DIY vaaterekki teräsputkesta

Olen jo vuosia hahmotellut mielessäni vaaterekkiä metalliputkesta. Sain tämän rakentamiseen nyt kuitenkin tekosyyn sisustaessani hiljalleen miesluolaani (=navettaa). Lisäpotkua projektille antoi Mr. A (kansainvälisen #menswear blogin DressLikeA kirjoittaja sekä tyylit.fi sivuston perustajajäsen), joka valitteli, ettei kyennyt löytämään juurikin vastaavaa mistään markkinoilta valmiina. Löimme suunnitelmat yhteen ja kävin sorvailemassa sopivat osat rekkeihin appiukon LVI-liikkeessä. Tuloksena oli minimalistinen ja jämäkkä vaaterekki, jossa pystyy kaltaiseni vajaakasvuinen hukkapätkä vetämään jopa leukoja.

Lähde: DressLikeA instagram

Vaaterekin materiaalit

Rekin rungoksi valittiin tuumainen galvanoitu teräsputki, joka on todella raskasta ja jämäkkää verrattuna mihinkään, mitä kaupoista voisi löytää. Rekin yläkulmiin laitettiin DN 25 SS kulmat, alas jalkojen haarakohtaan DN 25 T-yhteet ja jaloiksi DN 25 SS kaaret.

Rekin putkien sorvaus

Galvanoitu putki pitää katkoa oikeista kohdista ja sen kaikkiin päihin pitää tehdä erikseen kierteet kierresorvilla. Onneksi tällainen sorvi löytyy appiukon osaomistamasta LVI-liikkeestä. Olen aikoinaan kesäpoikana jopa laitetta käyttänyt, joten ajattelin, että ehkä tuo edelleen onnistuisi.

Ongelmaksi nousivat kuitenkin välittömästi sorvin vanhat hampaat, jotka eivät kyenneet puristamaan galvanoitua putkea aivan tarpeeksi kovaan kiinni. Sinkitty putki on nimittäin huomattavasti esimerkiksi mustaa teräsputkea liukkaampaa. Avasin siis sorvin ja kävin läpi sen hampaistukset teräsharjalla.

Kun tämä ei auttanut, säädettiin terää hieman löysemmäksi, jotta hampaille välittyvä paine olisi pienempi. Lopulta sorvi saatiin siihen kuntoon, että sillä pystyi tekemään kierteet pitkiin putkiin, mutta jalkoihin tulevat lyhyet pätkät jouduin silti tekemään pienemmällä käsisorvilla.

Sorvasin kierteet lähtökohtaisesti aavistuksen liian pitkiksi, jotta niistä jäi ajatus näkymään vielä osien kasauksenkin jälkeen.

Vaaterekin kasaus

Osat kasasin ilman putkiteippiä, tappuraa tai kierreliimaa. Kunnon putkitongit olivat kasauksessa hyvät kaverit ja hiki nousi pintaan, kun väänsin kulmat kireiksi sekä aina oikeaan kulmaansa. A:lle suoritin jalkojen kasauksen, mutta hyvin hoitui häneltäkin kokonaisuuden pystytys.

Oma vaaterekkini löysi paikkansa navetasta, josta löytyy myös jo nojatuoli, sohvia, jääkaappi ja baarikaappi sekä tietysti ilmalämpöpumppu.

Edit 4.5.2014: Käyttöä on näemmä ollut myös DressLikeA:lla...
Edit 4.5.2014: Käyttöä rekille on ollut myös DressLikeA:lla...​

Lue myös:

comments powered by Disqus