekä TheNordicFit Juhon näkemykset työhaastatteluun pukeutumisesta.

​

Lakimiehen työhaastattelu

Atte Rytkönen on Suomen Yrittäjät RY:n lakimies sekä kansainvälistä mainetta niittänyt #menswear tyyli-ikoni. Jos joku Suomessa tietää kuinka juristi puetaan, on se Atte.

Playing it safe: Tummansininen puku ja valkoinen paita toimii aina. Persoonaa syntyy maltillisesta puvun kuvioinnista. by DressLikeA.​
Playing it safe: Tummansininen puku ja valkoinen paita toimii aina. Persoonaa syntyy maltillisesta puvun kuvioinnista. by DressLikeA.​

DressLikeA: Tärkeää juristin ensimmäisessä työhaastattelussa

Neuvo on varmasti puhki kulunut, mutta ole oma itsesi. Tai ole oma itsesi, mutta ole ennen kaikkea sitä, mitä työnantaja on tilanteessa hakemassa. 

Puhuttaessa ensimmäisestä vakavasta työhaastattelusta (tämä voi toki olla jo opiskeluaikainen haastattelu, kuten usealle varmasti onkin), tässä on haettu ensimmäistä työhaastattelua, kun ollaan opiskelun jälkeen "pysyvästi työelämässä". Uskallan väittää, että nämä työpaikat ovat lähes aina sellaisia, että kysymys on työnantajan puolelta ennen kaikkea hyvän tyypin löytämisestä. Vastavalmistuneella harvoin on sellaisia kykyjä, että hän pelkästään niiden avulla erottuisi muista hakijoista selkeästi. Toisaalta tämänkaltaiset - vastavalmistuneiden (alasta riippumatta) - työpaikat ovat useimmiten sellaisia, että substanssi-osaamisen puolesta kriteerit täyttäviä on monia. Kyse on siis erottumisesta ja siitä, miten oman osaamiseen pystyy luontevasti tuomaan esiin.

Yleisohjeena, ota selvää työpaikasta mihin olet hakemassa, mieti onko itselläni jotain eriyistä annettavaa juuri kyseiselle työnantajalle tai vielä parempi, sille tiimille ja työporukalle, johon olet hakemassa. Toisaalta, miksi olet päätynyt hakemaan juuri kyseiseen paikkaan. Ole valmis avaamaan itseäsi haastattelussa ja näyttämään, että olet ennen kaikkea tyyppi - jota haastattelija ei halua vain palkata töihin, vaan jonka hän haluaa oppia tuntemaan.

DressLikeA: Pukeutumisen rooli

Pukeutumisella on (omasta mielestäni)  työhaastattelussa kahteen suuntaan toimiva rooli. Ensinnäkin se antaa (ainakin osittain) vaikutelman siitä, millainen kuva haastateltavalla mahdollisesti on tulevasta työpaikasta / työnantajasta sekä toisaalta ensivaikutelman siitä, millaisen kuvan hakija haluaa antaa itsestään. Pukeutuminen ei saisi koskaan - ei työhaastattelussa kuten ei muutoinkaan asiantuntijatehtävissä - nousta omaa persoonaa tai osaamista suurempaan rooliin (kannattaa siis lähtökohtaisesti välttää kaikkea suuresti huomiota herättävää tai puoleensa vetävää, pätee myös esimerkiksi parfyymiin), vaan sen tarkoitus on ennen kaikkea tukea oman persoonan ja osaamisen esiintuontia.

Ja oli kyseessä sitten mikä ala tahansa, pukeudu siten, että sinulla on hyvä olla. Kuten todettua, pukeutumisen tulisi korostaa oman persoonan vahvuuksia ja antaa tietynlaista selkärankaa omaan tekemiseen. Haastattelutilanteessa ajatukset eivät saa (eivätkä voi) enää olla pukeutumisessa. Jos koet, ettet ole varma esimerkiksi taskuliinan laittamisesta, älä laita sellaista – vaan pue päällesi kokonaisuus, jossa tunnet olosi kotoisaksi ja varmaksi.

DressLikeA: Pukeudu näin työhaastatteluun

Disclaimer: juridiikka on alana sen verran laaja – kattaen kirjon isoista asianajotoimistoista työnantaja- sekä ammattiliittoihin ja valtion virastoista tuomioistuinlaitokseen etc - että on vaikea antaa yleistä ohjetta, jonka voisi sanoa pätevän joka paikassa. Pukeutumisen kun pitäisi kuitenkin aina olla selkeässä kontekstissa ympäristöön, tässä tapauksesas työympäristöön.

Miehenä voi pukeutumisen osalta lähteä kuitenkin siitä, että rakentaa kokonaisuuden hyvin istuvan (tummansävyisen) puvun, (valkoisen) kauluspaidan ja nahkakenkien ympärille. Jos ei ole varma paikan pukukoodista, asiaa voi hieman selvittää, mutta mikäli asia jää epäselväksi, kannattaa ennemmin pelata hieman varman päälle ja "ylipukeutua" - eli esimerkiksi solmio kannattaa ennemmin laittaa kuin jättää laittamatta.

Jos yksi kokonaisuus – joka sopii paikkaan kuin paikkaan - pitäisi koota, olisi se seuraavanlainen: Tummansininen yksirivinen puku, valkoinen paita, tummansininen solmio, mustat oxford-kengät ja paperit siistiin nahkaiseen portfolioon tai salkkuun.

Lopuksi muistilista ennen haastatteluun lähtöä: kiillota kenkäsi, kampaa tukkasi, kiristä solmiosi ja napita takkisi (& housusi).

Atte kokosi seuraavan inspiraatiokuvan, joka alleviivaa meidän kaikkien kolmen ajatusta täydellisestä työhaastatteluasusta!​
Atte kokosi seuraavan inspiraatiokuvan, joka alleviivaa meidän kaikkien kolmen ajatusta täydellisestä työhaastatteluasusta!​

Liikkeenjohdon konsultin työhaastattelu

Viittaan itse aina konsultilla johdon konsulttiin. Se on ammatti, joka vaatii erityistä itsetuntoa - jopa nöyrää röyhkeyttä. Siinä missä lakimies menee auttamaan johtoa heidän kompetenssinsa ulkopuolella olevissa asioissa asiantuntijana, kehtaa johdon konsultti viisastella johtajalle hänen omassa lajissaan - johtamisessa.

Itse toimin johdon konsulttina viisi vuotta. Kun ensimmäisenä päivänä menin töihin, kysyi johtajamme jopa ennen tervehdystään: ”Niemi! Onko solmio mukana?”. Olin laittanut vain puvun ja kauluspaidan. Solmio kuitenkin laukusta löytyi. Nyökkäsin. ”Laita kaulaan!” kuului vastaus. En sittemmin tehnyt yhtään työpäivää ilman solmiota.

Stadista kuitenkin löytyy myös ”isojen poikien kanssa” high rollerina KPMG:llä konsultoiva Juho Rehakka. Visuaalisesta blogistaan tunnettu Juho, painii Fortune 500 asiakkaiden kanssa, joten solmio on tuttu hänellekin.

Jälleen sinisellä duuni kotiin... by TheNordicFit​
Jälleen sinisellä duuni kotiin... by TheNordicFit​

TheNordicFit: Tärkeää konsultin työhaastettelussa

Konsultteja löytyy joka lähtöön, mutta keskityn vastauksissani nyt enemmän erilaiseen johdon konsultointiin, jossa luultavasti ollaan tekemisissä asiakkaiden johdon tai vähintään tikkaiden keskivaiheen työntekijöiden kanssa. 

Työhaastattelussa on luonnollisesti tärkeintä hallita hakemaansa paikkaan relevantti osaaminen, ainakin niin kuin se on tehtävään nähden mahdollista. Toisaalta on tärkeä välttää turhaa pätemistä, parempi tulee kun esittää osaamisensa varman luonnollisesti. Valmistautuminen on iso osa onnistunutta haastattelua, mielestäni ehkä se suurin tekijä "voittoa" tavoiteltaessa. Hyviä ja päteviä tyyppejä on paljon, mutta valmistautumalla kilpailijoitasi enemmän ja paremmin parannat mahdollisuuksiasi huomattavasti. Jos siis haet vaikka tuotantoketjun tehostamiseen keskittyvän johdon konsultin paikkaa, oleta että kilpailijasi lukevat kokonaisen kirjan Leanistä ja lue itse kaksi.

Konsultin työ eroaa varsin paljon normaalissa linjaorganisaatiossa työskentelystä, eikä se sovi kaikille. Jotkut eivät pidä jatkuvassa muutoksessa olevasta ympäristöstä ja päättävätkin nopeasta siirtyä erilaisiin tehtäviin. Nämä asiat ovat myös rekrytoijilla tiedossa, ja onkin hyvä tuoda esille ennakkoluulottomuutensa ja halunsa oppia uutta. Toisaalta, vaikka konsulttina toimiminen eroaa välillä aika paljonkin tavallisesti työstä arvostetaan aikaisempaa kokemustasi varmasti. Tuo siis esille työkokemuksesi parhaat turhia kainostelematta, mutta samalla välttäen liiottelua.

TheNordicFit: Pukeudu näin työhaastatteluun

Työhaastattelussa on tärkeeä luoda siisti ja huoliteltu kuva. Lähes kaikkiin johdon konsultin tehtäviin haastateltaessa voi huoletta pukea tummansinisen puvun, siistin solmion ja halutessaan valkoisen pellavataskuliinan. Taskuliinan käyttö ei ole välttämättä suositeltua, jos et koe itseäsi luonnolliseksi sen ollessa taskussasi. Kengät sopii kiillottaa, ja mielestäni laadukas nahkasalkku ja kynä tuovat tietynlaista arvokkuutta kokonaisuuteen. Ei silti tarvitse olla Mont Blanc.

TheNordicFit blogista löytyy myös hiljattain julkaistu "Comprehensive Beginner's Guide to Menswear and Style".

Konsultille ja lakimiehelle myös liituraita on vahva vaihtoehto! Mustat ja kiillotetut oxford-kengät viimeistelevät aina business-asun. By TheNordicFit​
Konsultille ja lakimiehelle myös liituraita on vahva vaihtoehto! Mustat ja kiillotetut oxford-kengät viimeistelevät aina business-asun. By TheNordicFit​

Johtajan työhaastattelu

Asiantuntijapesteissä ja etenkin suurien pelureiden kanssa työskennellessä luottamus tulee voittaa kerta toisensa jälkeen. Asetelma kuitenkin on muuttumassa. Yhä useammin persoonan ilmentäminen nousee tärkeämmäksi. Vaikka yhdyn täysin Juhon ja Atten ohjeisiin kyseisten roolien kohdalla, olen kääntänyt oman takkini.

Jos nyt pukeudun uuteen asiakas tai päämiestilaisuuteen, saatan pukeutua epäkonservatiivisen räikeästi, jos se sattuu tuntumaan hyvältä. Ilmennän persoonallisella pukeutumisellani itseäni - en peitä sitä. Joskus täytyy vieraannuttaa, jotta voi voittaa puolelleen.

Suomi ei pankin, lain ja konsultoinnin ulkopuolella ole kovinkaan pukukoodi-tietoinen. Niinpä oma ohjeeni johtajalle saattaisi olla Ville Tolvasen sanoin: Luovu häpeästä! 

Johtajaa ei haeta asiantuntijaksi tai byrokraatiksi - johtajaa haetaan kasvoksi ja persoonaksi. Mitä se sitten sinun kohdallasi tarkoittaakaan.

Paljasta itsesi sellaisena kuin olet. Jos sinua ei valita, et ole oikea henkilö tehtävään.

Taskuliinaa käytettäessä rauhallisuus on valttia. Valkoinen pilkistävä reuna riittää hyvin.​
Taskuliinaa käytettäessä rauhallisuus on valttia. Valkoinen pilkistävä reuna riittää hyvin.​

Yhteenveto

Jos olet nuori asiantuntijatehtäviin hakeutuva, valitse hillitty puku ja solmio. Kiillota kenkäsi ja kampaa hiuksesi. Ole itsevarma mutta älä ylimielinen. Valmistaudu. Tee läksysi. Ota selvää yrityksestä, jonka haastatteluun olet menossa - myös sen tuotteista ja palveluista.

Tee SWOT aiheesta: Minä työntekijänä.

Vastaa itsellesi, miksi olet innostunut juuri tästä työstä. Älä hae työtä glamourin, rahan, matkustelun tai yhteisön takia. Hae sitä työn itsensä takia. Löydä intohimosi sen yksityiskohdista.

Ja kun kaikki muu - itsevarmuus, valmistautuminen ja pukeutuminen - on kunnossa, paljasta persoonaasi. 

Muista: Hyvä konsultti on heitetty vähintään kerran ulos asiakkaalta! Miksi ei siis työhaastattelustakin?

comments powered by Disqus