Vahaa pintaan - Barbour International

Pidennetystä viikonlopusta on otettava kaikki irti. Itsenäisyyspäivä meni joulusiivouksia tehdessä, iltatallissa sekä Mokoman keikalla Tampereella - ajettiinpa vielä yöksi hotelliin Helsinkiin. Tämän kaiken touhun välissä oli rauhoituttava hetki, joten vaha vesipannuun, pianokonsertto kuulokkeisiin ja Barbouria vahaamaan navettaan.

Ostin tämän Barbour International takin puolitoista vuotta sitten. Takki on Steve McQueen erikoismalli, jonka väri poikkeaa hieman Barbourin normaaleista vaihtoehdoista. Liekö syy tässä vai kovassa käytössä mutta takki alkoi päästämään jo hieman kosteutta syksyllä läpi. Niinpä päätin jo tässä vaiheessa vahata takin uudelleen ja palauttaa vedenpitävyyden.

Barbour on hyvin perinteinen merkki, joka perustettiin 1800-luvun lopulla Englannissa. Barbour on luokassaan niin tunnettu, että se toimii jopa maailmalla paikoittain yleisnimenä vahakangastakeille. Barbour International on puolestaan ikoninen moottoripyöräilijöiden takki.

Noudattelin vahauksessa tätä hienoa YouTube videota:

Ensin takki siis piti pestä vedellä ja sienellä. Tein tämän jo edeltävänä iltana ja jätin takin yöksi ilmalämpöpumpun alle kuivumaan. Liuottimia ei vahakangastakkia pestäessä saa käyttää, joten hoidin homman kivennäisvedellä. Kivennäisvedellä lähinnä vain koska sitä sattui navetan jääkaapissa olemaan näppärästi käsillä.

Vaha piti lämmittää kattilassa veteen upotettuna läpinäkyväksi ja juoksevaksi. Tässä meni yllättävän kauan - jopa parikymmentä minuuttia. Vaha ei myöskään koko vahauksen aikaa pysynyt juoksevana, vaan alkoi kovettumaan. Tässä kuumailmapuhaltaja oli ystävä ja minuutti kovaa puhallusta purkkiin sai vahan taas juoksettumaan.

Muutoin vahaus oli vain kovaa työtä ja puuvillakankaalla hinkkausta. Erityistä huomiota kiinnitin saumojen ja hartioiden vahaamiseen.

Lopputuloksena oli taas öljyisen tuntuinen ja huomattavasti tummempi takki. Tarkempaakin jälkeä olisin voinut tehdä mutta minulla tuli jo kiire iltatalliin. Jälkeä olisi voinut myös tasoittaa kuumailmapuhaltimella mutta lopulta takki on käyttöä varten ja tasaisuudella ei niinkään ole merkitystä - toisaalta jopa pidän karummasta ilmeestä.

Saumojen osalta toki käytin kuumailmapuhallinta ajaakseni vahan mahdollisimman hyvin niihin. Nyt takki saa jälleen kuivua ilmalämpöpumpun alla.

Nyt taas pärjää syksyn ja kevään vesisateissa...

Muita artikkeleita:

ETUSIVU

comments powered by Disqus