Vaatturien Maailmankokous - WFMT 2015

Kuten aiemmin kirjoitin, Tampereella on pyörinyt viime viikolla Vaatturien Maailmankokous. Vaattureita ja ompelijoita on kerääntynyt joka maailmankolkasta Tampereelle Rosendahliin.

Viikko huipentui muotinäytöksiin

Tapahtuman taustaa

Itse kävin katsastamassa meininkiä vain muutamana iltana työpäivän jälkeen, sillä pääosin viikon ohjelma oli varsin rento. Oli maaseutumatkaa, illallista ja sen sellaista. Varsinainen ohjelma tiivistyi muotinäytöksiin ja niitä edeltäneisiin työpajoihin.

Tapahtuman taustalla oli Vaatturien liiton entisen puheenjohtajan ja Tamperelaisen Mestari Vaatturin Kirsi Ahon päättäväisyys tuoda tapahtuma Suomeen. Suomen tultua hyväksytyksi seuraavaksi tapahtumapaikaksi vuosi sitten, Kirsi jätti luottamustehtävät liiton osalta keskittyäkseen vain tämän tapahtuman järjestämiseen.

Kirsi Aho kertoo konferenssin järjestämisestä

Kansainvälisen liiton ja siihen liittyvien tapahtumien tarkoituksena on vaalia ns. oikeata käsityöntapaa. Muotinäytöksiä katsellessa tuli kuitenkin selväksi, että eri maissa on varsin erilaiset näkemykset tuosta oikeasta vaatturintyöstä ja siihen liittyvästä estetiikasta.

Suurimpana erona Suomeen oli naisten vaatteiden määrä. Master Tailor ei maailmalla viittaa vain miesten vaatteiden räätälöintiin vaan myös naisten. Liekö kotimaisen vaatturimääritelmän taustalla jokin patriarkaalinen tahto painottaa miesten räätälintyön erityistä vaativuutta?

Tapahtumaan osallistuvat ulkomaalaiset vaatturit olivat useimmat vahvasti käsityöpainotteisia (ainakin Euroopasta tulevat). Termin made-to-measure käyttö hämmensi heitä. Ikäänkuin joku olisi kiroillut. Aivan kuin olisi vaikea ymmärtää miksi vaatturi tyytyisi tarjoamaan asiakkaalleen mittapukua räätälinpuvun sijaan.

"Is this really made-to-measure?" Italialainen konkari ei ollut varma vitsaileeko Sauman Tuomo vai onko vaatturi oikeasti hankkinut itselleen puvun mittatilauksena.

Räätälityön tulevaisuus

Olimme torstai-iltana DressLikeA.com / Tyylit.fi Atten kanssa mestoilla ja aikatauluttaneet tulomme lehdistötilaisuuteen. Meidät bongattuaan Kirsi tilasi pullon kuohuvaa ja varasi pöydän. Media oli saapunut!

Kyllä! Olimme ainoat mitenkään mediaan liitettävät vieraat tapahtumassa. Ehkä joku persu oli juuri julkaissut uuden runon tai viidakon tähtönen selfien. Ken tietää. Mutta aihe ei ilmeisesti suurelle medialle ollut riittävän seksikäs.

Lakimies päivisin - reportteri iltaisin: Atte Rytkönen @dresslikea

Tämä on sinällään surullista, että vaattureiden määrä pienenee jatkuvasti Suomessa. Kirsin kokemusten mukaan kysyntä kuitenkaan ei. Hän oli tänä keväänä joutunut kieltäytymään lukuisista räätälinpukutilauksista ajanpuutteen vuoksi. Vaikka syynä ajanpuutteeseen pitkälti oli tapahtuman järjestäminen oli kysyntä selvästi aiempaa suurempaa.

Atte kuokkimassa RTW puvussaan.

Ulkona käydyissä konkareiden keskusteluissa puolestaan selvisi, että nykyistä koulutusta pidetään yleisesti varsin vaatimattomana vuosikymmenten takaiseen, jossa todella jouduttiin toimimaan kisälleinä ja näyttötyöt tehtiin alusta saakka käsin tutkintotiloissa.

Pieni noste mediassa ei siis alalle olisi pahitteeksi!

Kotimaisen "juniorin" tuotoksia tutkittiin tarkkaan muotinäytöksen jälkeen.

Muotinäytösten satoa

Kaikella kunnialla on todettava, että paras anti esteettisesti löytyi tapahtumaan tulleiden vanhempien italialaisten vaatturien itsensä päältä - ei lavalta. Mistään Pitti Uomosta ei kuitenkaan ollut kyse ja eräs kokenut Italialainen vaatturi pitikin varsin hupaisana kun neljä Suomalaista (minä, Atte ja Sauman Tuomo sekä Olli) nautimme Suomen kesän lämmöstä (21 astetta) vailla sukkia.

Italailaisia konkareita eturivissä... En ollut ainoa, joita osa asuista hämmensi kaikessa mielenkiintoisuudessaan.

Mutta itse näytökset olivat siis päätapahtuma.

Osassa näytöksissä tekijät myös kertoivat asujensa taustoista.

Erot maiden välillä olivat huikeita ja ehdottomasti tasaisin laatu ja estetiikka löytyi naisten vaatteista. Siksi jaan kuvat parhaisiin, naisiin, suomalaisiin sekä muihin.

Italian isännät olivat melkolailla kotonaan lavalla

Lavan parhaat miesten asut

Ehdoton ykkönen oli Korea. Paikalla oli Valtion Mestari Räätäli, joka nimettiin maansa korkea-arvoisimmaksi vaatturiksi. Jokainen Korean asu sopi ajan henkeen ja oli viimeistä yksityiskohtaansa myöden viimeistelty. Istuvuudessa ei ollut sanomista.

Korean korkea-arvoisin räätäli

Hienoja asuja löytyi myös Japanista eikä Suomikaan huonosti hommiaan hoitanut. Tottakai myös Italia on luettava tähän listaan, mutta sitä parasta Napolilaista fiilistä ei lavalla nähty, vaan se löytyi yleisöstä.

Japani
Japani Korea Italia Italia Italia: Napolilaista rentoutta ei valitettavasti lavalla nähty Korea

Naisten asut

Naisten osalta hyvää tarjontaa tuli useastakin maasta. Tässä muutamia onnistuneimpia otoksia. Asujen osalta en miehenä lähde kommentoimaan...

Suomalaista vaatturintyötä

Kotimaisia asuja oli myös muutamia.

Fashion forward asut

Ja muuta värikästä...

Siveysvyö vai itsemurhapommi? Ei vaan irtoselkä! Bileglitterit aina mukana. ... Tämä sopii sekä arkeen että juhlaan! Oman elämänsä merirosvo! Liituraita on in Maskuliininen hartialinja! Sopii hyvin pimenevään syksyyn. Saksa: Trendy Saksa: Fashion forward
comments powered by Disqus